Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πέθανε η ηθοποιός Νόνικα Γαληνέα – Η τελευταία επιθυμία της

Πέθανε η ηθοποιός Νόνικα Γαληνέα – Η τελευταία επιθυμία της
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Νόνικα Γαληνέα, Σπίτι του Ηθοποιού,

Πέθανε η γνωστή ηθοποιός Νόνικα Γαληνέα σε ηλικία 85 ετών. Η κηδεία της, θα γίνει την επόμενη Τρίτη, 6 Ιουνίου, στο Α’ Νεκροταφείο.

Την τελευταία της επιθυμία αλλά και την έκκληση της οικογένειάς της αποκάλυψε η Μαίρη Μπάρκουλη με ανάρτησή της.

Η επιθυμία της Νόνικας Γαληνέα ήταν αντί για στεφάνια, να δοθούν χρήματα για το Σπίτι του Ηθοποιού, το οποίο πάντα στήριζε.

Η οικογένειά της ζήτησε να μην υπάρξουν κάμερες μέσα στο χώρο του νεκροταφείου για την κηδεία, παρά μόνο έξω ώστε να γίνουν οι δηλώσεις, όσων το επιθυμούν και βρεθούν στο τελευταίο αντίο στη μεγάλη κυρία του ελληνικού θεάτρου.

Επιθυμία είναι «να επιτρέψουν στην οικογένεια και σε όσους το επιθυμούν να θρηνήσουν και να την αποχαιρετήσουν ήσυχα και ήρεμα».

Η ηθοποιός, συγγραφέας, μεταφράστρια και επιχειρηματίας Νόνικα (Αντιγόνη) Γαληνέα γεννήθηκε στην Αθήνα στις 8 Ιουνίου 1938.

Κόρη του Πέτρου Γαληνέα, δικηγόρου από την Καρδαμύλη της Μάνης -διατέλεσε διευθυντής των Μύλων Αγίου Γεωργίου- και της Θεοδοσίας Καραϊωσηφόγλου, φοίτησε στο δημοτικό σχολείο Μακρή και στην ηλικία των 14 ετών μεταγράφηκε στη Φλωρεντία.

Τον επόμενο χρόνο πήγε στο αγγλικό σχολείο Châtelard School στην Ελβετία, και στην ηλικία των 18 εγγράφηκε στο Densons Secretarial College στο Λονδίνο.

Κατόπιν σπούδασε στο Weber Douglas School of Singing and dramatic art.

Παντρεύτηκε τον Νίκο Μουτούση, νευρολόγο στην Ελλάδα, και έζησαν στο Παρίσι για 5 χρόνια όπου έκαναν τρία παιδιά τις δίδυμες Αλεξία και Αριέττα και την Μαρία-Αμαλία.

Σύντροφός της για αρκετά χρόνια υπήρξε ο ηθοποιός Αλέκος Αλεξανδράκης, τον οποίο γνώρισε στο Θέατρο Μετροπόλιταν, όπου συμπρωταγωνιστούσαν.

Με τον Αλεξανδράκη χώρισαν το 1990, μετά από 21 χρόνια σχέση.

Η σταδιοδρομία της ξεκινάει το 1963 με εξετάσεις στο Θέατρο Τέχνης, όπου η πρώτη της παράσταση ήταν με τους Όρνιθες του Αριστοφάνη.

Συνεργαζόταν με τον Κάρολο Κουν, την Κατίνα Παξινού, τον Δημήτρη Χορν, την Άννα Συνοδινού, τον Αλέξη Μινωτή, τον Δημήτρη Μυράτ κ.ά..

Από το 1969 έζησε και συνεργάστηκε με τον Αλέκο Αλεξανδράκη.

Μαζί, δημιούργησαν δύο θεατρικές σκηνές, το Θέατρο Ιλίσια και το Στούντιο Ιλίσια.

Στη συνέχεια συνεργάστηκε με το Εθνικό θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Αμφιθέατρο ενώ παράλληλα έκανε πολλές συνεργασίες με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και παραστάσεις στη Μεγάλη και στη Μικρή Επίδαυρο καθώς και στο Κόβεντ Γκάρντεν στο Λονδίνο.

Έχει συνεργαστεί με αναγνωρισμένους καλλιτέχνες όπως ο Μίνως Βολανάκης, ο Γιάννης Κόκκος, ο Σπύρος Ευαγγελάτος, ο Μιχάλης Κακογιάννης, ο Ανδρέας Βουτσινάς, ο Stuart Burge, ο Διονύσης Φωτόπουλος, η Θεώνη Βαχλιώτη-Όλντριτζ, ο Νίκος Πετρόπουλος κ.ά.

Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών, ένα μεγάλο διάστημα του χρόνου της ζει στο Λονδίνο.

Έχει μεταφράσει δεκαεπτά θεατρικά έργα, πολλά εκ των οποίων έχουν δημοσιευτεί.

Έχει εκδώσει την αυτοβιογραφία της σε βιβλίο με τίτλο Η ζωή μου (εκδόσεις Λιβάνη 2005) όπως και το βιβλίο Επέστρεφε (εκδόσεις Ιανός, 2007).

Το 2006, βραβεύτηκε με το έπαθλο «Κυβέλη» για την προσφορά της στο ελληνικό θέατρο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Πέθανε η ηθοποιός Τέτη Σχοινάκη σε ηλικία 68 ετών

Πέθανε η ηθοποιός Κατερίνα Χέλμη σε ηλικία 83 ετών

Πέθαναν οι ηθοποιοί Ελένη Σάνιου και Άννυ Ραζή

Ο Γιώργος Σταμάτης και το υπ. Εργασίας στηρίζουν το «Σπίτι του Ηθοποιού»

Πένθος στον καλλιτεχνικό χώρο – Πέθαναν οι ηθοποιοί Χάρης Νάζος και Μαργαρίτα Παπαγεωργίου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr