Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δύσκολα θα αποφύγει περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις η Ελλάδα, εκτιμά το Reuters

Δύσκολα θα αποφύγει περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις η Ελλάδα, εκτιμά το Reuters
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η κυβέρνηση της Ελλάδας μπορεί μεν να επιλέξει τις μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμόσει για να επιτύχει την εκταμίευση των δόσεων της δανειακής σύμβασης που απομένουν, αλλά θα δυσκολευτεί να αποφύγει την προώθηση αποκρατικοποιήσεων και τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος λόγω των δημοσιονομικών συνεπειών που θα συνεπαγόταν κάτι τέτοιο, υποστήριξαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ολοκλήρωσε τα ‘προαπαιτούμενα’ που χρειάζονταν για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης.

Τίποτε δεν έχει αλλάξει, τα προαπαιτούμενα είναι τα ίδια. Αλλά τα μέτρα μπορούν να αλλάξουν, εάν δεν θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του χρέους», επισήμανε ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Εάν οι πιστωτές της Ελλάδας συμφωνήσουν στις προτάσεις που θα κάνει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, κρίνοντας ότι επιτυγχάνουν αποτελέσματα ισοδύναμα με τα μέτρα που είχαν συμφωνηθεί με την προηγούμενη κυβέρνηση, η χορήγηση οικονομικής βοήθειας θα συνεχιστεί.

Το σημείο εκκίνησης των συνομιλιών με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι μια μακροσκελής λίστα που είχε συμφωνηθεί με την προηγούμενη κυβέρνηση, υπενθύμισαν οι αξιωματούχοι.

“Χρειάζεται να πείσουν τους θεσμούς ότι ορισμένα από τα μέτρα αυτά δεν πρέπει να ληφθούν — είτε πρέπει να εγκαταλειφθούν, ή πρέπει να συμπληρωθούν με άλλα”, είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ.

Οι αποκρατικοποιήσεις θα είναι ένα από τα βασικότερα εμπόδια, διότι προβλεπόταν να εισφέρουν €4 δισεκ. μόνο στον προϋπολογισμό του 2015.

Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν θέλει να εκποιήσει κι άλλη κρατική περιουσία, αν και έχει δεσμευθεί επί της αρχής πως δεν θα διακόψει διαδικασίες ιδιωτικοποίησης που έχουν ξεκινήσει ήδη.

Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος είναι ακόμη ένα σημείο τριβής: η ΕΕ έχει εκφράσει ανησυχίες για τους όρους των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και θέλει να συνδεθούν οι απολαβές με το μέγεθος των εισφορών.

Βάσει της συμφωνίας με την προηγούμενη κυβέρνηση, επρόκειτο να συγχωνευθούν ασφαλιστικά ταμεία και φορείς.

Αλλά η νέα κυβέρνηση προβάλλει σθεναρή αντίσταση, κυρίως διότι αυτό θα σήμαινε νέες περικοπές των συντάξεων για πολλούς Έλληνες.

Ακόμη, οι πιστωτές θέλουν να αλλάξει ο τρόπος που εφαρμόζεται ο ΦΠΑ, ιδίως να απαλειφθεί ο μειωμένος συντελεστής στα νησιά και τον διπλασιασμό του φόρου προστιθέμενης αξίας που καταβάλουν τα ξενοδοχεία στο 13%.

Η Αθήνα επισημαίνει ότι αυτό θα έπληττε σκληρά τον τουρισμό, έναν από τους βασικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Άλλες μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν την προώθηση ενός νέου νόμου για τις πτωχεύσεις φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, νόμους περί συλλογικών απολύσεων και τρόπους διευθέτησης μισθολογικών διαφορών και εργασιακών σχέσεων και διενέξεων, καθώς και την απελευθέρωση της τιμής της ενέργειας.

Επιπλέον, οι αξιωματούχοι λένε ότι ο μηχανισμός είσπραξης των φορολογικών εισφορών πρέπει να βελτιωθεί ώστε να εκτελεστεί πράγματι ο προϋπολογισμός.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Reuters: Η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας δεν έχει μεταφραστεί σε βελτίωση του βιοτικού επιπέδου

Ανδρουλάκης: Όχι στα μη κρατικά πανεπιστήμια, όπως τα θέλει η ΝΔ, για τη διευθέτηση συμφερόντων

Χημικά και ξύλο από τα ΜΑΤ στους φοιτητές στο Σύνταγμα

Σκοτώθηκε κάμεραμαν του Reuters στον νότιο Λίβανο

Μητσοτάκης: Θα αποπληρώσουμε πρόωρα τα δάνεια διάσωσης του πρώτου μνημονίου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr