Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ερντογάν ετοιμάζει εισβολή στη Συρία να χτυπήσει τους Κούρδους

Ο Ερντογάν ετοιμάζει εισβολή στη Συρία να χτυπήσει τους Κούρδους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Επικίνδυνα παιχνίδια από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Έχοντας χάσει την αυτοδυναμία στην τουρκική βουλή εξαιτίας του κουρδικού κόμματος, ανήσυχος από τις ήττες που υφίσταται το Ισλαμικό Κράτος από τους Κούρδους αντάρτες στη Συρία αλλά και την πιθανότητα δημιουργίας κουρδικού κράτους στη βόρεια Συρία – Ροζάβα, φαίνεται ότι ετοιμάζει εισβολή στη γειτονική του χώρα.

Ο σαλταρισμένος τζιχαντιστής της Άγκυρας, που θέλει να αναβιώσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία, με πρόσχημα ότι θα κάνει πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος (τον καλύτερο σύμμαχό του), προετοιμάζεται να επιτεθεί στους Κούρδους αντάρτες του YPG στη Συρία. Το γεγονός ότι οι Κούρδοι αντάρτες του YPG είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι των ΗΠΑ δεν φαίνεται να τον απασχολεί ιδιαίτερα.

Ο Ερντογάν είναι γνωστό εδώ και καιρό, τα έγραψε και ο Independent, ότι πλέον έχει δική του ατζέντα στη Μέση Ανατολή που δεν ταυτίζεται με τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Ο Ερντογάν και η Σαουδική Αραβία θέλουν να αναβιώσουν το χαλιφάτο πάση θυσία. Οι Κούρδοι είναι εμπόδιο. Για αυτό και ο ημίτρελος της Άγκυρας ετοιμάζεται να τους επιτεθεί.

O πρόεδρος, τον λες και “σουλτάνο”, της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προήδρευσε τη Δευτέρα μιας σημαντικής συνεδρίασης των υπηρεσιών ασφαλείας που είχε ως θέμα συζήτησης την κατάσταση στη Συρία, με φόντο τις πληροφορίες που μεταδίδονται σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με ενδεχόμενη τουρκική εισβολή στο έδαφος της γειτονικής της χώρας.

Η μηνιαία συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας (MGK) έλαβε χώρα στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα, με την παρουσία του προέδρου Ερντογάν, του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, των υπουργών που είναι αρμόδιοι για θέματα ασφαλείας και του αρχηγού του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία.

Από τα μέσα Ιουνίου που οι Κούρδοι αριστεροί αντάρτες του YPG απελευθέρωσαν τη συνοριακή πόλη Τελ Αμπιάντ από το Ισλαμικό Κράτος, η ισλαμιστική ηγεσία της Τουρκίας έχει εκφράσει επανειλημμένα την ανησυχία της για την προέλαση των κουρδικών αριστερών δυνάμεων κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία.

Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους επανέλαβε ότι η χώρα του «δεν θα επιτρέψει ποτέ την εγκαθίδρυση ενός νέου Κράτους» στη βόρεια Συρία, αναφερόμενος σε μια αυτόνομη περιοχή των Κούρδων της Συρίας που θα μπορούσε να αποτελέσει έμπνευση και για τα 15 εκατομμύρια των Κούρδων της Τουρκίας.

Το βράδυ της Κυριακής ο άλλος παρανοϊκός της Άγκυρας, ο Νταβούτογλου, επανέλαβε ότι η χώρα του είναι «έτοιμη» να απαντήσει «σε κάθε ενδεχόμενη απειλή στα σύνορά της». Ως απειλή στα σύνορα της Τουρκίας δεν εννοούνται οι τζιχαντιστές από το Ισλαμικό Κράτος ή την Αλ Κάιντα, τους οποίους χρηματοδοτεί και εξοπλίζει η Τουρκία, αλλά οι Κούρδοι αντάρτες.

«Το έθνος μας και οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι αποφασισμένες να διατηρήσουν ένα ειρηνικό περιβάλλον στην χώρας μας» τόνισε ενώπιον των δημοσιογράφων.

«Εάν υπάρξει οποιαδήποτε απειλή για την ασφάλεια των συνόρων της Τουρκίας, εάν η Τουρκία καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτός ο ‘κήπος της ειρήνης’ απειλείται, είναι προετοιμασμένη για παν ενδεχόμενο» υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο “κήπος της ειρήνης” είναι μια ποιητική έκφραση. Όσοι βλέπετε τουρκικά σίριαλ έχετε πλέον εμπεδώσει ότι οι Τούρκοι αρέσκονται σε τέτοιες γλυκανάλατες εκφράσεις, ενώ παράλληλα είναι ικανοί για τα πιο άγρια εγκλήματα.

«Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα με στόχο να μειώσουμε τους κινδύνους που σχετίζονται με την ασφάλεια των συνόρων».

Πολλά μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία μετέδωσαν ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής εισβολής στη Συρία με στόχο να απωθήσει μακριά από τα σύνορά της τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και να εμποδίσει την ίδια ώρα την προέλαση των κουρδικών δυνάμεων, που πρόσκεινται στους αυτονομιστές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Με άλλα λόγια, η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία θα έχει ως… πρόφαση ότι θα εκδιώξει το Ισλαμικό Κράτος, αλλά δεν θα ρίξει ούτε μια σφαίρα ενάντια στους τζιχαντιστές. Όλες οι σφαίρες θα είναι για τους Κούρδους.

Ο Σαμπάν Ντισλί, ένας σύμβουλος του Τούρκου πρωθυπουργού, είπε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι η συνεδρίαση είναι πιθανό να αποφασίσει την αλλαγή των κανόνων εμπλοκής των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας χαρακτηρίζοντας “επικίνδυνους” τόσο τις Κουρδικές δυνάμεις όσο και τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Ο ίδιος δεν διευκρίνισε πώς οι κανόνες αυτοί θα μπορούσαν να αλλάξουν στην πράξη. Ωστόσο η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah έγραψε ότι η πολιτική αυτή θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί με στόχο να επιτρέπει στις τουρκικές δυνάμεις να επιτίθενται εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους που βρίσκονται πλησίον της τουρκικής μεθορίου.

«Η Τουρκία δεν θα αναλάβει μονομερή δράση στη συριακή πλευρά των συνόρων ανεξαρτήτως του διεθνούς συνασπισμού. Η στάση μας επ’ αυτού είναι ξεκάθαρη» σημείωσε υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος στο πρακτορείο Ρόιτερς.

“Όμως δεν θέλουμε οι συνοριακές πύλες μας να βρεθούν υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους ή των κουρδικών δυνάμεων», πρόσθεσε.

Στους Τούρκους, ωστόσο, διαφεύγει μια σημαντικότατη λεπτομέρεια. Οι Κούρδοι αντάρτες του YPG που ετοιμάζονται να πολεμήσουν είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι των ΗΠΑ. Δεν θα του βγει σε καλό αυτή η εκστρατεία του ημίτρελου σουλτάνου της Άγκυρας…

Αλλά και κάτι ακόμα. Ό,τι θα συμβεί στη Μέση Ανατολή, στη Συρία, με τον Ερντογάν και τους Κούρδους μας αφορά ως Έλληνες άμεσα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει ικανό να εξαπολύσει εξελιγμένες επιθέσεις στη Συρία

Το «Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης» για τον Ερντογάν που χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους Πόντιους: «Σας ευχαριστούμε πολύ»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr