Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μας κλέβουν με ταμειακές μηχανές “μαϊμού”

Μας κλέβουν με ταμειακές μηχανές “μαϊμού”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΣΔΟΕ, Φοροδιαφυγή,

Ένα νέο κόλπο φοροδιαφυγής με την κωδική ονομασία “το σύστημα του ψευτοθόδωρου”, που αποκάλυψαν οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ, δημοσιεύουν σήμερα Πέμπτη “Τα Νέα”.

Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας, η δουλειά στήνεται απλοϊκά. Για να μην επιβληθούν πρόστιμα σε περίπτωση ελέγχου, ο ελεγκτής θα πρέπει να διαπιστώσει ότι έχουν κοπεί όλες οι αποδείξεις για κάθε λιανική συναλλαγή. Έτσι, πράγματι εκδίδονται αποδείξεις σωρηδόν. Το πρόβλημα είναι όμως ότι οι αποδείξεις αυτές είναι κυριολεκτικά στον αέρα. Οι ταμειακές μηχανές από τις οποίες εκδίδονται δεν έχουν σήμανση από το υπουργείο Οικονομικών, είναι όπως χαρακτηρίζονται ταμειακές μηχανές – μαϊμούδες ή αλλιώς ταμειακές μηχανές – φαντάσματα.

Μια τέτοια περίπτωση, με τρελά κέρδη για τον επιχειρηματία, εντόπισαν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ κατά τον έλεγχο καφετέριας – καφεκοπτείου στην περιοχή της Θήβας. Χρησιμοποιούσε μη δηλωμένες ταμειακές μηχανές και εξέδωσε την τελευταία πενταετία 102.977 αποδείξεις χωρίς αυτές να υποβληθούν ποτέ στην αρμόδια ΔΟΥ για καταβολή ΦΠΑ και λοιπών φόρων. «Τα τελευταία πέντε χρόνια ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας έκοβε αποδείξεις με το τσουβάλι αλλά δεν είχε αποδώσει ούτε ένα ευρώ σε ΦΠΑ» λέει κορυφαίο στέλεχος του ΣΔΟΕ, εκτιμώντας πως η κομπίνα αυτού του τύπου έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στην Αττική οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ τον Ιανουάριο αποκάλυψαν ακόμα δύο επιχειρήσεις οι οποίες είχαν στήσει πανομοιότυπη κομπίνα. Μια καφετέρια και ένα εστιατόριο χρησιμοποιούσαν παραποιημένο σύστημα ηλεκτρονικού υπολογιστή για την έκδοση αποδείξεων – μαϊμούδων. Με αυτόν τον τρόπο κατάφερναν να κρατούν μακριά από τα μάτια της Εφορίας τα έσοδα από 7.420 συναλλαγές.

«Η εφευρετικότητα των φοροφυγάδων είναι ανεξάντλητη» σχολιάζει η ίδια πηγή και αποκαλύπτει ακόμα μία μέθοδο απόκρυψης εισοδημάτων που έχει εντοπίσει το ΣΔΟΕ. Σε πολλές καφετέριες και εστιατόρια πλέον είναι σύνηθες οι παραγγελίες να καταγράφονται «σε αυτά τα μικρά κομπιουτεράκια με τα μικροσκοπικά πενάκια». Οι μηχανισμοί αυτοί, όπως εξηγεί η ίδια πηγή, είναι για την καταγραφή της παραγγελίας. Πειραγμένοι τέτοιοι μηχανισμοί όμως εκδίδουν και αποδείξεις – μαϊμούδες. Ο πελάτης θεωρεί πως πήρε την απόδειξή του, εάν γίνει ένας απλός έλεγχος θα διαπιστωθεί ότι όλα τα τραπέζια έχουν «αποδείξεις», αλλά το ελληνικό Δημόσιο δεν θα εισπράξει δεκάρα φόρων…

Στελέχη του ΣΔΟΕ, με εμπειρία στους ελέγχους και προφανή δυσφορία για τη συρρίκνωση των αρμοδιοτήτων του Σώματος, αναδεικνύουν «το σύστημα του ψευτοθόδωρου» πίσω από την κάθετη πτώση της παραβατικότητας στο πεδίο της μη έκδοσης αποδείξεων τους τελευταίους μήνες. Σημειώνουν δηλαδή με νόημα ότι ίσως «η έλλειψη εμπειρίας» από τους συναδέλφους τους ελεγκτές των ΔΟΥ (στους οποίους πέρασε η αρμοδιότητα των προληπτικών ελέγχων) είναι αυτή που εξηγεί την κάθετη πτώση της παραβατικότητας από τα επίπεδα του 50% στο 5%.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΑΑΔΕ: Φοροδιαφυγή 3 εκατ. ευρώ σε κέντρο διασκέδασης

Ιταλία: Κατάσχεση για φοροδιαφυγή ύψους 779,5 εκ. ευρώ εις βάρος της Airbnb

Ειρωνική απάντηση Κασσελάκη στον Μητσοτάκη για τη φοροδιαφυγή

Οργιάζει η παραοικονομία στην Ελλάδα – Υπολογίζεται στα περίπου 35 δισ. ευρώ ετησίως

Μητσοτάκης: Όχι σε ανασχηματισμό, εμμονή στο «επιτελικό κράτος», προσχηματική παραδοχή λαθών

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr