Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νικολούδης: Οι Έλληνες έκρυψαν 120 δισ. ευρώ στο εξωτερικό!

Νικολούδης: Οι Έλληνες έκρυψαν 120 δισ. ευρώ στο εξωτερικό!
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Περνώντας από κόσκινο μια στοίβα ελληνικών τραπεζικών λογαριασμών ανώτατων στελεχών, πολιτικών και άλλων μελών της ελληνικής ελίτ, ο Παναγιώτης Νικολούδης, ο νέος «τσάρος» κατά της διαφθοράς, βρήκε κάποια ανησυχητικά νούμερα λένε οι New York Times.

Άνδρας, ο οποίος ζητούσε επίδομα ανεργίας και δήλωνε μηδενικό εισόδημα στη φορολογική του δήλωση, είχε πάνω από 300.000 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό. Άλλος, ο οποίος δήλωνε στην εφορία ότι το ετήσιο εισόδημά του ήταν μόλις 15.000 ευρώ, είχε 1,5 εκατ. ευρώ σε διάφορους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Ο κ. Νικολούδης εκτιμά πως οι δύο προαναφερθέντες είχαν στερήσει φορολογικά έσοδα χιλιάδων ευρώ από τα δημόσια ταμεία, την ώρα που άλλοι Έλληνες αγωνίζονται να τα φέρουν βόλτα λόγω των προϋπολογισμών λιτότητας και της καταρρακωμένης οικονομίας.

«Δεν έχω τίποτα εναντίον των πλουσίων», δηλώνει ο κ. Νικολούδης σε συνέντευξή του στους New York Times. «Είμαι εναντίον των ανέντιμων πλουσίων. Και είμαι εδώ για να τους πιάσω».

Ακόμα και ο κ. Νικολούδης πάντως παραδέχεται πως δεν θα είναι εύκολο να διορθωθούν τα οικονομικά της χώρας. Έτσι, τίθεται το ερώτημα πόσο έτοιμη είναι η νέα κυβέρνηση να τηρήσει την υπόσχεσή της στους Ευρωπαίους πιστωτές της – και πόσο γρήγορα μπορεί να το κάνει.

Αυτήν την εβδομάδα, ως αντάλλαγμα για την τετράμηνη παράταση της χρηματοδότησης της Ελλάδας, η Αθήνα περιέγραψε τα δύο σκέλη της προσέγγισής της για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Το πρώτο αφορά το κυνήγι των πλούσιων φοροφυγάδων. Το δεύτερο, και πιο δύσκολο σκέλος, αφορά την αναμόρφωση του συστήματος στο οποίο οι Έλληνες κροίσοι κυριαρχούν στο μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας και ενίοτε εφαρμόζουν θολές επιχειρηματικές πρακτικές –μεταξύ των οποίων και τη φοροδιαφυγή-, που στερούν τα κρατικά ταμεία από έσοδα δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η είσπραξη φόρων είναι το σημείο εκκίνησης μιας ευρύτερης προσπάθειας η Ελλάδα να γίνει χώρα όπου μπορεί επιτέλους να εδραιωθεί το κράτος δικαίου και το καθήκον της πληρωμής φόρων. Επικεφαλής αυτής της εκστρατείας έχε τεθεί ο 65χρονος κ. Νικολούδης.

Ως πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ασχολούνταν για δεκαετίες με υποθέσεις ξεπλύματος χρήματος, λαθρεμπορίου καυσίμων και διαφθοράς. Σύντομα σχεδιάζει να βάλει στο στόχαστρο τους ολιγάρχες της Ελλάδας.

Για την ώρα, όμως, επικεντρώνεται ευρύτερα στη φοροδιαφυγή. Ο κ. Νικολούδης λέει στους New York Times πως έχει στα χέρια του 3.500 υποθέσεις για οφειλόμενους φόρους ύψους 7 δισ. ευρώ, από τους οποίους ευελπιστεί πως μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν εισπραχθεί 2,5 δισ. ευρώ. Σύντομα θα βρεθούν στο στόχαστρο άλλες 22.000 υποθέσεις, ύψους αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ, συμπληρώνει.

Κατά τον ίδιο, υπάρχει σημαντικός αφορολόγητος πλούτος εκτός Ελλάδας, στον οποίον περιλαμβάνονται περισσότεροι από 2.000 ελληνικοί τραπεζικοί λογαριασμοί στην Ελβετία, οι οποίοι εμφανίζονται και στη λίστα Λαγκάρντ που εστάλη στην Ελλάδα το 2010. Συνολικά εκτιμάται πως εκτός Ελλάδας υπάρχουν 120 δισ. ευρώ, κυρίως σε επενδυτικούς λογαριασμούς στους οποίους, όπως σημειώνει ο κ. Νικολούδης, η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ προηγείται του Τζο Μπάιντεν σε δημοσκόπηση

Έκθεση-«κόλαφος» για την κυβέρνηση Μητσοτάκη: Η Ελλάδα «βουτηγμένη» στη διαφθορά

Τέσσερα μέλη του Κογκρέσου δεν εγκρίνουν την πώληση F-16 στην Τουρκία

ΣΥΡΙΖΑ για Μητσοτάκη: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «έδειξε ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός»

Ο Τραμπ θα πληρώσει 400.000 δολάρια στους New York Times

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr