Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σύντομα επιστρέφουν ΔΝΤ και Τόμσεν στην Αθήνα

Σύντομα επιστρέφουν ΔΝΤ και Τόμσεν στην Αθήνα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σύντομα αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα ο επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν, όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, τονίζοντας πάντως ότι προηγουμένως θα πρέπει να διευθετηθούν ορισμένα τεχνικά ζητήματα.

«Η αποστολή θα επιστρέψει σύντομα, όταν διευθετηθούν κάποια τεχνικά ζητήματα. Εργαζόμαστε αδιάκοπα με τις ελληνικές αρχές και την ΕΕ γι’ αυτό το αποτέλεσμα», τόνισε ο κ. Ράις, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, στα γραφεία του ΔΝΤ, στην Ουάσιγκτον.

Ερωτηθείς για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και κατά πόσο αυτό «δημιουργεί εξελίξεις» για το ελληνικό χρέος, ο κ. Ράις υπενθύμισε ότι «οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν σε ελάφρυνση του χρέους, αν αυτό είναι απαραίτητο», κάτι που, όπως είπε, θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο η Ελλάδα είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με την τήρηση των δεσμεύσεων του προγράμματος. Ανέφερε επίσης ότι αυτό σημαίνει πως το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα μειωθεί στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και σημαντικά κάτω από 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022.

Σε ερώτηση για τη θέση του Ταμείου και κατά πόσο θεωρεί «απαραίτητη» την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ο ίδιος υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει αλλαγή στις θέσεις του ΔΝΤ και πως «θα πρέπει να ξαναδούμε τα νούμερα», επαναλαμβάνοντας ότι «όσο η Ελλάδα εφαρμόζει το πρόγραμμα, η Ευρώπη έχει δεσμευθεί να την υποστηρίξει».

Για το «χρηματοδοτικό κενό» και τις «δεσμεύσεις που ζητεί το ΔΝΤ» από τους Ευρωπαίους, ο εκπρόσωπος του Ταμείου δήλωσε ότι το θέμα αυτό θα εξετασθεί όταν η αποστολή επιστρέψει στην Αθήνα, προσθέτοντας ότι οι ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να προτείνουν «συγκεκριμένο τρόπο» για το πώς θα καλυφθεί αυτό το κενό.

Αναφορικά με το δημοσίευμα της Wall Street Journal για τη συνάντηση στις 27 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες, κατά την οποία φέρεται να είχε συζητηθεί το ελληνικό πρόγραμμα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επιβεβαίωσε ότι η συνάντηση έγινε, προσθέτοντας ότι σ’ αυτήν συμμετείχε και εκπρόσωπος του Ταμείου. Όπως διευκρίνισε, έγιναν «κάποιες τεχνικές συζητήσεις» για την Ελλάδα, κάτι που «είναι φυσικό».

Ο κ. Ράις ερωτήθηκε και για τις «ενστάσεις» του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, για τις «καθυστερήσεις» στην ανακοίνωση των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών, καθώς και για τις μεταρρυθμίσεις στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης. Ο ίδιος πάντως είπε πως δεν έχει να αναφέρει κάτι για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης και πως θα το εξετάσει η αποστολή της τρόικας.

Σε ερώτηση τέλος για δημοσιεύματα που αφορούσαν τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Ρέζα Μογκαντάμ και ότι είχε αναφέρει στην Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πως το 2010 το ΔΝΤ εισηγήθηκε την άμεση αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, ο κ. Ράις δεν έκανε κάποιο σχόλιο.

Όπως είπε λακωνικά, στην κλειστή αυτή συνεδρίαση ο κ. Μογκαντάμ ενημέρωσε τους ευρωβουλευτές και οι απόψεις του θα παρουσιάζονται στην έκθεση που αναμένεται να εκδώσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Λάρι Σάμερς για την «επικών διαστάσεων ελληνική τραγωδία»: Το ΔΝΤ έκανε λάθη, η Ελλάδα δεν ήταν αθώο θύμα

ΔΝΤ: Δύο εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες δεν θα επιστρέψουν στην Ουκρανία

Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς δεν επιτρέπει στην Αίγυπτο να «ξεφύγει» από το ΔΝΤ – Πρόσφυγες για χρέος

ΤΟ ΔΝΤ ζητάει από τον Μητσοτάκη πάγωμα αυξήσεων μισθών και συντάξεων και αύξηση φόρων

ΔΝΤ: Η Γερμανία είναι το μόνο μέλος των G7 που θα υποστεί συρρίκνωση η οικονομία του

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr