ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η ειδική εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών, Φραντσέσκα Αλμπανέζε, επέκρινε τη συμφωνία φυσικού αερίου ύψους περίπου 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ, χαρακτηρίζοντάς την παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Την ίδια στιγμή, Αιγύπτιοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η συμφωνία αποτελεί μια αμιγώς εμπορική διευθέτηση χωρίς πολιτικές διαστάσεις.
Η Αλμπανέζε περιέγραψε τη συμφωνία ως «ένα συγκλονιστικό σήμα υποστήριξης προς το Ισραήλ κατά τη διάρκεια του γενοκτονικού πολέμου εναντίον των Παλαιστινίων», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό της στην πλατφόρμα «X», η Αλμπανέζε δήλωσε:
«Τα κράτη πρέπει να σταματήσουν να θέτουν το κέρδος πάνω από την ανθρωπότητα», τονίζοντας ότι ο χαρακτηρισμός της συμφωνίας ως αμιγώς εμπορικής δεν αναιρεί τις νομικές και ηθικές επιπτώσεις της.
Σημειώνεται ότι τον περασμένο Μάιο, η Αλμπανέζε ζήτησε την απαγγελία κατηγοριών κατά ανώτατων αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για συνέργεια σε εγκλήματα πολέμου, λόγω της υποστήριξής τους προς το Ισραήλ κατά τη διάρκεια της επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας.
Κάιρο: Η συμφωνία αφορά επιχειρήσεις, όχι πολιτική
Οι επισημάνσεις της εισηγήτριας του ΟΗΕ ήρθαν ως απάντηση σε επίσημες αιγυπτιακές δηλώσεις που διαβεβαιώνουν ότι η συμφωνία δεν φέρει πολιτικές προεκτάσεις.
Η Κρατική Υπηρεσία Πληροφοριών της Αιγύπτου ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ότι η συμφωνία για το αέριο συνήφθη μεταξύ ιδιωτικών ενεργειακών εταιρειών, σύμφωνα με τους κανόνες της αγοράς και χωρίς άμεση κρατική παρέμβαση.
Ο Ντία Ρασουάν, επικεφαλής της υπηρεσίας, ανέφερε σε επίσημη δήλωση ότι «η συμφωνία είναι μια καθαρά εμπορική πράξη που συνήφθη στη βάση αμιγώς οικονομικών και επενδυτικών κριτηρίων και δεν περιλαμβάνει πολιτικές διαστάσεις ή συνεννοήσεις οποιουδήποτε είδους».
Πρόσθεσε δε ότι η συμφωνία «εξυπηρετεί ένα σαφές στρατηγικό συμφέρον για την Αίγυπτο, δηλαδή την ενίσχυση της θέσης της ως του μοναδικού περιφερειακού κόμβου για το εμπόριο φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο».
Η αιγυπτιακή δήλωση εκδόθηκε αφότου ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης 17/12 ότι η κυβέρνησή του ενέκρινε συμφωνία εξαγωγής φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο, περιγράφοντάς την ως «τη μεγαλύτερη συμφωνία φυσικού αερίου στην ιστορία του Ισραήλ».
Η συμφωνία 35 δισ. δολαρίων για το κοίτασμα Λεβιάθαν
Ο Νετανιάχου δήλωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, πλαισιωμένος από τον Υπουργό Ενέργειας Έλι Κοέν, ότι «η συμφωνία ανέρχεται σε 112 δισεκατομμύρια σεκέλ (περίπου 34,7 δισ. δολάρια), εκ των οποίων τα 58 δισεκατομμύρια σεκέλ (περίπου 18 δισ. δολάρια) θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία».
Ο Νετανιάχου πρόσθεσε ότι η συμφωνία υπογράφηκε με την αμερικανική εταιρεία Chevron, μαζί με Ισραηλινούς εταίρους, για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Αίγυπτο από το κοίτασμα Λεβιάθαν.
Ανέφερε ότι το Ισραήλ υπέγραψε τη συμφωνία εξαγωγής με τη Chevron και τους εταίρους της τον Αύγουστο, για την παροχή αερίου αξίας έως και 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ωστόσο, η εφημερίδα Israel Hayom ανέφερε νωρίτερα ότι ο Νετανιάχου είχε δώσει οδηγίες τον Σεπτέμβριο να μην προχωρήσει η εφαρμογή της συμφωνίας με την Αίγυπτο χωρίς την προσωπική του έγκριση.
Η κίνηση αυτή έγινε εν μέσω ισραηλινών ισχυρισμών ότι η Αίγυπτος είχε «παραβιάσει τη συνθήκη ειρήνης» ενισχύοντας τη στρατιωτική της παρουσία στη χερσόνησο του Σινά. Το Κάιρο έχει επανειλημμένα αρνηθεί αυτούς τους ισχυρισμούς.
Το νομικό πλαίσιο των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών ανάγεται στη συνθήκη ειρήνης που υπογράφηκε στην Ουάσιγκτον στις 26 Μαρτίου 1979, μετά τις Συμφωνίες του Καμπ Ντέιβιντ το 1978.
Η συνθήκη προέβλεπε τον τερματισμό της εμπόλεμης κατάστασης, την ομαλοποίηση των σχέσεων και την πλήρη απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από το Σινά, με την περιοχή να παραμένει αποστρατιωτικοποιημένη.































































ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW



































