Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κουρδικός ξεσηκωμός σε όλη την Τουρκία – Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη (φωτο)

Κουρδικός ξεσηκωμός σε όλη την Τουρκία – Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη (φωτο)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σε όλη την Τουρκία και όχι μόνο στο τουρκοκρατούμενο βόρειο Κουρδιστάν ο δημοκρατικός πατριωτικός κουρδικός λαός ξεσηκώνεται!

Πληροφορίες που μεταδίδονται με πολλές δυσκολίες από μιντιακούς ακτιβιστές μέσω των social media αναφέρουν ότι χιλιάδες Κούρδοι διαδηλωτές συγκρούονται με την τουρκική Αστυνομία σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη. Να σημειωθεί εδώ ότι στην Πόλη ζούνε περίπου 5 εκ. Κούρδοι.

Μιντιακοί ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι οι τουρκικές δυνάμεις καταστολής εκτός από δακρυγόνα και κανόνια νερού χρησιμοποιούν και πλαστικές σφαίρες ενάντια στους διαδηλωτές.

Οι μιντιακοί ακτιβιστές αναρτούν και φωτογραφίες από τις συγκρούσεις, σαν αυτές που δημοσιεύουμε.

kurds_turkey2

H τουρκική αστυνομία προχώρησε αργά το βράδυ της Πέμπτης στη σύλληψη των δύο συμπροέδρων του κόμματος, Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσέκνταγ, και 10 βουλευτών του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

Στη συνέχεια ακολούθησαν συλλήψεις δημάρχων και άλλων στελεχών.

kurds_turkey3

Την ίδια ώρα η πρόσβαση στις σελίδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Twitter και Whatsapp αποκλείστηκαν στην Τουρκία μετά τις συλλήψεις των Κούρδων βουλευτών του HDP, σύμφωνα με οργάνωση που παρακολουθεί τη λειτουργία του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη χώρα.

Σύμφωνα με ειδικό της ομάδας Turkey Blocks, οι σελίδες είναι μη προσβάσιμες καθώς φαίνεται ότι έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.

Σε απάντηση στις συλλήψεις των Κούρδων πολιτικών ισχυρότατη βομβιστική σημειώθηκε στο κέντρο της Άμιδας, Ντιγιάρμπακιρ όπως την αποκαλούν οι Τούρκοι, στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Το σημείο της έκρηξης βρίσκεται κοντά στο αστυνομικό τμήμα, όπου οδηγήθηκαν οι συλληφθέντες βουλευτές.

kurds_turkey4

Ανάμειξη με την τρομοκρατία χρέωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ στους βουλευτές του σοσιαλιστικού φιλοκουρδικού κόμματος HDP, που τέθηκαν υπό κράτηση από την τουρκική αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

Τα 12 στελέχη του κόμματος συνελήφθησαν επειδή αρνήθηκαν να καταθέσουν στο πλαίσιο έρευνας για εγκλήματα που σχετίζονται με «τρομοκρατική προπαγάνδα».

Κατά τον Μπιναλί, δημοκρατικά εκλεγμένοι αξιωματούχοι υπό κανονικές συνθήκες, μπορούν να πάψουν να είναι βουλευτές μόνο με νέες εκλογές, αλλά «αυτοί οι αξιωματούχοι που αναμειγνύονται και ενθαρρύνουν την τρομοκρατία πρέπει να έρθουν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη».

Εισαγγελείς ξεκίνησαν έρευνα για περισσότερους από 50 βουλευτές του κόμματος, μετά την άρση της ασυλίας.

kurds_turkey5

Υπερήφανος στάθηκε ο Κούρδος σοσιαλιστής ηγέτης Σελαχατίν Ντεμιρτάς μπροστά στον Τούρκο εισαγγελέα που τον έσυρε το τουρκικό ισλαμιστικό καθεστώς.

Με περιφρόνηση του είπε: «Δεν πρόκειται να απαντήσω σε καμία ερώτησή σου. Με κανέναν τρόπο δεν πιστεύω στη δικαιοσύνη αυτού του δικαστηρίου. Αρνούμαι να είμαι ηθοποιός σε αυτό το θέατρο που μόλις άρχισε επειδή ο Ερντογάν το διέταξε», όπως μεταδίδουν διαδικτυακοί ακτιβιστές.

demirtas_arrested

Ολόκληρη η δήλωση όπως διακινείται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει:

«Είμαστε οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του λαού. Δεν εκπροσωπούμε τους εαυτούς μας αλλά τις μάζες που μας εξέλεξαν. Είμαστε μέλη της Βουλής με κοινοβουλευτική ασυλία. Δεν θα επιτρέψω την ασέβεια στη θέληση του λαού. Αρνούμαι να είμαι ηθοποιός σε αυτό το δικαστικό θέατρο που ξεκίνησε επειδή το διέταξε ο Ερντογάν. Δεν θα απαντήσω στις ερωτήσεις σας. Ακόμα και ότι με φέρατε εδώ είναι παράνομο. Είτε στη φυλακή, είτε στη Βουλή, θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τις ιδέες μας και τον αγώνα μας. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι θα απαλλάξουμε τη χώρα μας και τον λαό μας από αυτό το φασιστικό καθεστώς υπό το όνομα της Προεδρίας. Αργά ή γρήγορα ο δημοκρατικός αγώνας θα νικήσει. Το καθεστώς του Ερντογάν θα αλλάξει. Δεν ζητώ τίποτα ούτε περιμένω τίποτα από εσάς. Μόνο ο λαός μου μπορεί να με ανακρίνει για τις πολιτικές μου ιδέες».

Ο Ανδρουλάκης ζητά παρέμβαση της Κομισιόν για απελευθέρωση των Κούρδων βουλευτών

Άμεση ήταν η κινητοποίηση του Έλληνα ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη στην είδηση της σύλληψης από τις τουρκικές Αρχές των βουλευτών του φιλοκουρδικού σοσιαλιστικού κόμματος HDP το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευής.

demirtas_androulakis

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, που συνδέεται με προσωπική σχέση με τον συλληφθέντα Κούρδο σοσιαλιστή ηγέτη Σελαχατίν Ντεμιρτάς (στη φωτογραφία Ανδρουλάκης – Ντεμιρτάς από επίσκεψη του Κούρδου ηγέτη στις Βρυξέλλες), κατέθεσε την ακόλουθη ερώτηση στη Φεντερίκα Μογκερίνι:

Αργά το βράδυ της Πέμπτης 3 Νοεμβρίου 2016 συνελήφθησαν οι δύο συμπρόεδροι του φιλόκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσέκνταγ καθώς και άλλοι 9 βουλευτές του ίδιου κόμματος κατηγορούμενοι για «τρομοκρατική προπαγάνδα».

Οι συλλήψεις αυτές, αν και είχαν προαναγγελθεί από τον Ιούνιο, όταν είχε τροποποιηθεί το Τουρκικό Σύνταγμα ώστε να μπορεί να αρθεί η βουλευτική ασυλία τους, έρχονται να προστεθούν στο πογκρόμ συλλήψεων που ακολούθησαν την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου όπου σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία πάνω από 35.000 πολίτες έχουν συλληφθεί και πάνω από 80.000 βρίσκονται υπό δικαστική έρευνα.

Σημειώνεται ότι ο κ. Ντεμιρτάς και οι υπόλοιποι βουλευτές του HDP διώκονται για αδικήματα όπως όπως η χρήση της Κουρδικής γλώσσας κατά τη διάρκεια δημόσιων ομιλιών, ή η προσβολή του προσώπου του κ. Ερντογάν.

Έχοντας υπόψη ότι η Τουρκία παραμένει υποψήφια χώρα, ότι ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και οι δημοκρατικές αρχές είναι θεμελιώδεις αξίες για την Ευρωπαϊκή Ένωση ερωτάται η Ύπατη Εκπρόσωπος:

– Συνάδουν οι συλλήψεις των επικεφαλής και άλλων βουλευτών του HDP με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες που οφείλει να σέβεται μία προς ένταξη χώρα;

– Τι προτίθεται να κάνει η Ύπατη Εκπρόσωπος για την απελευθέρωση των ανωτέρω βουλευτών;

Η αντίδραση του Νίκου Ανδρουλάκη είναι η πρώτη σε επίπεδο ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και η δεύτερη στις Βρυξέλλες.

Να σημειωθεί ότι λίγο πριν την ερώτηση του Νίκου Ανδρουλάκη, με διαφορά μερικών λεπτών, η Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «εξαιρετικά ανήσυχη» μετά τις συλλήψεις βουλευτών του φιλοκουρδικού κόμματος HDP στην Τουρκία και με ανάρτησή της στο Twitter προανήγγειλε τη σύγκληση σύσκεψης των πρεσβευτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Άγκυρα.

Επείγουσα ερώτηση Παπαδημούλη στην Κομισιόν για τις συλλήψεις Κούρδων βουλευτών

Επείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μεταμεσονύχτια σύλληψη 11 βουλευτών του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) στην Άγκυρα, κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

O Έλληνας ευρωβουλευτής ρωτά την Επιτροπή αν μετά τη μεταμεσονύχτια επιχείρηση της αστυνομίας στα κεντρικά γραφεία του HDP και τη σύλληψη των 11 βουλευτών, σκοπεύει να προβεί σε διάβημα προς την τουρκική κυβέρνηση, αλλά και να αναγνωρίσει ότι για ακόμη μια φορά καταπατώνται οι δημοκρατικές ελευθερίες στην Τουρκία.

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση προς την Κομισιόν:

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν μετά τα μεσάνυχτα της 3ης Νοεμβρίου 2016, 11 βουλευτές του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), μεταξύ των οποίων τους δύο συμπροέδρους του, Σελαχαντίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεκντάγ. Σύμφωνα με πληροφορίες της τουρκικής αστυνομίας, οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν «στο όνομα της πάταξης της τρομοκρατίας».

Η τουρκική αστυνομία πραγματοποίησε επίσης επιδρομή στα σπίτια των συμπροέδρων Σελαχαντίν Ντεμιρτάς στην Άγκυρα και Φιγκέν Γιουκσεκντάγ στο Ντιγιαρμπακίρ, σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσαν οι δικηγόροι του κόμματος στο πρακτορείο Reuters.

Η τουρκική κυβέρνηση είχε ήδη προχωρήσει στην άρση ασυλίας των βουλευτών του HDP στις αρχές του χρόνου, ενώ οι πολιτευτές του έχουν κατά καιρούς αποτελέσει στόχο των αστυνομικών αρχών, με πιο πρόσφατη την προσπάθεια αποκλεισμού των γραφείων του κόμματος στο Ντιγιαρμπακίρ, αλλά και τη συνεχής σπίλωση του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, όπως και άλλων βουλευτών του HDP από ελεγχόμενα από την κυβέρνηση ΜΜΕ στην Τουρκία.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Πώς αντιδρά στη μεταμεσονύχτια επιχείρηση της αστυνομίας στα κεντρικά γραφεία του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών στη Άγκυρα και στην σύλληψη 11 βουλευτών του;

2. Σκοπεύει να προβεί σε διάβημα προς την τουρκική κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας ότι για ακόμη μια φορά καταπατώνται οι δημοκρατικές ελευθερίες στην Τουρκία;

Ο κουρδικός εθνικός ύμνος:

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει ικανό να εξαπολύσει εξελιγμένες επιθέσεις στη Συρία

Το «Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης» για τον Ερντογάν που χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους Πόντιους: «Σας ευχαριστούμε πολύ»

Οργή Τελιγιορίδου για Ερντογάν που αποκάλεσε τους Πόντιους «τρομοκράτες»: «Τρομοκράτες είναι το τουρκικό κράτος»

26/3/1919 Εφημερίς «ΕΠΟΧΗ»: «Κάθε πόθος που πνίγεται με την βίαν και με την αγριότητα, ριζώνει βαθύτερα εις την ψυχήν του λαού»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr