Ισλαμικό ΚράτοςΛιβύηΤουρκίαΚουρδιστάνΙσραήλΚύπροςΑλβανίαΚορωνοϊός - Κορονοϊός
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ελληνικές εξαγωγές: Εφικτή η κατάρριψη ενός ακόμη ρεκόρ εξωστρέφειας

Ελληνικές εξαγωγές: Εφικτή η κατάρριψη ενός ακόμη ρεκόρ εξωστρέφειας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το πέρασμα σε θετικά πρόσημα για τις ελληνικές εξαγωγές, τόσο εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, όσο και συνολικά, σηματοδότησε ο Νοέμβριος του 2016, μήνας κατά τον οποίο ο κλάδος των πετρελαιοειδών είδε τις πιέσεις να περιορίζονται ακόμη περισσότερο, επιτρέποντας την «κεφαλαιοποίηση» της δυναμικής που εμφανίζουν το τελευταίο διάστημα οι περισσότεροι εξαγωγικοί κλάδοι της χώρας.

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανάλυση του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ) του ΠΣΕ, επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ, τον περασμένο Νοέμβριο η συνολική αξία των εξαγωγών αυξήθηκε κατά 4,2% (στα 2,21 δισ. ευρώ έναντι 2,12 δισ. του Οκτωβρίου του 2015). Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, προκύπτει (για 5ο συνεχόμενο μήνα) και νέα αύξηση της τάξης του 11,1% ή κατά 166,1 εκατ. ευρώ.

Η θετική επίδοση του Νοεμβρίου είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστούν στο 2,1% οι απώλειες που καταγράφονται στη συνολική αξία των εξαγωγών από τις αρχές του έτους, στα 23,15 δισ. ευρώ, από 23,64 δισ. ευρώ του 11μήνου του 2015). Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, στο 11μηνο του 2016 καταγράφονται σχεδόν διπλάσιοι ρυθμοί αύξησης από ότι στο 10μηνο του ίδιου έτους (αύξηση 2,1% έναντι αύξησης 1,2%). Και αυτό γιατί η αξία των εξαγωγών χωρίς πετρελαιοειδή διαμορφώθηκε στα 17,02 δισ. ευρώ από τα 16,67 δισ. του 11μήνου του 2015.

Όπως σημειώνεται: “με τους συγκεκριμένους ρυθμούς καθίσταται ακόμη περισσότερο εφικτή η κατάρριψη ενός ακόμη ιστορικού ρεκόρ εξωστρέφειας (χωρίς τα πετρελαιοειδή) για δεύτερη συνεχή χρονιά”.

Η αύξηση των εξαγωγών κατά τον περασμένο Νοέμβριο, προήλθε από τις χώρες της ΕΕ (+10,7%), παρά την ενίσχυση των πιέσεων στις συνολικές εξαγωγείς προς Τρίτες Χώρες (-2,3%). Ως αποτέλεσμα αυτών των κινήσεων το μερίδιο των χωρών της ΕΕ διαμορφώθηκε στο 53% έναντι 47% των τρίτων χωρών. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εξαγωγές προς την ΕΕ αυξήθηκαν σε ποσοστό 13,8%, ενώ ανοδική ήταν και η πορεία των εξαγωγών προς τις τρίτες χώρες (+6,4%). Με άλλα λόγια, το ποσοστό των εξαγωγών προς χώρες της ΕΕ αποτελεί στο 65%, έναντι ποσοστού 35% των τρίτων χωρών.

Σε επίπεδο 11μήνου, οι συνολικές εξαγωγές της Ελλάδας πλέον καταγράφουν αύξηση κατά 2,6% προς τις χώρες της ΕΕ, ενώ υποχωρούν κατά 7,7% προς τον υπόλοιπο κόσμο. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, οι εξαγωγές προς την ΕΕ είναι αυξημένες κατά 5,2%, ενώ στις εξαγωγές προς τρίτες χώρες διατηρείται το αρνητικό πρόσημο (-4%). Το μερίδιο των χωρών της Ένωσης διατηρείται σε επίπεδα άνω του 68% (68,2% έναντι ποσοστού 31,8% των τρίτων χωρών).

Η πορεία των εξαγωγών ανά κλάδο

Ενδεικτικό της βελτίωσης του κλίματος στο εξαγωγικό εμπόριο είναι το γεγονός ότι όλοι οι κλάδοι, με εξαίρεση τα πετρελαιοειδή, κινήθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο ανοδικά. Μάλιστα, 5 από τους 9 ανοδικούς κλάδους κατέγραψαν διψήφια ποσοστά αύξησης, με πρωταγωνιστές τα αγροτικά προϊόντα (κυρίως φρουτολαχανικά και ελαιόλαδο), καθώς και τα βιομηχανικά προϊόντα και τις πρώτες ύλες. Όπως ήδη έχει επισημανθεί τα πετρελαιοειδή υποχώρησαν σε ποσοστό 11,5%.

Σε επίπεδο 11μήνου του έτους, η αναλογία “ανοδικών”/ “πτωτικών” είναι πλέον μοιρασμένη, με 5 κλάδους να κινούνται υψηλότερα από τα επίπεδα του 2015 και 5 να υποχωρούν.

Να σημειωθεί ότι για την κατάρριψη του ιστορικού ρεκόρ εξαγωγών (χωρίς πετρελαιοειδή) του 2015, απαιτούνται επιδόσεις της τάξης του 1,3 δισ. ευρώ για τον τελευταίο μήνα του έτους. Υπενθυμίζεται ότι παραδοσιακά ο Δεκέμβριος «υπόσχεται» εξαγωγές αξίας άνω του 1,5 δισ. ευρώ την τελευταία τριετία (εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών).

Οι εισαγωγές

Η αναθέρμανση του κλίματος στο εμπόριο, δεδομένης και της συγκυρίας τόσο της εορταστικής περιόδου, όσο και της αύξησης των διεθνών τιμών του πετρελαίου, συμπαρέσυρε ανοδικά και την αξία των εισαγωγών, η οποία τον περασμένο Νοέμβριο αυξήθηκε κατά 2,9% (στα 3,77 δισ. ευρώ από 3,66 δισ. του Νοεμβρίου 2015). Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εισαγωγές αυξήθηκαν μεν, αλλά με χαμηλότερους ρυθμούς (+1,2% ή κατά 30 εκατ. ευρώ).

Σε επίπεδο 11μήνου, οι συνολικές εισαγωγές της χώρας εμφανίζονται οριακά αυξημένες (+0,5% στα 40 δισ. ευρώ). Χωρίς τα πετρελαιοειδή, οι εισαγωγές εμφανίζονται αυξημένες κατά 6,4% (ή κατά 1,9 δισ. περίπου), σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω κινήσεων, στο 11μηνο του 2016, καταγράφηκε αύξηση του συνολικού εμπορικού ελλείμματος 4,3% στα 16,9 δισ. ευρώ. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, το εμπορικό έλλειμμα εμφανίζεται αυξημένο κατά 11,8% ή κατά 1,56 δισ. ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Στόχος των Τούρκων ετήσιες εξαγωγές $10 δισ. στη Λιβύη – Στόχος του Δένδια τα ελληνικά προϊόντα

Έλαιο από σπόρους ροδιού: Το νέο «χρυσάφι» της ελληνικής γης

Μίχαλος: Τραπεζική χρηματοδότηση και υψηλές ασφαλιστικές εισφορές πρόβλημα για τις επιχειρήσεις

Πάιατ: Η Ελλάδα περιφερειακός κόμβος για καινοτομία, ενέργεια και εμπόριο

Θετικό πρόσημο για τις ελληνικές εξαγωγές το πρώτο εξάμηνο του 2019

Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr