ΙράνΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΙσλαμικό ΚράτοςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μαρτυρικά Χωριά και επισήμως, το Αηδονοχώρι Κόνιτσας και ο Καταρράκτης Τζουμέρκων

Μαρτυρικά Χωριά και επισήμως, το Αηδονοχώρι Κόνιτσας και ο Καταρράκτης Τζουμέρκων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Δύο ακόμη χωριά της Ηπείρου, το Αηδονοχώρι της Κόνιτσας και ο Καταρράκτης των Τζουμέρκων, προστίθενται στον κατάλογο των Μαρτυρικών Χωριών της Ελλάδας, με Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η ναζιστική θηριωδία άφησε το τραγικό αποτύπωμα της στο Αηδονοχώρι, στις 8 και 9 Ιουλίου 1943.

Οι Γερμανοί κομάντος της Εντελβάις σκόρπισαν φωτιά και θάνατο. Δέκα άνθρωποι απανθρακώθηκαν μέσα στα σπίτια τους, 12 εκτελέστηκαν, ενώ περίπου 120 κατοικίες πυρπολήθηκαν.

Στα θύματα της Εντελβάις προστίθενται, 9 κάτοικοι, που έχασαν τη ζωή τους από την πείνα και την κακουχία κατά την περίοδο της Κατοχής και 3 από εγκαταλελειμμένο πολεμικό υλικό.

Το χωριό Καταρράκτης Άρτας, είναι το πρώτο των Τζουμέρκων, που εντάσσεται πλέον στον κατάλογο των Μαρτυρικών.

Ήταν το διήμερο 26 και 27 Οκτωβρίου, όταν η ορεινή ταξιαρχία των Ναζί, πυρπόλησε σπίτια, έκαψε σοδειές και εκτέλεσε 9 κατοίκους που δεν μπόρεσαν να διαφύγουν από το χωριό.

Η θηριωδία, είχε χαρακτήρα αντιποίνων όπως υποστήριξαν οι Ναζί, για τις εχθροπραξίες που προκάλεσαν οι δυνάμεις της Εθνικής Αντίστασης σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των κατακτητών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Νίκος Δένδιας – Ημερήσια διαταγή για 28η Οκτωβρίου: «Το 1940 η Ελλάδα κλήθηκε να επιλέξει ανάμεσα στην υποταγή και στην αντίσταση – Επέλεξε την αντίσταση»

Η Φραντσέσκα Αλμπανέζε ζήτησε συγγνώμη αφού ισχυρίστηκε ότι οι Εβραίοι στα ναζιστικά στρατόπεδα αποκαλούνταν «Μουσουλμάνοι»

20 χρόνια Ioannina Lake Run: Τα Ιωάννινα έγιναν ξανά σημείο συνάντησης για χιλιάδες δρομείς και επισκέπτες

«Ίσαλος γραμμή»: Μια ξεχωριστή εικαστική έκθεση με την υποστήριξη της Allwyn Hellas

Ηγουμενίτσα: Ο 27χρονος πρώην σύντροφος δολοφόνησε την 25χρονη και αυτοτραυματίστηκε

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr