Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στα χέρια της ΕΛΑΣ επικίνδυνη συμμορία διαρρηκτών – Είχαν «ξαφρίσει» πάνω από 800.000 ευρώ (φωτο)

Στα χέρια της ΕΛΑΣ επικίνδυνη συμμορία διαρρηκτών – Είχαν «ξαφρίσει» πάνω από 800.000 ευρώ (φωτο)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αστυνομία, Διάρρηξη, Ληστεία,

Πέντε επικίνδυνους κακοποιούς που εμπλέκονται σε ένοπλες ληστείες σε κοσμηματοπωλεία και σε διαρρήξεις κατοικιών και οχημάτων σε Αττική κι άλλες περιοχές της χώρας συνέλαβε η Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής της ΕΛΑΣ.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η εξάρθρωση της συγκεκριμένης εγκληματικής ομάδας παρουσίασε ιδιαιτερότητες και δυσκολίες, καθώς οι δράστες είχαν αναπτύξει οργανωμένο σχέδιο, που προέβλεπε λεπτομερώς τις επιμέρους κινήσεις τους σε όλα τα στάδια της δράσης τους, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται ο εντοπισμός τους.

Κύριο χαρακτηριστικό τους ήταν ότι τηρούσαν αυστηρούς κανόνες ιεραρχίας, στα πρότυπα στρατιωτικών μονάδων.

Χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο σπίτι στην περιοχή του Ζεφυρίου, ήταν εξοπλισμένοι με βαρύ οπλισμό (καλάσνικοφ-πιστόλια), μετακινούνταν με κλεμμένα οχήματα στα οποία τοποθετούσαν πλαστές πινακίδες (είτε οχημάτων φιλικών και συγγενικών τους προσώπων, είτε κλεμμένες), μιλούσαν με κωδικές λέξεις, ενώ απέφευγαν να χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνα κατά τη διάπραξη των ληστειών.

Ωστόσο, μετά από συνδυαστική αξιοποίηση στοιχείων, οι αστυνομικοί έφθασαν στα ίχνη τους. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο εκτεταμένης επιχείρησης, απογευματινές ώρες της περασμένης Παρασκευής, σε Ασπρόπυργο, Άνω Λιόσια, Ζεφύρι, Εξάρχεια και Φθιώτιδα, με τη συνδρομή ομάδας της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Ομάδας (Ε.Κ.Α.Μ.) και Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.), συνελήφθησαν και οι πέντε, 27χρονος, 29χρονος, δύο 33χρονοι και 35χρονος, εκ των οποίων οι τρεις είναι Έλληνες και οι δύο αλλοδαποί.

Όπως προέκυψε, τουλάχιστον από τον περασμένο Αύγουστο, οι δράστες είχαν συστήσει συμμορία, με σκοπό τη διάπραξη κυρίως ληστειών σε κοσμηματοπωλεία.

Συνολικά εξιχνιάστηκαν 13 περιπτώσεις εγκληματικών ενεργειών τους, και συγκεκριμένα πέντε ληστείες κοσμηματοπωλείων σε Αθήνα, Χαλκίδα και Τρίπολη, τρεις κλοπές οχημάτων, μία κλοπή σε σούπερμαρκετ, τρεις κλοπές σε κατοικίες, καθώς και ληστεία σε έξοδο της Αττικής Οδού, όπου οι δράστες αφαίρεσαν όχημα από διερχόμενο πολίτη.

Αρχηγός της ομάδας ήταν 33χρονος αλλοδαπός συλληφθείς-δραπέτης φυλακών, ο οποίος καθοδηγούσε τα υπόλοιπα μέλη, επέλεγε τους στόχους και τον ρόλο των μελών στην κάθε ληστεία, καθώς επίσης σχεδίαζε τον τρόπο με τον οποίο θα δρούσαν.

Σημαντικό ρόλο διαδραμάτιζε και 29χρονος Έλληνας, που αναλάμβανε να βρει κλεμμένα αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, καταλύματα και οπλισμό.

Τα μέλη της συμμορίας έδιναν ιδιαίτερη έμφαση στην κάλυψη των χαρακτηριστικών των προσώπων τους.

Μάλιστα, πέρα από τα συνήθη μέσα κάλυψης (γυαλιά οράσεως-ηλίου, μαντήλια, κουκούλες, σκουφιά κ.ά.), είχαν προμηθευτεί και μάσκα σιλικόνης, την οποία χρησιμοποιούσαν για να παραπλανούν τους υπαλλήλους των κοσμηματοπωλείων, προκειμένου να τους επιτρέψουν την είσοδο, από τις θύρες ελεγχόμενης πρόσβασης.

Επιχειρούσαν συνήθως σε ομάδες των τριών, τεσσάρων και πέντε ατόμων: αρχικά ένας έμπαινε στο κατάστημα, είτε φορώντας ειδική μάσκα σιλικόνης, είτε καλύπτοντας τα χαρακτηριστικά του με γυαλιά οράσεως.

Αφού κατόρθωνε να πείσει τους υπαλλήλους να του ανοίξουν την είσοδο, στη συνέχεια έμπαιναν και οι συνεργοί του, οι οποίοι με την απειλή πολεμικών τυφεκίων και πιστολιών αφαιρούσαν τα κοσμήματα από τις προθήκες και τα χρηματοκιβώτια των κοσμηματοπωλείων.

Από τις έρευνες που έγιναν τόσο σε σπίτια και οχήματα, όσο και στην κατοχή των συλληφθέντων, βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και κατασχεθηκαν πολεμικό τυφέκιο τύπου Kalashnikov, 4 πιστόλια, κυνηγετική καραμπίνα, γεμιστήρες και πλήθος φυσιγγίων διαφόρων διαμετρημάτων, 6.165 ευρώ, πλαστό Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς, πλαστή άδεια οδήγησης Ελληνικών Αρχών, πλαστή Άδεια Διαμονής, ζεύγος πλαστών πινακίδων κυκλοφορίας, ειδική μάσκα προσώπου σιλικόνης, ρούχα και υλικά κάλυψης των χαρακτηριστικών του προσώπου, μικροποσότητα κοκαΐνης και χασίς, πλήθος κοσμημάτων και κινητών τηλεφώνων, αυτοκίνητο και διάφορες πινακίδες κυκλοφορίας.

Το οικονομικό όφελος που αποκόμισε η εγκληματική ομάδα από την παράνομη αυτή δράση της υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τις 800.000 ευρώ.

Με δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος τους, για εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές και ληστείες (κατά συναυτουργία, κατά συρροή, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια), εμπρησμό, πλαστογραφίες και παραβάσεις της νομοθεσίας για τα όπλα, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Η αστυνομία συνεχίζει να ερευνά πιθανή συμμετοχή τους και σε άλλες περιπτώσεις ομοειδών εγκλημάτων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Αττική – Κύκλωμα εξωθούσε ανήλικες στην πορνεία: «Εγκέφαλος» μια 25χρονη, ο ρόλος του ταξιτζή

Εξάρχεια: Συνελήφθησαν δυο Σομαλοί που λήστεψαν και προσπάθησαν να βιάσουν 36χρονη

Ελευσίνα: 44χρονος καταδίωξε την πρώην του και εμβόλισε το αυτοκίνητό της επτά φορές

Αστυνομικός οδηγούσε υπηρεσιακό όχημα με 102 κιλά κάνναβη – Επεισοδιακή καταδίωξη

Ηθοποιός από το «Κωνσταντίνου και Ελένης» μέλος σπείρας που έκλεβε αυτοκίνητα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr