ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ανακοινώσεις μέσω των οποίων ζητούν απαντήσεις από την κυβέρνηση για όσα συμβαίνουν στο ελληνικό μπάσκετ, εξέδωσαν η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη (ΕΛΑΣ) και το ΠΑΣΟΚ.
«Οι σημερινές εξελίξεις στο ελληνικό μπάσκετ και η δικαστική έρευνα για καταγγελίες περί δωροδοκίας και χειραγώγησης αγώνων θέτουν σοβαρά ζητήματα για τη διαφάνεια και την αξιοπιστία του αθλήματος» αναφέρει από την πλευρά της η ΕΛ.Α.Σ.
Το κρίσιμο ερώτημα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αμαλίας, «δεν είναι μόνο η δικαστική διερεύνηση των σημερινών εξελίξεων αλλά τι έκανε η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα και πώς άσκησε τις αρμοδιότητές της, τι έλεγξε και ποια ήταν η πραγματική αποτελεσματικότητα των μηχανισμών εποπτείας που έχει στη διάθεσή της».
«Το μπάσκετ όπως και το σύνολο του ερασιτεχνικού αθλητισμού ανήκει στους αθλητές, στα σωματεία και στους φιλάθλους του.
»Η αξιοπιστία του αποτελεί ζήτημα δημόσιου συμφέροντος και η προστασία της προϋποθέτει διαφάνεια και ουσιαστική λογοδοσία. Η Δικαιοσύνη, προφανώς, θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες.
»Η κυβέρνηση, όμως, οφείλει να δώσει σαφείς απαντήσεις για τις δικές της ενέργειες και κυρίως τις παραλείψεις της, πριν φτάσουμε στις σημερινές εξελίξεις» καταλήγει η ανακοίνωση της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης.
Βολές από το ΠΑΣΟΚ
«Οι σημερινές εξελίξεις στον χώρο του ελληνικού μπάσκετ συνιστούν ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα που προκαλεί δυσφήμηση και θίγει βάναυσα την αξιοπιστία του αθλητισμού στη χώρα μας.
»Η Δικαιοσύνη οφείλει να επιτελέσει το έργο της ανεπηρέαστη, χωρίς προκαταβολικές καταδίκες, αλλά με ξεκάθαρη στάση μηδενικής ανοχής απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς, χρηματισμού και χειραγώγησης αγώνων σε όλη την κλίμακα, από την κορυφαία επαγγελματική λίγκα έως και τα σχολικά Πρωταθλήματα.
»Η ακεραιότητα των πρωταθλημάτων σε όλα τα επίπεδα είναι αδιαπραγμάτευτη» αναφέρει αρχικά η Χαριλάου Τρικούπη.
«Ως ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής είχαμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στις αρχές του περασμένου Μαΐου, καταθέτοντας ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κυρία Σοφία Ζαχαράκη, με θέμα τον έλεγχο της νομιμότητας και τη θεσμική θωράκιση της ακεραιότητας στο ελληνικό μπάσκετ έπειτα από καταγγελίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητος και δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε με σοκαριστικό τρόπο» συμπληρώνεται στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ το οποίο καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει στα εξής ερωτήματα:
Ποια είναι τα πεπραγμένα των ελεγκτικών μηχανισμών της Πολιτείας και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού τα τελευταία χρόνια;
Τελούσαν εν γνώσει της σήματα κινδύνου (red flags) για ύποπτο στοιχηματισμό ή καταγγελίες που παρέμειναν στα συρτάρια;
Το ΠΑΣΟΚ προτείνει επίσης για την ουσιαστική όπως αναφέρει, κάθαρση του αθλητισμού την αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου για τη διαιτησία και αυστηρό οικονομικό έλεγχο των οργάνων της, την αυστηροποίηση των ποινών για τη χειραγώγηση αγώνων με εξαντλητικές κυρώσεις, την αναδιαμόρφωση του πλαισίου για τους σχολικούς και εφηβικούς αγώνες (μοριοδότηση για τις πανελλήνιες εξετάσεις) για την εξάλειψη φαινομένων αθέμιτου ανταγωνισμού και χρηματισμού και τη διαφάνεια και η ισονομία στον αθλητισμό δεν αποτελούν επιλογή, αλλά αναπόδραστο χρέος απέναντι σε ολόκληρη την κοινωνία.






































































































