Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Π. Τόμσεν: “Ήταν τέλειο το πρόγραμμα; Προφανώς όχι”

Π. Τόμσεν: “Ήταν τέλειο το πρόγραμμα; Προφανώς όχι”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα, Πολ Τόμσεν, παραδέχθηκε ότι τα προγράμματα της τρόικας “προφανώς” δεν ήταν τέλεια, την ίδια ώρα που στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξετάζεται ο ρόλος και οι ευθύνες ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ στις χώρες που εφαρμόστηκαν Μνημόνια.

Σύμφωνα με Τα Νέα, μιλώντας την Τετάρτη σε συνέδριο που διοργάνωσε στη Λισσαβόνα η πορτογαλική εφημερίδα Jornal de Negócios και το Rádio Renascença με θέμα «Η Πορτογαλία μετά την τρόικα», ο Δανός οικονομολόγος εστίασε στις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα τις Ιβηρικής, με πολλές πολλές εκ των αναφορών του να έχουν και ελληνικό ενδιαφέρον, παρόλο που απέφυγε να αναφερθεί απευθείας στο ελληνικό πρόγραμμα.

Παρεμβαίνοντας με την ιδιότητα του αναπληρωτή διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του πρώην επικεφαλής του πορτογαλικού προγράμματος (Απρίλιος 2011 – Απρίλιος 2012), ο κ. Τόμσεν έκανε ένα απολογισμό της εφαρμογής του Μνημονίου στην Πορτογαλία, υποστηρίζοντας πως οι δυσκολίες για τη χώρα επιδεινώθηκαν μετά την έναρξη του προγράμματος το Μάιο του 2011, κάτι που όπως υποστήριξε δεν σημαίνει ότι αυτό ήταν η ρίζα των προβλημάτων.

Απαντώντας στον Πορτογάλο Πρωθυπουργό Πάσους Κοέλιου που στην τοποθέτησή του υπογράμμισε ότι το αρχικό μνημόνιο κατανόησης της χώρας του με την τρόικα σε «υπεραισιόδοξες» προσδοκίες σχετικά με την εξέλιξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, ο Τόμσεν προχώρησε σε ένα έμμεσο mea culpa. «Ήταν το τέλειο πρόγραμμα; Προφανώς όχι », παραδέχθηκε, προσθέτοντας ωστόσο ότι η βασική στρατηγική του μνημονίου ήταν να παράξει αποτελέσματα. Η αναφορά αυτή αποτελεί ουσιαστικά τη δεύτερη επίσημη αναγνώριση σφαλμάτων εκ μέρους της τρόικα, μετά την αναγνώριση των λανθασμένων δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μπαλωμένος: Το ΝΑΤΟ πρέπει να επικεντρώνεται και στη νότια πτέρυγα της Συμμαχίας

Πορτογαλία: Διαδηλώσεις για τα ακριβά ενοίκια – Τι μέτρα αποφάσισε η κυβέρνηση

Οι «εξαρτημένες ελίτ» και η «προστασία» τους

Η Ουκρανία θα πάρει λιγότερα Leopard 2 από τις δυτικές χώρες – Η Πολωνία στέλνει 30, πολλά σαράβαλα

Νέα «βόμβα» στο Παγκόσμιο Κύπελλο: Στα ημιτελικά το Μαρόκο – Απέκλεισε την Πορτογαλία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr