Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

2ο Διεθνές Φεστιβάλ «Σύγχρονος Ελληνικός Κινηματογράφος» στη Μόσχα υπό την αιγίδα της Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας

2ο Διεθνές Φεστιβάλ «Σύγχρονος Ελληνικός Κινηματογράφος» στη Μόσχα υπό την αιγίδα της Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ «Σύγχρονος Ελληνικός Κινηματογράφος» θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας, με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Το κοινό του Φεστιβάλ θα έχει την ευκαιρία από τις 3 έως τις 5 Σεπτεμβρίου να γνωρίσει ορισμένες από τις σημαντικότερες ελληνικές ταινίες της τελευταίας διετίας.

Το φεστιβάλ θα ξεκινήσει με το κινηματογραφικό ντεμπούτο του Έλληνα σκηνοθέτη Χρήστου Νίκου «Μήλα».

Στην τελετή έναρξης θα παρουσιαστεί επίσης η ταινία μικρού μήκους του Γιώργου Λάνθιμου «NIMIC».

Το φεστιβάλ είναι εντεταγμένο στο επίσημο πρόγραμμα του Έτους Ιστορίας της Ελλάδας στην Ρωσία 2021 και πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων αφιερωμένων στα 200 χρόνια της Ανεξαρτησίας της Ελλάδας με την υποστήριξη του project  КАРО.Αrt.

Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στον κινηματογράφο «Οκτιάμπρ».

Όπως δήλωσε η Πρέσβυς της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Ρωσική Ομοσπονδία Αικατερίνη Νασίκα, «Ο κινηματογράφος στην Ελλάδα συνδέεται πάντα με τα θερινά σινεμά, χάρη στα οποία αγαπάμε την 7η τέχνη, με παλιές ασπρόμαυρες ταινίες, που βλέπουμε από γενιά σε γενιά σαν να μην γερνάνε ποτέ, και βεβαίως με τους σκηνοθέτες, που παρ’ όλες τις δυσκολίες άλλαξαν τη μορφή του Ελληνικού κινηματογράφου και τον ενέταξαν σε μια πορεία ευρωπαϊκής και διεθνούς παραγωγής».

Οι Τελετές Έναρξης και λήξης του Φεστιβάλ

Η τελετή έναρξης θα λάβει χώρα την 3η Σεπτεμβρίου στις 19.00 στον κινηματογράφο «Οκτιαμπρ».

Η τελετή θα ξεκινήσει με την ταινία «Μήλα» του Χρήστου Νίκου.

Η ταινία παρουσιάστηκε με επιτυχία στα διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου στο Ντένβερ, Σικάγο, Φιλαδέλφεια, Λιουμπλιάνα, Ζυρίχη και Βενετία, και αποτέλεσε την ελληνική υποψηφιότητα για τα Όσκαρ του 2021 στην κατηγορία Καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Ο Νίκου στα «Μήλα» ερευνά τη σχέση των συναισθημάτων, της μνήμης και των σύγχρονων τεχνολογιών, καθώς θεωρεί ότι τα τεχνολογικά επιτεύγματα έφθειραν τη μνήμη μας, ως εκ τούτου θυμόμαστε όλα και λιγότερα γεγονότα και συναισθήματα.

Επίσης, στην τελετή έναρξης θα παρουσιαστεί η ταινία μικρού μήκους «NIMIC» του Γιώργου Λάνθιμου, του διακεκριμένου Έλληνα σκηνοθέτη, με υποψηφιότητες για Όσκαρ και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών και βραβευμένου με το βραβείο των Καννών το 2009 και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας του 2018.

Η ολοκλήρωση του φεστιβάλ θα λάβει χώρα στην Αίθουσα 7 του κινηματογράφου «Οκτιαμπρ» τη 5η Σεπτεμβρίου στις 18.00.

Το φεστιβάλ θα κλείσει η ρωσική πρεμιέρα της ταινίας «Ράφτης» της σκηνοθέτη Σόνια Λίζα Κέντερμαν.

Στην ταινία ένας ράφτης αποφασίζει να μεταφέρει το μαγαζί του σε ρόδες, επανεφευρίσκοντας τον εαυτό και την τέχνη του.

Όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Γιάννης Χρυσουλάκης, «Θέσαμε, με ιδιαίτερη συγκίνηση, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας αυτό το Φεστιβάλ, γιατί έρχεται να συναντήσει και να συμβαδίσει με τη δική μας βασική επιδίωξη, που δεν είναι άλλη από την προβολή της εικόνας της Ελλάδας στη διεθνή κοινή γνώμη μέσα και από την προβολή και τη διάχυση της σύγχρονης καλλιτεχνικής της δημιουργίας και εν προκειμένω της σύγχρονης κινηματογραφικής και οπτικοακουστικής παραγωγής».

Ο Πρέσβυς ε.τ. και Συντονιστής του Έτους Ιστορίας της Ελλάδας στην Ρωσία Ηλίας Κλής υπογράμμισε:

«Η «Κοινωνία των Ελληνίδων ΑΓΑΠΗ» και η δημιουργική Πρόεδρός της Στέλλα Χριστιάνοβα έδωσαν το παρών στην ελληνορωσική πρωτοβουλία των αφιερωματικών Ετών ήδη από το 2016, με εκδηλώσεις που φέρνουν την ελληνική κινηματογραφική δημιουργία κοντά στο ρωσικό κοινό.

»Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι η συστηματική αυτή συμβολή στην επαφή του ρωσικού κοινού με την σημερινή Ελλάδα χάρη στο αποτελεσματικό όχημα της Έβδομης Τέχνης προέρχεται από την ελληνική ομογένεια στην Ρωσία, εμπλουτίζοντας με εκδηλώσεις σαν και αυτή το ελληνικό Πρόγραμμα του επετειακού Έτους Ιστορίας 2021».

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας Ιβάν Σαββίδης δήλωσε: 

«Είμαι πεπεισμένος, ότι το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ «Σύγχρονος Ελληνικός Κινηματογράφος» όχι μόνο θα γίνει έντονο πολιτιστικό γεγονός για τη πρωτεύουσα της Ρωσίας, αλλά θα αυξάνει επίσης το ενδιαφέρον για τον ελληνικό κινηματογράφο, ο οποίος φέρνει την κουλτούρα, την ιστορία και την σύγχρονη ζωή του ελληνικού έθνους στους Ρώσους θεατές και θα συμβάλει ιδιαίτερα στην επόμενη εξέλιξη της πολιτιστικής αλληλεπίδρασης και συνεργασίας των χώρων μας».

Εμπνεύστρια και διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ «Σύγχρονος Ελληνικός Κινηματογράφος» και πρόεδρος της Αυτόνομης μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Κοινωνία των Ελληνίδων ΑΓΑΠΗ» η Στέλλα Χριστιάνοβα ανέφερε:

«Καθώς με είχε συνεπάρει ο ελληνικός κινηματογράφος των δεκαετιών 1960-70, ήθελα να δω τις σύγχρονες ταινίες της Ελλάδας, ο κινηματογράφος τις οποίας έχει μεγάλη ιστορία, πλούσια παράδοση και παγκόσμια αναγνώριση.

»Δυστυχώς, οι Ρώσοι θεατές δεν γνωρίζουν τον ελληνικό κινηματογράφο, γιατί δεν τον προβάλλουν εδώ και ούτε στο διαδίκτυο σχεδόν δεν υπάρχουν μεταφρασμένες ελληνικές ταινίες.

»Έτσι, το έτος 2016 γεννήθηκε και ενσαρκώθηκε για πρώτη φορά η ιδέα του φεστιβάλ «Σύγχρονος Ελληνικός Kινηματογράφος».

Είμαι σίγουρη, ότι ο ελληνικός κινηματογράφος θα αρέσει στους Ρώσους θεατές και ελπίζω, ότι το φεστιβάλ θα γίνει βάση για την γέννηση του νέου ρωσικό-ελληνικού κινηματογράφου».

Το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2016, το Έτος Ρωσίας-Ελλάδας υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας και προκάλεσε τεράστιο ενδιαφέρον στους Ρώσους θεατές και στους εκπροσώπους κινηματογράφου και στις δυο χώρες.

Το πρώτο φεστιβάλ τοποθετήθηκε στη Μόσχα, ενώ το ίδιο ακολούθησαν τα φεστιβάλ στη Σιβηρία, στο Κρασνογιάρσκ το ίδιο έτος, και στο Νίζνι Νόβγκοροντ το 2017.

Στο Φεστιβάλ θα προβληθούν επίσης οι ακόλουθες βραβευμένες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου: «BELLA», της Θέλγιας Πετράκη, «GOADS» της Ίριδας Μπαγλανέα, «W» του Στέλιου Κουπερτώρη, «Πολιορκία Στην Οδό Λιπέρτη» του: Σταύρου Παμπαλλή, «Ρόζα της Σμύρνης» του Γιώργου Κορδέλλα και «DANIEL ‘16» παρουσία του σκηνοθέτη Δημήτρη Κουτσιαμπασιάκου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΗΠΑ: Πιθανότατα δεν θα υπάρξει συγχαρητήριο τηλεφώνημα στον Πούτιν από τον Μπάιντεν

Ο Πούτιν «σκέφετεται» τη δημιουργία μιας μεγάλης «ουδέτερης ζώνης» μέσα στην Ουκρανία

Η Γερμανία δεν αναγνωρίζει ως νόμιμη την επανεκλογή Πούτιν

Μακρόν: «Ίσως χρειαστεί στρατός στην Ουκρανία» – «Μεσαίου μεγέθους δύναμη η Ρωσία»

Πούτιν: «Μόνιμος» πρόεδρος της Ρωσίας – Έλαβε ποσοστό-ρεκόρ 87,97% στις προεδρικές εκλογές

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr