Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο ιμάμης “μακρύ χέρι” της Σαουδικής Αραβίας στη Βοσνία κάλεσε σε τζιχάντ κατά των Σέρβων

Ο ιμάμης “μακρύ χέρι” της Σαουδικής Αραβίας στη Βοσνία κάλεσε σε τζιχάντ κατά των Σέρβων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Νεζίμ Χαλίλοβιτς (Nezim Halilovic), ο ιμάμης του τζαμιού του βασιλιά Φαχντ στο Σαράγιεβο της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, στο πρόσφατο κήρυγμά του, κάλεσε τον Αλλάχ να καταστρέψει τη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα (Republika Srpska), δηλαδή τη σερβική ομόσπονδη δημοκρατία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, την οποία αποκάλεσε “μια οντότητα που οικοδομήθηκε στο έγκλημα και τη γενοκτονία”, συμφωνία με τη σερβική ημερήσια εφημερίδα Novosti.

Στο εν λόγω τζαμί η πρόσβαση απαγορεύεται στον Τύπο και την Αστυνομία, και οι πληροφορίες για το τι συμβαίνει στα κηρύγματα του ιμάμη “διαρρέουν” μόνο εάν κάποιος από τους πιστούς που ακούνε τον Χαλίλοβιτς “μιλήσει”.

Αν και ο ιμάμης Χαλίλοβιτς δεν είναι η πρώτη φορά που κηρύττει το θρησκευτικό και εθνικό μίσος, καλώντας σε ιερό πόλεμο και καταστροφή των Σέρβων της Βοσνίας, ποτέ δεν βρέθηκε αντιμέτωπος με κυρώσεις.

Το τζαμί υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών της ομοσπονδίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, ωστόσο, κύκλοι του υπουργείου λένε ότι ουδέποτε δέχθηκαν καταγγελίες εις βάρος του ιμάμη και δεν έχουν διεξάγει καμία έρευνα για το άτομό του. Το ίδιο και η υπηρεσία ασφαλείας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, η SIPA, η οποία επίσης δεν έχει κάτι να πει για τα εξτρεμιστικά κηρύγματα του ιμάμη Χαλίλοβιτς.

Ο Διοικητής της Αστυνομίας της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα, Τζ. Βάσιτς, δήλωσε στην εφημερίδα Novosti ότι η άγνοια των εξτρεμιστικών κηρυγμάτων του Χαλίλοβιτς από τις Αρχές ασφαλείας της Ομοσπονδίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και τη SIPA δείχνει ξεκάθαρα πώς (σ.σ. οι μουσουλμάνοι της Βοσνίας) προετοιμάζονται για να πολεμήσουν την τρομοκρατία.

“Καλεί σε πόλεμο και τρομοκρατικές ενέργειες μέσα στην επικράτεια της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, και εμείς συζητάμε για το πώς θα πολεμήσουμε την τρομοκρατία στη Βοσνία Ερζεγοβίνη. Ο Χαλίλοβιτς είναι το καλύτερο παράδειγμα. Είναι ένα πρόβλημα για την ασφάλεια της Ομοσπονδίας, και είναι στο χέρι τους να το λύσουν”, δήλωσε ο Βάσιτς.

Πρόσθεσε ότι η Αστυνομία της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα θα κάνει τα πάντα για να προστατέψει τους πολίτες της, αλλά το πρόβλημα του Χαλίλοβιτς και των δημόσιων κηρυγμάτων και δηλώσεών τους πρέπει να λυθεί από τις ομοσπονδιακές Αρχές.

Οι πράξεις του Χαλίλοβιτς δεν είναι τυχαίες, δήλωσε στη Νοβόστι ο Ντζέβαντ Γκαλιάσεβιτς, ειδικός σε θέματα καταπολέμησης τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με τον Γκαλιάσεβιτς, ο Χαλίλοβιτς καλεί δημοσίως για στρατιωτική δράση ενάντια στους Σέρβους της Βοσνίας, και οι Αρχές Ασφαλείας δεν κάνουν τίποτα.

“Χρειαζόμαστε μήπως ένα τρομοκρατικό χτύπημα στη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα, για να αντιδράσει κάποιος στα εξτρεμιστικά του κηρύγματα; Ο Χαλίλοβιτς είναι το μακρύ χέρι της Σαουδικής Αραβίας στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή. Κέντα Ουαχαμπιστών (σ.σ. φανατικών μουσουλμάνων, από αυτούς κυοφορούνται οι τζιχαντιστές) θέλουν να συμβούν σημαντικά περιστατικά στη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα και σε ολόκληρη τη Βοσνία, θέλουν μια ‘Βοσνιακή Άνοιξη’, δηλαδή μια ‘ισλαμιστική άνοιξη’. Τα κηρύγματα του Χαλίλοβιτς που καλεί σε ιερό πόλεμο, εκδίκηση και εξολόθρευση των Σέρβων, εντάσσονται σε ένα σχέδιο για να προκληθεί χάος στην περιοχή από την εξτρεμιστική ισλαμιστική ιδεολογία καθοδηγούμενη από το Ισλαμικό Κράτος”, είπε στη σερβική εφημερίδα ο Γκαλιάσεβιτς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα κηρύγματα και τα μηνύματα του Χαλίλοβιτς εντάσσονται στον σαουδοαραβικό Ουαχαμπισμό, που είναι η πιο επικίνδυνη έκδοση του φανατικού σουνιτικού Ισλάμ στον κόσμο.

Ωστόσο, εδώ και μια δεκαετία ο Χαλίλοβιτς κηρύττει το μίσος και τον τζιχαντισμό ανενόχλητος.

“Πώς είναι δυνατόν ότι καμία από τις υπηρεσίες Ασφαλείας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης δεν είναι αρκετά γενναία για να εισέλθει στο τζαμί του Βασιλιά Φαχντ στο Σαράγεβο; Όλη η Βοσνία γνωρίζει ότι το εν λόγω τζαμί είναι κέντρο συνάντησης των Ουαχαμπιτών, ότι εκεί διαδίδονται εξτρεμιστικές ιδέες, αλλά δεν υπάρχει καμία αντίδραση. Λυπάμαι που το λέω, αλλά πόσες τρομοκρατικές επιθέσεις χρειάζεται να συμβούν στη Βοσνία Ερζεγοβίνη για να αποφασίσουν οι Αρχές να εμποδίσουν τη δράση τέτοιων εξτρεμιστών;”.

Να υπενθυμίζουμε ότι η Βοσνία Ερζεγοβίνη θεωρείται χώρα στρατολόγησης τζιχαντιστών, που στη συνέχεια στέλνονται στη Μέση Ανατολή. Συγκεκριμένα υπολογίζονται σε τουλάχιστον 300 οι Βόσνιοι που πολεμάνε με το Ισλαμικό Κράτος.

Επίσης, στα μέσα Ιουλίου η βρετανική Mirror δημοσίευσε φωτογραφίες από στρατόπεδο εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη Βοσνία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα – Για αδιάκοπο σφυροκόπημα μιλούν οι κάτοικοι

Οι Ισραηλινοί πρώτα θα εκκενώσουν τη Ράφα από τους αμάχους και μετά θα εξολοθρεύσουν τους τζιχαντιστές της Χαμάς

Ο ισραηλινός στρατός πολεμά σε τρία μέτωπα τα τζιχάντια και τους «αλλαχκμπαράδες»

Ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον ηγέτη της τρομοκρατικής Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη

Οι Κούρδοι (SDF) συνέλαβαν 38 μέλη του Ισλαμικού Κράτους στη Β/Α Συρία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr