Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Διεθνής τρομοκρατία και στρατηγική επικοινωνία, διαχείριση τρομοκρατικών κρίσεων»

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι εκδόσεις Ποιότητα κυκλοφορούν το βιβλίο του Κωνσταντίνου Μπαλωμένου, «Διεθνής τρομοκρατία και στρατηγική επικοινωνία, διαχείριση τρομοκρατικών κρίσεων».

Στο παρόν βιβλίο ο συγγραφέας με έναν άμεσο και επιστημονικό ταυτόχρονα τρόπο αναλύει το εξαιρετικά επίκαιρο θέμα της τρομοκρατίας από τις απαρχές της ως και σήμερα και θεμελιώνει γιατί η τρομοκρατία πληροί όλες τις προϋποθέσεις και τα δομικά στοιχεία μιας κρίσης και γιατί ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Ταυτόχρονα, μελετά την τρομοκρατία ως ένα διεθνικό φαινόμενο και επισημαίνει ότι τα αίτια που την προκαλούν οφείλονται στη φύση του άναρχου διεθνούς συστήματος και στον ανταγωνισμό των κρατών για να αυξήσουν την ισχύ τους ως επακόλουθο της διαιώνισης τους διεθνούς προβλήματος που προσδιορίζεται από την άνιση ανάπτυξη, τον ηγεμονισμό και τις διεθνείς επεμβάσεις.

Στη συνέχεια προσδιορίζει τη φύση, τον χαρακτήρα, τη δομή και την ιδεολογία του Ισλαμικού Κράτους, όπου εμφανίζεται να δρα ως κράτος ταραξίας-κακοποιός (rogue state) και να χρησιμοποιεί ένα μοντέλο κράτους-κέλυφους για να επιτύχει την οικοδόμηση ενός έθνους μέσω της επανασύστασης του χαλιφάτου.

Επίσης, αναλύει τους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς που υιοθετούν οι τζιχαντιστές του ISIS, προκειμένου να επικοινωνήσουν τα αφηγήματά τους και να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένους στρατηγικούς στόχους.

Ο συγγραφέας σκιαγραφεί την επικοινωνιακή αρένα της τρομοκρατικής κρίσης και μας λέει ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις είναι καλά σχεδιασμένες επικοινωνιακές εκστρατείες που αποσκοπούν να επιφέρουν ισχυρό πλήγμα στην πολιτική ενός κράτους, να υπονομεύσουν την εικόνα του και να ασκήσουν πίεση για την αλλαγή μιας συγκεκριμένης στάσης ή πολιτικής.

Στον αντίποδα, παρουσιάζεται η αντίστοιχη διαδικασία που ακολουθείται από τους διαχειριστές της τρομοκρατικής κρίσης.

Καταγράφει δηλαδή την επικοινωνιακή σύγκρουση των δύο δρώντων και τον καθοριστικό ρόλο των ΜΜΕ, αφού αποτελούν τον κεντρικό δίαυλο επικοινωνίας, αλλά παίζουν και θεμελιώδη ρόλο για την έκβαση μιας τρομοκρατικής κρίσης.

Τέλος, μέσα από την ανάλυση τριών τρομοκρατικών κρίσεων, της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και την εκστρατεία του Παγκόσμιου Συνασπισμού Κρατών κατά του ISIS εξάγονται συμπεράσματα τόσο σε επιχειρησιακό όσο και σε επικοινωνιακό επίπεδο.

Ενδεικτικά, ο συγγραφέας μας λέει ότι στο επιχειρησιακό επίπεδο οι διαχειριστές των τρομοκρατικών κρίσεων στις ΗΠΑ και στο Παρίσι δεν κατάφεραν να λειτουργήσουν προδραστικά (proactive) σε αντίθεση με την περίπτωση του Παγκόσμιου Συνασπισμού Κρατών κατά του ISIS.

Εκδόσεις Ποιότητα

www.piotita.gr

info@piotita.gr

τηλ: 2109215842

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει ικανό να εξαπολύσει εξελιγμένες επιθέσεις στη Συρία

Συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας παρά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για «άμεση κατάπαυση του πυρός»

Επίθεση στη Μόσχα: Ποιο ρόλο παίζει το συγκρότημα Piknik;

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr