Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Συνελήφθη 34χρονος ιερέας μέλος συμμορίας ιερόσυλων

Συνελήφθη 34χρονος ιερέας μέλος συμμορίας ιερόσυλων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας εγκληματική ομάδα που δραστηριοποιούταν στην πώληση εκκλησιαστικών εικόνων και άλλων αντικειμένων μεγάλης θρησκευτικής, συλλεκτικής και χρηματικής αξίας στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας

Συνελήφθησαν συνολικά πέντε μέλη της ομάδας, τέσσερις Έλληνες κι ένας Αλβανός, ενώ μεταξύ των συλληφθέντων είναι κι ένας ιερέας.

Σε προκαθορισμένο ραντεβού, δύο από τους συλληφθέντες επιχείρησαν να πουλήσουν σε αστυνομικό προσποιούμενο τον υποψήφιο αγοραστή δύο εικόνες, ένα Πεντηκοστάριο και ένα ασημένιο φωτοστέφανο αντί του χρηματικού ποσού των 60.000 ευρώ.

Κατασχέθηκε πλήθος αντικειμένων, όπως εικόνες, βιβλίο «Πεντηκοστάριο», λειψανοθήκες με λείψανα Αγίων, Ευαγγέλιο, Ευχολόγιο, ξύλινοι σταυροί, μεταλλικό νόμισμα, τα οποία εμπίπτουν στο νόμο περί προστασίας αρχαιοτήτων κι εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

34χρονος ιερόσυλος ιερέας

Αναλυτικά, τα πέντε άτομα που συνελήφθησαν είναι τέσσερις Έλληνες (δύο άντρες ηλικίας 42 και 34 ετών και δύο γυναίκες ηλικίας 56 και 55 ετών) κι ένας 42χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας. Σημειώνεται ότι ο 34χρονος συλληφθείς ασκούσε το λειτούργημα του ιερέα.

Το χρονικό της υπόθεσης:

Ύστερα από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση πληροφοριών, αστυνομικός προσποιούμενος τον υποψήφιο αγοραστή, επικοινώνησε τηλεφωνικά με δύο από τα μέλη της εγκληματικής ομάδας, τον 42χρονο Έλληνα και τον υπήκοο Αλβανίας και συμφώνησαν την αγοραπωλησία δύο εικόνων, ενός Πεντηκοσταρίου και ενός φωτοστεφάνου αντί του χρηματικού ποσού των (60.000) ευρώ.

eikona2

Μετά από πολυήμερες επικοινωνίες και αφού οι δράστες άλλαξαν το σημείο συνάντησης με τον «ενδιαφερόμενο αγοραστή», λαμβάνοντας με αυτόν τον τρόπο μέτρα ασφάλειας για να μην αποκαλυφθεί η δράση τους, καθορίστηκε το βράδυ της Κυριακής (19-01-2014) τελικό ραντεβού σε καφετέρια, περιφερειακά της πόλης της Λάρισας. Κατά τη διάρκεια της συντονισμένης επιχείρησης που οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε, όταν οι δράστες μετέβησαν στο συγκεκριμένο σημείο με Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο, οι αστυνομικοί επενέβησαν άμεσα και τους συνέλαβαν.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο παραπάνω όχημα, το οποίο κατασχέθηκε, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα παρακάτω αντικείμενα, τα οποία σύμφωνα με εκτίμηση της αρμόδιας αρχαιολόγου της 7ης Εφορίας Αρχαιοτήτων Λάρισας, εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου περί Αρχαιοτήτων:

μία ξύλινη εικόνα ορθογωνίου τύπου, απεικονίζουσα την Αγία Παρασκευή, διαστάσεων 30 x 65 x 3 εκατοστών,
μία ξύλινη εικόνα ορθογωνίου τύπου, απεικονίζουσα τον Ιησού κατά το μισό ένθρονο κρατώντας τη γη σε σφαίρα, διαστάσεων 55 x 51 x 2 εκατοστών,
ένα βιβλίο «Πεντηκοστάριο» με ξύλινη επένδυση και δερμάτινη στάχωση, χρονολογίας 1765 μ.Χ., διαστάσεων 29,5 x 21 x 26 εκατοστών και
ένα ασημένιο φωτοστέφανο.

eikona4

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο αλλοδαπός παρέλαβε τα παραπάνω κατασχεθέντα πριν από δύο χρόνια από τον 34χρονο ιερέα προκειμένου να τα πουλήσει και στη συνέχεια τα έδωσε προς φύλαξη στην 56χρονη. Η τελευταία αφού τα κράτησε στην κατοχή της για ένα χρόνο περίπου, στη συνέχεια με τη σειρά της τα παρέδωσε στην 55χρονη, η οποία τα απέκρυψε στην οικία της και προχθές το πρωί τα παρέδωσε στον αλλοδαπό συλληφθέντα για να πωληθούν.

Μετά τη σύλληψη των δύο δραστών στο προκαθορισμένο ραντεβού, οι αστυνομικοί ενήργησαν άμεσα, και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα εντόπισαν και συνέλαβαν και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας.

Στο πλαίσιο νομότυπων ερευνών που διενεργήθηκαν σε οικίες των συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά εννέα ξύλινες εκκλησιαστικές εικόνες, ένας ξύλινος σταυρός, ένα μεταλλικό νόμισμα, δύο εκκλησιαστικά βιβλία, τέσσερις λειψανοθήκες με λείψανα Αγίων, μία ασημένια πρόσοψη (πουκάμισο εικόνας), ένα φυλαχτό, μία φωτογραφία λειψανοθήκης και τέσσερα κινητά τηλέφωνα και αναλυτικότερα:

Σε δύο οικίες και σε αποθήκη του 42χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

Δύο ξύλινες εικόνες, μέσα σε υφασμάτινο σάκο, ο οποίος ήταν επιμελώς κρυμμένος κάτω από τα κεραμίδια της σκεπής της αποθήκης, που απεικονίζουν η μία τον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο (διαστάσεων 49 x 35 εκατοστά) και η άλλη τον Άγιο Θωμά (διαστάσεων 48 x 33 εκατοστά, ένας ξύλινος σταυρός με μεταλλική επένδυση και μεταλλική αλυσίδα, ένα μεταλλικό νόμισμα που απεικονίζει το Μέγα Αλέξανδρο.

Στην οικία του ιερέα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

Ένα παλαιό Ευαγγέλιο χρονολογίας 1866 μ.Χ., ένα παλαιό Ευχολόγιο, τέσσερις λειψανοθήκες Αγίων με λείψανα Αγίων, μία ξύλινη εικόνα παλαιού τύπου, που απεικονίζει την Άμπελο, διαστάσεων (13,5 x 18 x 2) εκατοστών, μία ξύλινη εικόνα παλαιού τύπου, που απεικονίζει τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, διαστάσεων (18,5 x 26,5 x 2) εκατοστών, μία ασημένια πρόσοψη του Αγίου Γεωργίου (πουκάμισο εικόνας),
ένα φυλακτό μέσα σε μεταλλική θήκη και πέντε ξύλινες εικόνες νεοτέρων χρόνων, από τις οποίες οι τέσσερις απεικονίζουν την Παναγία και η πέμπτη τους Αγίους Ραφαήλ, Νικόλαο και Ειρήνη.

eikona6

Τα παραπάνω αντικείμενα, σύμφωνα με εκτίμηση της αρμόδιας αρχαιολόγου της 7ης Εφορίας Αρχαιοτήτων Λάρισας, εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου περί Αρχαιοτήτων, εκτός από επτά από τις κατασχεθείσες εικόνες, ενώ για το μεταλλικό νόμισμα συνεχίζεται η διερεύνηση της υπαγωγής του στη συγκεκριμένη νομοθεσία.

Επιπλέον, στην οικία του ιερέα βρέθηκε και κατασχέθηκε μία φωτογραφία που απεικονίζει μία λειψανοθήκη με λείψανα Αγίου και δύο κινητά τηλέφωνα, ενώ στην οικία της 56χρονης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ακόμη δύο κινητά.

Ο ιερέας κατά την πρόοδο της αστυνομικής έρευνας παρέδωσε στους αστυνομικούς ένα σκαλιστό ξύλινο σταυρό με ασημένια επένδυση και υφασμάτινο κορδόνι τον οποίο φορούσε και για τον οποίο επίσης διερευνάται η υπαγωγή του στη νομοθεσία περί προστασίας αρχαιοτήτων. Το σταυρό αυτό είχε αφαιρέσει από Ιερό Ναό στην ευρύτερη περιοχή των Τρικάλων, όπου υπήρξε εφημέριος.

Οι έρευνες συνεχίζονται προκειμένου να διαπιστωθεί όλο το εύρος της παράνομης δράσης τους και να διακριβωθεί σε ποιες περιπτώσεις κλοπών από Ιερές Μονές και Ναούς της Θεσσαλίας και της ευρύτερης περιοχής αντιστοιχούν τα κατασχεθέντα αντικείμενα (εικόνες, ιερά σκεύη και λοιπά εκκλησιαστικά κειμήλια).

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν τη Δευτέρα στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας και έλαβαν προθεσμία, ώστε να απολογηθούν στον κ. Ανακριτή.

Την προανάκριση διενήργησε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ηθοποιός από το «Κωνσταντίνου και Ελένης» μέλος σπείρας που έκλεβε αυτοκίνητα

Συνελήφθη ιερέας στην Κρήτη – Έγραψε ότι θα πρέπει να πυροβολούνται αδέσποτα σκυλιά και φιλόζωοι

«Ιερή» απάτη στη Θεσσαλονίκη: Ρασοφόροι απέσπασαν 1,3 εκατ. ευρώ από πιστούς

Στη Λάρισα οι νεκροί του κορωνοϊού δεν έχουν «λιώσει» – Στο Νέο Κοιμητήριο σταμάτησαν οι εκταφές

Γερμανία: Συμμορίες κοριτσιών, ένα νέο φαινόμενο – Ποιο το κίνητρο των κοριτσιών που εγκληματούν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr