Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μακελειό στη Μινεσότα: Τρανς άνδρας «Free Palestine» σκότωσε μικρούς μαθητές – Μίσος για Εβραίους, Τραμπ και Καθολικούς

Μακελειό στη Μινεσότα: Τρανς άνδρας «Free Palestine» σκότωσε μικρούς μαθητές – Μίσος για Εβραίους, Τραμπ και Καθολικούς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τραγικός είναι ο απολογισμός της ένοπλης επίθεσης που σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης 27/08 στη Μινεάπολη της Μινεσότας, με δύο μαθητές νεκρούς και τουλάχιστον 17 τραυματίες.

Τα παιδιά που έχασαν τη ζωή τους ήταν μόλις 8 και 10 ετών.

Από τους τραυματίες, οι 14 είναι παιδιά ηλικίας 6 έως 14 ετών, εκ των οποίων επτά βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ τουλάχιστον τέσσερις οδηγήθηκαν εσπευσμένα στο χειρουργείο.

Η επίθεση διαπράχθηκε από έναν 23χρονο τρανς άνδρα, τον Ρόμπιν Γουέστμαν, ο οποίος εισέβαλε στην εκκλησία του Ευαγγελισμού (Annunciation Church), όπου εκατοντάδες μαθητές καθολικού σχολείου παρακολουθούσαν την πρωινή λειτουργία.

Ο δράστης, οπλισμένος με ημιαυτόματο τουφέκι, καραμπίνα και πιστόλι, άνοιξε πυρ από τα παράθυρα της εκκλησίας προς τα στασίδια όπου βρίσκονταν τα παιδιά.

Αργότερα, έβαλε τέλος στη ζωή του στο πάρκινγκ του κτιρίου με το όπλο του.

Το αιματηρό περιστατικό συνέβη γύρω στις 08.30 τοπική ώρα (16.30 ώρα Ελλάδας) της Τετάρτης 27 Αυγούστου, όταν οι Αρχές ειδοποιήθηκαν για πυροβολισμούς στην εκκλησία και το παρακείμενο καθολικό σχολείο, στο οποίο φοιτούν 370 παιδιά, από προσχολική ηλικία έως περίπου 13-14 ετών.

Σύμφωνα με το NBC, εντοπίστηκε ένα καπνογόνο, ενώ αρχικές πληροφορίες για αυτοσχέδια βόμβα δεν επιβεβαιώθηκαν.

Μαρτυρίες και σοκ στην τοπική κοινότητα

Κάτοικοι της περιοχής περιέγραψαν σκηνές τρόμου. Ένας μάρτυρας ανέφερε ότι άκουσε 30 έως 50 πυροβολισμούς μέσα σε λίγα λεπτά, περιγράφοντας τους ήχους ως σποραδικούς και «σίγουρα όχι από πιστόλι».

Άλλος κάτοικος νόμιζε αρχικά ότι οι εκκωφαντικοί θόρυβοι προέρχονταν από εργοτάξιο, αλλά σύντομα είδε παιδιά να βγαίνουν κλαίγοντας από το σχολείο, με τουλάχιστον τρία από αυτά να φέρουν αίματα.

«Μην μπαίνετε εκεί μέσα», φώναζε ένα μέλος του προσωπικού του σχολείου, σύμφωνα με μαρτυρία που μεταδόθηκε από το NBC.

Ο δράστης και τα κίνητρα

Ο Ρόμπιν Γουέστμαν, ο οποίος είχε αλλάξει το όνομά του από Ρόμπερτ σε Ρόμπιν το 2020, δεν είχε ποινικό μητρώο, όπως δήλωσαν οι Αρχές.

Ωστόσο, λίγες ώρες πριν από το μακελειό, είχε αναρτήσει βίντεο στο YouTube, τα οποία πλέον έχουν διαγραφεί, όπου εμφάνιζε όπλα και ένα χειρόγραφο ημερολόγιο γεμάτο με ακατανόητα ποιήματα, γραμμένα κυρίως σε κυριλλικό αλφάβητο, με βίαιες απειλές και αντισημιτικά μηνύματα.

Σε ένα από αυτά, με τίτλο «So long and thanks for all the fish» («Αντίο και ευχαριστώ για τα ψάρια», από το βιβλίο του Ντάγκλας Άνταμς), ο δράστης ξεφύλλιζε το ημερολόγιό του, ενώ ακουγόταν βήχας, βρισιές και μανιακά γέλια.

Στους γεμιστήρες των όπλων του είχε γράψει φράσεις όπως «για τα παιδιά», «σκοτώστε τον Ντόναλντ Τραμπ», «6 εκατομμύρια δεν ήταν αρκετά» και «Καταστρέψτε το HIAS», αναφερόμενος στην εβραϊκή οργάνωση βοήθειας προσφύγων.

Ο Γουέστμαν έγραψε «6 εκατομμύρια δεν ήταν αρκετά» (αναφορά στον αριθμό των εβραϊκών θυμάτων του Ολοκαυτώματος) πάνω στους γεμιστήρες πυρομαχικών, πριν από την επίθεση στο Καθολικό Σχολείο και Εκκλησία της Ευαγγελίστριας στο Μινεάπολη.

Στο ημερολόγιό του, ο Γουέστμαν εξέφραζε θαυμασμό για μαζικούς δολοφόνους, όπως τον Άνταμ Λάνζα, δράστη της σφαγής στο Σάντι Χουκ, ενώ περιέγραφε λεπτομερώς το σχέδιό του να επιτεθεί στην εκκλησία του Ευαγγελισμού, όπου η μητέρα του εργαζόταν μέχρι το 2021.

«Νιώθω καλά για την Annunciation. Φαίνεται να είναι ένας καλός συνδυασμός εύκολης μορφής επίθεσης και καταστροφικής τραγωδίας», έγραψε, προσθέτοντας ότι ήθελε να στοχεύσει μια μεγάλη ομάδα παιδιών κατά τη διάρκεια της λειτουργίας.

Αντισημιτισμός και κίνητρα μίσους

Το FBI ερευνά την επίθεση ως πράξη εγχώριας τρομοκρατίας και έγκλημα μίσους κατά των καθολικών, όπως δήλωσε ο διευθυντής Κας Πάτελ.

Ο Γουέστμαν είχε εκφράσει αντισημιτικές απόψεις, γράφοντας στο ημερολόγιό του για «βρώμικους σιωνιστές Εβραίους» και το σύνθημα «Ελεύθερη Παλαιστίνη».

Επιπλέον, εξέφρασε την επιθυμία να δολοφονήσει τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά τελικά επέλεξε να στοχεύσει «αθώα παιδιά» για προσωπική ικανοποίηση, όπως ανέφερε:

«Δεν το κάνω για να διαδώσω ένα μήνυμα, αλλά για να με ευχαριστήσω».

Η ελληνικής καταγωγής μαθήτρια

Ανάμεσα στους τραυματίες είναι η 12χρονη Σοφία Φόρτσα, μαθήτρια της έβδομης τάξης, μέλος της ελληνικής κοινότητας της Υπεραγίας Θεοτόκου (St. Mary’s parish).

Σύμφωνα με τον «Εθνικό Κήρυκα», που επικοινώνησε με τον Μητροπολίτη Σικάγου κ. Ναθαναήλ, η Σοφία ήταν ιδιαίτερα ενεργή στην κοινότητα.

Ο Μητροπολίτης δήλωσε ότι η κατάστασή της θα αξιολογηθεί καλύτερα τις επόμενες μέρες και ότι οι γονείς της, Τομ και Εϊμι Φόρτσα, βρίσκονται στο πλευρό της, προσευχόμενοι για την ανάρρωσή της. Ο ίδιος κατευθύνεται στη Μινεάπολη για να στηρίξει την οικογένεια.

Το σχολείο και η κοινότητα

Το καθολικό σχολείο του Ευαγγελισμού, που ιδρύθηκε το 1923, φιλοξενεί μαθητές από την προσχολική έως την όγδοη τάξη.

Η Τετάρτη ήταν ημέρα προγραμματισμένης λειτουργίας για την έναρξη του σχολικού έτους, που ξεκίνησε τη Δευτέρα.

Σε πρόσφατες αναρτήσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, το σχολείο παρουσίαζε χαρούμενους μαθητές να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις καλωσορίσματος, παίζοντας και μοιράζοντας παγωτά.

Η τραγωδία έχει συγκλονίσει την τοπική κοινότητα, με τις Αρχές να συνεχίζουν την έρευνα για τα κίνητρα και τις συνθήκες που οδήγησαν σε αυτή την ανείπωτη πράξη βίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Οι Συμφωνίες του Αβραάμ στο νέο τοπίο: Πώς αλλάζει η Μέση Ανατολή μετά τη Γάζα

Το ελληνικό Κοινοβούλιο ενέκρινε την αγορά πυραυλικών συστημάτων από το Ισραήλ

Ανατ. Μεσόγειος: Η αμερικανική μετατόπιση, η αδυναμία της ΕΕ και η άνοδος των περιφερειακών ανταγωνισμών

Η Χαμάς πανηγυρίζει: Η τρομοκρατική οργάνωση θριαμβολογεί για τον θάνατο του ηγέτη της αντι-Χαμάς πολιτοφυλακής, Γιασέρ Άμπου Σαμπάμπ

EBU: Κανονικά στη Eurovision 2026 το Ισραήλ – Αποχωρούν Ολλανδία, Ιρλανδία, Ισπανία και Σλοβενία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr