ΙράνΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΙσλαμικό ΚράτοςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Πακιστάν ζητά 10 δισ. δολάρια από τις ΗΠΑ μετά τη διαμεσολάβηση στις συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν

Το Πακιστάν ζητά 10 δισ. δολάρια από τις ΗΠΑ μετά τη διαμεσολάβηση στις συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το Πακιστάν υπέβαλε αίτημα στις Ηνωμένες Πολιτείες για την παροχή πιστωτικής διευκόλυνσης σταθεροποίησης συναλλάγματος, ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, λίγο μετά τον κεντρικό ρόλο που διαδραμάτισε το Ισλαμαμπάντ στη διαμεσολάβηση για τις κρίσιμες συνομιλίες μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης, επιδιώκοντας την ενίσχυση των ξένων αποθεματικών του και τη σταθεροποίηση της οικονομίας του.

Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα, η προτεινόμενη διμερής συμφωνία -η οποία αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά την Τρίτη 21/07- θα μπορούσε να προσφέρει μια κρίσιμη οικονομική «ανάσα» στην πληττόμενη από την έλλειψη ρευστότητας οικονομία του Πακιστάν.

Η ενίσχυση αυτή αποσκοπεί στην αύξηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων, την αποσυμπίεση της ρουπίας και τη μείωση της εξάρτησης της χώρας από τη στήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Εφόσον εγκριθεί, η διευκόλυνση ενδέχεται να έχει διάρκεια ωρίμανσης έως και πέντε έτη, όπως ανέφερε πηγή που ενημερώθηκε για τις σχετικές διαπραγματεύσεις.

Το αίτημα διατυπώθηκε προς τον Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ.

Το Υπουργείο Οικονομικών του Πακιστάν δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό, ενώ το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ αρνήθηκε να προβεί σε δηλώσεις.

Η κίνηση αυτή υπογραμμίζει την προσπάθεια του Ισλαμαμπάντ να μετουσιώσει τα πρόσφατα διπλωματικά του κέρδη σε οικονομική ανακούφιση.

Το Πακιστάν λειτούργησε ως βασικός διαμεσολαβητής στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ιράν, οι οποίες συνετέλεσαν στη διαμόρφωση του Μνημονίου Συνεννόησης του Ισλαμαμπάντ και στις μετέπειτα συνομιλίες, αναβαθμίζοντας το γεωπολιτικό του προφίλ στην Ουάσιγκτον σε μια περίοδο που η οικονομία του παραμένει ευάλωτη σε περιφερειακούς κλονισμούς.

Ο Υπουργός Οικονομικών του Πακιστάν, Μουχάμαντ Ουρανγκζέμπ, συναντήθηκε με τον Σκοτ Μπέσεντ στην Ουάσιγκτον την Τρίτη 21/07.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, υπογράμμισε την έκθεση της πακιστανικής οικονομίας στις γεωπολιτικές εξελίξεις της περιοχής, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου.

Αν και στη σχετική ανακοίνωση δεν έγινε αμφίδρομη αναφορά στο συγκεκριμένο αίτημα χρηματοδότησης, σημειώθηκε ότι ο Ουρανγκζέμπ ζήτησε μεγαλύτερη αμερικανική υποστήριξη για τη βελτίωση της πρόσβασης στις κεφαλαιαγορές, την αύξηση των αποθεματικών και τη βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Παράλληλα, και οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας και των αμερικανικών επενδύσεων.

Το Πακιστάν αντιμετωπίζει χρόνια οικονομικά προβλήματα, ενώ μόλις το 2023 απέφυγε την στάση πληρωμών χάρη σε συμφωνία ετοιμότητας (standby arrangement) ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το ΔΝΤ.

Οι διαταραχές που σχετίζονται με τη πρόσφατη σύγκρουση με το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των ζητημάτων γύρω από τα Στενά του Ορμούζ, επέφεραν σημαντικό οικονομικό κόστος στη χώρα.

Αξιωματούχοι στο Ισλαμαμπάντ παρουσιάζουν το αίτημα χρηματοδότησης ως μέρος των ευρύτερων προσπαθειών για την ενίσχυση των δεσμών με τις Ηνωμένες Πολιτείες και όχι ως άμεση αποζημίωση για τις διαμεσολαβητικές τους προσπάθειες.

Ωστόσο, ο χρονισμός αντικατοπτρίζει την προσδοκία του Πακιστάν ότι η αναβαθμισμένη διπλωματική του θέση -ως γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης- μπορεί να αποφέρει χειροπιαστά οικονομικά οφέλη.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται την ώρα που το Πακιστάν συνεχίζει την εφαρμογή μέτρων δημοσιονομικής και νομισματικής προσαρμογής στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος του ΔΝΤ.

Τυχόν παροχή αμερικανικής διευκόλυνσης θα αποτελούσε μια σπάνια άμεση διμερή στήριξη από την Ουάσιγκτον, η οποία ιστορικά παρέχει τέτοιου είδους συνδρομή με φειδώ και μόνο σε επιλεγμένους εταίρους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Μαμντάνι παραδέχθηκε: «Δεν έχω την εξουσία να συλλάβω τον Νετανιάχου»

Ξεχάστε το βουνό, λέει ο πρώην αρχηγός του ισραηλινού Ναυτικού: Το απόθεμα της «Ημέρας της Κρίσης» του Ιράν έχει ήδη κατασκευαστεί

Χέγκσεθ: Ο πόλεμος με το Ιράν έχει κοστίσει 37,5 δισ. δολάρια στις ΗΠΑ

Τραμπ: Θα πλήξουμε σύντομα το «πυρηνικό οχυρό» της Τεχεράνης στο όρος Πίκαξ

Βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ σε έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο;

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr