Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Συναυλία στις παρυφές της κλασικής και της τζαζ στο Μέγαρο Μουσικής

Συναυλία στις παρυφές της κλασικής και της τζαζ στο Μέγαρο Μουσικής
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Έφη Αγραφιώτη και ο Γιώργος Κοντραφούρης επιστρέφουν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για να προσφέρουν στο κοινό ένα μουσικό πρόγραμμα στις παρυφές της κλασικής και της τζαζ.

Στη συναυλία τους, την Τετάρτη 20 Μαΐου (8:30 μ.μ.) στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, οι δύο πιανίστες θα παρουσιάσουν δημιουργίες Ελλήνων συνθετών, καθώς και έργα του διεθνούς ρεπερτορίου.

Tην τιμητική του έχει, στο δεύτερο μέρος της βραδιάς, ο Λέοναρντ Μπέρνσταϊν, με αποσπάσματα από το δημοφιλέστατο West Side Story. Η κοινή τους εμφάνιση στο Μέγαρο εντάσσεται στον Κύκλο Πιανόραμα.

Ο Κύκλος Πιανόραμα που διοργανώνεται στο Μέγαρο, φέρνει επί σκηνής δεξιοτέχνες του «βασιλιά» των οργάνων.

Το Πιανόραμα επιχειρεί να ανιχνεύσει διαφορετικές, συχνά αναπάντεχες, όψεις ενός ολόκληρου κόσμου του πιάνου: άλλοτε ιχνηλατώντας το λιγότερο γνωστό ρεπερτόριο του οργάνου για τέσσερα χέρια και δύο πιάνα, άλλοτε εξερευνώντας τη γοητευτική και γόνιμη αντιπαράθεση του «κλασικού» πιάνου με τα έργα του 20ού αιώνα, τον αυτοσχεδιασμό, την τζαζ, ακόμα και το ροκ, και πάντοτε δίνοντας βήμα στους εξαιρετικούς έλληνες συνθέτες και σολίστ.

Έλληνες συνθέτες στο σταυροδρόμι της κλασικής και της τζαζ

Έργα σύγχρονων ελλήνων δημιουργών συνθέτουν το μουσικό τοπίο της πρώτης ενότητας της βραδιάς, η οποία θα αρχίσει με το πρώτο και τέταρτο μέρος της Ποντιακής Σουίτας του Μιχάλη Αρχοντίδη (γενν. 1942). Θα ακολουθήσουν τα έργα Ντομένικα ρούμπα του Ιάσονα Αντωνιάδη, Παιχνίδι για δύο του Παναγιώτη Θεοδοσίου (γενν. 1964), Δήλος του Κώστα Γρηγορέα (γενν. 1957) και In Heaven του Βασίλη Μπακόπουλου (γενν. 1940).

Ο επίλογος τoυ πρώτου μέρους ανήκει στον διεθνούς φήμης Βαγγέλη Παπαθανασίου (γενν. 1943), που έγινε διάσημος σε όλο τον κόσμο το 1982 όταν βραβεύτηκε με όσκαρ η μουσική του για την ταινία Δρόμοι της φωτιάς. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει τις Παραλλαγές για δύο πιάνα πάνω στον «Χορό της φωτιάς» (ορχηστρικό από τη συλλογή Ωδές, 1979), σε μεταγραφή του γάλλου συνθέτη και ενορχηστρωτή Συλβαίν Μοριζέ.

Από την Ελλάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες

Σε έναν από τους πιο ταλαντούχους μουσικούς της αμερικανικής ιστορίας, τον συνθέτη, αρχιμουσικό και πιανίστα Λέοναρντ Μπέρνσταϊν (1918-1990), είναι αφιερωμένο το μεγαλύτερο μέρος της δεύτερης ενότητας του προγράμματος που θα παρουσιάσουν η Έφη Αγραφιώτη και ο Γιώργος Κοντραφούρης στο ρεσιτάλ τους στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος στις 20/5.

Οι δύο σολίστ θα ερμηνεύσουν πρώτα το έργο Music for Two Pianos [Μουσική για δύο πιάνα] και έπειτα τους εκρηκτικούς Συμφωνικούς χορούς από το κοσμαγάπητο μιούζικαλ West Side Story (Cha-cha, Fugue, Rumble, Cadenza, Finale) του Μπέρνσταϊν, με τους οποίους θα κλείσει η βραδιά.

Θα παρεμβληθεί η σύντομη σύνθεση για 2 Pianos: Blues, Echoes του πολυβραβευμένου νεοϋορκέζου πιανίστα, μαέστρου, ενορχηστρωτή και συνθέτη Μόρτον Γκουλντ (1913-1996).

Η Έφη Αγραφιώτη και ο Γιώργος Κοντραφούρης, γνωστοί σολίστ με πολυετή παρουσία εντός και εκτός Ελλάδος, συνεργάζονται στενά από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Αν και υπηρετούν διαφορετικά είδη μουσικής, έχουν ερμηνεύσει κατά καιρούς πολλά έργα, γνωστά και άγνωστα, καθώς και συνθέσεις σε πρώτη εκτέλεση.

Η Έφη Αγραφιώτη ανήκει στον κλασικό χώρο, αλλά έχει παρουσιάσει προγράμματα και με άλλα είδη ρεπερτορίου. Ο Γιώργος Κοντραφούρης πρωταγωνιστεί στην τζαζ μουσική σκηνή , ενώ τα ενδιαφέροντα και οι σπουδές του επεκτείνονται και στην κλασική μουσική.

Η κεντρική ιδέα της συνεργασίας τους είναι να μελετούν μουσική στις παρυφές των δύο στυλ και να παίζουν κομμάτια συνθετών που αναγνωρίστηκαν σε ένα από τα δύο –ή και στα δύο– μουσικά είδη. Οι δύο ερμηνευτές είναι πολύπλευροι καλλιτέχνες: η Έφη Αγραφιώτη είναι επίσης γνωστή παιδαγωγός, συγγραφέας τεσσάρων βιβλίων και μουσικογράφος με πολυετή πείρα, ενώ ο Γιώργος Κοντραφούρης εργάζεται ως καθηγητής στο Τμήμα Τζαζ Μουσικής του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Νίκος Δένδιας: Τιμάμε την μνήμη χιλιάδων Ελλήνων και Φιλελλήνων που θυσιάστηκαν για την ελευθερία

Eurovision 2023: Εκτός τελικού η Ελλάδα – Προκρίθηκε η Κύπρος

ΣΥΡΙΖΑ: Επίθεση των ΜΑΤ στους εκπαιδευτικούς – Αυτά είναι τα κατορθώματα Μητσοτάκη

Βαρυσήμαντη ομιλία Κ. Καραμανλή στο Μέγαρο Μουσικής – Στο επίκεντρο τα ελληνοτουρκικά

Ελλάδα και Ευρώπη στη δίνη μεγάλων αλλαγών

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr