Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Εγκληματικές οργανώσεις ζητούσαν 600 ευρώ για προστασία

Εγκληματικές οργανώσεις ζητούσαν 600 ευρώ για προστασία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Δύο ακόμη εγκληματικές οργανώσεις, τα μέλη των οποίων εκβίαζαν συστηματικά ιδιοκτήτες καταστημάτων με το πρόσχημα της παροχής «προστασίας» εξαρθρώθηκαν από το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Μετά από συντονισμένη επιχείρηση συνελήφθησαν, πρωινές ώρες της 10ης και της 11ης Ιουνίου στην Αττική, την Κορινθία, την Αχαΐα και τη νήσο Γαύδο Κρήτης, συνολικά 10 άτομα. Πρόκειται για πέντε ημεδαπούς άνδρες ηλικίας 29, 33, 39, 42 62, μία ημεδαπή ηλικίας 38 ετών και ένας 35χρονος υπήκοος Αλβανίας, μέλη της πρώτης εγκληματικής οργάνωσης και τρεις ημεδαπούς ηλικίας 42, 48 και 56 ετών, μέλη της δεύτερης εγκληματικής οργάνωσης. Επιπλέον, αναζητείται 40χρονος ημεδαπός, μέλος της δεύτερης εγκληματικής οργάνωσης.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία – κακουργηματικού χαρακτήρα – για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και εκβίασης καθώς και για παράβαση των νόμων περί όπλων, περί εξαρτησιογόνων ουσιών και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, στο πλαίσιο της πολύμηνης έρευνας αξιολογήθηκαν και αξιοποιήθηκαν όλα τα στοιχεία που προέκυψαν, ενώ από τη συνδυαστική ανάλυσή τους εξακριβώθηκε πλήρως η εσωτερική δομή και η ιεραρχική σχέση των μελών των εγκληματικών οργανώσεων, διευκρινίστηκαν οι επιμέρους ρόλοι και οι μεταξύ τους λειτουργικές διασυνδέσεις και διακριβώθηκε ο τρόπος και η μεθοδολογία δράσης τους (modus – operandi).

Ειδικότερα, ως προς τη μεθοδολογία δράσης τους, τα μέλη των οργανώσεων προσέγγιζαν ιδιοκτήτες καταστημάτων και επιδεικνύοντας ή χρησιμοποιώντας όπλα, σε συνδυασμό με απειλές για την ζωή και την περιουσία τους, προκαλούσαν το φόβο των ιδιοκτητών, από τους οποίους απαιτούσαν εκβιαστικά χρήματα, προκειμένου να «προστατεύουν» τα καταστήματά τους. Οι καταστηματάρχες που ενέδιδαν, πλήρωναν για «προστασία» από 200 έως 600 ευρώ μηνιαίως

Όπως εξακριβώθηκε, οι δύο σπείρες, η δράση των οποίων προσδιορίζεται από το έτος 2008, συνεργάζονταν στην κατανομή των περιοχών με τα καταστήματα που εκβίαζαν και άλλαζαν σύνθεση κατά την προσέγγιση των καταστηματαρχών.

Μέχρι στιγμής έχει διακριβωθεί ότι παρείχαν προστασία σε 26 καταστήματα στην Αττική και στην Κορινθία. Οι δύο σπείρες σχεδίαζαν επίσης, να επεκτείνουν τη δράση τους και σε άλλα καταστήματα της Κορινθίας και της Πάτρας.

Στην κατοχή τους και σε έρευνες στις οικίες τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

δύο 2 χειροβομβίδες και ένας 1 πυροκροτητής,
καραμπίνα και 23 φυσίγγια,
αλεξίσφαιρο γιλέκο και ξύλινο κλομπ,
δύο 2 μαχαίρια,
τέσσερα 4 αυτοκίνητα και μοτοσικλέτα,
το χρηματικό ποσό των 1.810 ευρώ,
δύο 2 εκκενωτές αναισθητικών αερίων,
σκληρός δίσκος και συσκευή αποθήκευσης δεδομένων Η/Υ και
είκοσι έξι κινητά τηλέφωνα
Σημειώνεται ότι, ο 42χρονος αρχηγός της πρώτης εγκληματικής ομάδας έχει κατηγορηθεί κατά το παρελθόν για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, εκβιάσεις, εκρήξεις, οπλοκατοχή, ναρκωτικά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, σωματικές βλάβες, φθορά ξένης ιδιοκτησίας καθώς και για άλλα αδικήματα. Σε βάρος του εκκρεμεί καταδικαστική απόφαση, με ποινή κάθειρξης 15 και χρηματική ποινή 5.500 ευρώ. Επίσης και οι υπόλοιποι συλληφθέντες έχουν κατηγορηθεί κατά το παρελθόν, για παρόμοια αδικήματα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Άξιοι Ανάργυροι: Μήνυση σε βάρος των αστυνομικών κατάθεσε ο πατέρας της αδικοχαμένης Κυριακής

Ο 39χρονος φέρεται να είχε ένα μεγάλο μαχαίρι στη ζώνη του και να όρμηξε πάνω στην Κυρ. Γρίβα

Πειραιάς: Κατέρρευσε διώροφο κτίριο στο Πασαλιμάνι – Νεκρός ένας 31χρονος αστυνομικός

Πάτρα: Άνδρας έσπαγε πιάτα στο κεφάλι της γυναίκας του

Έφοδος της ΕΛ.ΑΣ. σε στέκι παράνομου τζόγου στην Αθήνα – 11 συλλήψεις και κατάσχεση 57 υπολογιστών με «φρουτάκια» (βίντεο)

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr