Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή των 22 από τους 54 κατηγορούμενος για τη Siemens

Η Εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή των 22 από τους 54 κατηγορούμενος για τη Siemens
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ελένη Σκεπαρνιά πρότεινε την ενοχή των 22 από τους 54 κατηγορούμενους στην υπόθεση της Siemens για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Με τη νέα εισαγγελική της πρόταση, μετά τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, η Ελένη Σκεπαρνιά υποστήριξε ότι έχει εξαλειφθεί λόγω παραγραφής η αξιόποινη πράξη της δωροδοκίας υπαλλήλου, καθώς με διάταξη στο νέο Ποινικό Κώδικα, ο υπάλληλος του ΟΤΕ δεν είναι πλέον δημόσιος υπάλληλος.

Ωστόσο, κατά την κρίση τους, οι πράξεις τους (δωροδοκία) «δεν κατέστησαν ανέγκλητες γιατί συνιστούν αδίκημα στον ιδιωτικό τομέα.

»Η συμπεριφορά τους ήταν και πριν αξιόποινη, μέχρι και σήμερα» είπε η κυρία Σκεπαρνιά, αφήνοντας παράλληλα αιχμές σε βάρος του νομοθέτη, ο οποίος, όπως είπε, μετέτρεψε σε πλημμέλημα την πράξη της ενεργητικής δωροδοκίας (σ.σ δηλαδή των στελεχών της Siemens) «αν και είναι ο ισχυρός κρίκος της αλυσίδας διαφθοράς, όπως των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών για να εκμαυλίζουν υπαλλήλους».

Παράλληλα, σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό, και η πράξη της δωροδοκίας στον ιδιωτικό τομέα έχει υποπέσει σε παραγραφή λόγω παύσης ποινικής δίωξης, με αποτέλεσμα να ζητήσει την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων υπαλλήλων του ΟΤΕ και στελεχών της Siemens, Ελλήνων και Γερμανών.

Ένοχή για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

Για 22 εκ των κατηγορουμένων ωστόσο η Ελένη Σκεπαρνιά ζήτησε την ενοχή τους για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος κατ’ επάγγελμα.

Μεταξύ αυτών οι Μιχάλης Χριστοφοράκος, Χρήστος Καραβέλλας, Πρόδρομος Μαυρίδης, Αλέξανδρος Αθανασιάδης, Γιώργος Σκαρπέλης και τα τραπεζικά στελέχη Φάνης Λυγινός και Ζαν Κλωντ Όσβαλντ.

Για τον πρώην αποκαλούμενο «στρατηγό» του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρο Τσουκάτο, η εισαγγελέας υποστήριξε ότι δεν αποδείχθηκε ότι τέλεσε το αδίκημα της συνέργειας σε δωροδοκία υπαλλήλων του ΟΤΕ, καθώς κατά την κρίση της, «η τελική κατάληξη των χρημάτων ήταν ή ο ίδιος ή άλλο τρίτο πρόσωπο» καθώς δεν αποδείχθηκε ότι τα χρήματα κατέληξαν είτε σε υπαλλήλους του ΟΤΕ είτε στα ταμεία του κόμματος, όπως ο ίδιος ο κ. Τσουκάτος υποστηρίζει.

Κατόπιν αυτών, το αδίκημα σε βάρος του έχει παραγραφεί επισήμανε η εν λόγω εισαγγελική λειτουργός.

Η εισαγγελική πρόταση έχει δεχθεί την κριτική των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων, καθώς, όπως υποστηρίζουν, η δωροδοκία στον ιδιωτικό τομέα για την οποία η εισαγγελέας υποστήριξε ότι υφίσταται ως αδίκημα, αν και παραγεγραμμένο, θεσμοθετήθηκε το 2007, ενώ οι πράξεις που αποδίδονται στους κατηγορουμένους «φθάνουν» χρονικά μέχρι το 2005.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κασσελάκης: Το εξοχικό του Μητσοτάκη μεσοτοιχία με του φυγά Χριστοφοράκου – Τι απαντά ο Μαρινάκης

Η Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ζητά τη δίωξη του Δημητρά

Εύα Καϊλή: Χωρίς βραχιολάκι αλλά υπό επιτήρηση

Η Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος διέταξε έρευνα στην «Ελληνική Λύση» του Βελόπουλου

Εύα Καϊλή: Να παραμείνει προφυλακισμένη στις φυλακές των Βρυξελλών αποφάσισε το Εφετείο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr