Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γονάτισε τη Ρωσία η πτώση των τιμών πετρελαίου

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Καθώς οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα στους προϋπολογισμούς πετρελαιοπαραγωγικών χωρών, χώρες μέλη και μη μέλη του ΟΠΕΚ αρχίζουν να εξετάζουν το ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγής τους.

Ρώσοι αξιωματούχοι αποφάσισαν ότι θα πρέπει να μιλήσουν με τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής προκειμένου να στηρίξουν τις τιμές του πετρελαίου, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Transneft, Nikolai Tokarev.

Η δήλωση αυτή οδήγησε σε αύξηση της τιμής του πετρελαίου κατά περισσότερο από 5% χθες, καθώς αποτελεί την ισχυρότερη ένδειξη για πιθανή συνεργασία μεταξύ των κορυφαίων πετρελαιοπαραγωγικών χωρών εκτός ΟΠΕΚ και του καρτέλ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο υπερκορεσμός της αγοράς.

Ωστόσο, ο δρόμος από την έναρξη των διαπραγματεύσεων μέχρι τη μείωση της παραγωγής από τους Ρώσους είναι μακρύς, αφού πολλοί ρώσοι παραγωγοί υποστηρίζουν πως η μείωση της παραγωγής είναι τεχνικά πολύ δύσκολη και θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια μεριδίου της αγοράς.

Ο Tokarev σημείωσε πως στελέχη της πετρελαϊκής αγοράς και κυβερνητικοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν στη Μόσχα και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως πρέπει να πραγματοποιηθούν συνομιλίες με τον ΟΠΕΚ προκειμένου να ενισχυθούν οι τιμές του πετρελαίου.

Σημειώνεται πως οι τιμές του πετρελαίου είχαν αγγίξει τα 115 δολάρια στα μέσα του 2014 και τώρα κινούνται γύρω στα 30-31 δολάρια, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα στους προϋπολογισμούς αρκετών χωρών –μεταξύ των οποίων και η Ρωσία. Ορισμένα μέλη του ΟΠΕΚ ζητούν συντονισμένες μειώσεις παραγωγής για να ενισχυθούν οι τιμές και πιέζουν τη Ρωσία να πράξει αυτό που της αναλογή.

Αν ξεκινήσουν πράγματι διαπραγματεύσεις με τον ΟΠΕΚ, θα πρόκειται για μια σημαντική αντιστροφή στην μέχρι τώρα στάση της Ρωσίας, η παραγωγή της οποίας άγγιξε τον Δεκέμβριο το μετασοβιετικό υψηλό των 10,8 εκατ. βαρελιών ημερησίως.

Ο ΟΠΕΚ, που συνολικά αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, δεν κατάφερε τον περασμένο μήνα να συμφωνήσει σε μειώσεις στην παραγωγή, με τους Σαουδάραβες να είναι αποφασισμένοι να διατηρήσουν το μερίδιο αγοράς τους. Εν τω μεταξύ, αυξήσεις στην παραγωγή του σχεδιάζει και το Ιράν, μετά την άρση των κυρώσεων.

Μέχρι στιγμής, εντός του ΟΠΕΚ, μόνο η Αλγερία και η Βενεζουέλα έχουν ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της μείωσης παραγωγής. Παράλληλα, ενδείξεις αλλαγής στάσης υπάρχουν και από το Ιράκ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του ΟΠΕΚ μετά τη Σαουδική Αραβία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ουκρανία: Ρωσικός πύραυλος κατέστρεψε τον πύργο της τηλεόρασης στο Χάρκοβο

DW: Ρωσικές βόμβες ολίσθησης συνθλίβουν την ουκρανική άμυνα

Ουκρανία: 25.000 Ρώσοι στρατιώτες έτοιμοι να καταλάβουν δύο στρατηγικής σημασίας πόλεις

Ο Λαβρόφ προειδοποιεί ότι η Δύση οδεύει προς μια σύγκρουση μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων

Προειδοποίηση από Ρώσο διπλωμάτη για την Ουκρανία – «Η επιπλέον βοήθεια των ΗΠΑ θα στείλει χιλιάδες στη “μηχανή του κιμά”»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr