Ισλαμικό ΚράτοςΒόρεια ΜακεδονίαΑλβανίαΤουρκίαΚουρδιστάνΙσραήλΚύπροςΒαλκάνιαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μoody’s: Θετική η αύξηση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες

Μoody’s: Θετική η αύξηση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες
Διαβάστε σχετικά για Οίκος Moody’s, Τράπεζες,

Mε καλά λόγια μιλά η Moody’s για την Ελλάδα αφού κάνει λόγο για θετική αύξηση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες εν μέσω capital controls.

Η αύξηση των ιδιωτικών καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες τον Δεκέμβριο του 2017 είναι θετική για το αξιόχρεό τους (credit positive), αναφέρει αρχικά ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης σε έκθεσή του (Credit Outlook).

Όπως αναφέρει ο οίκος, οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες από τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 5,9 δισ. ευρώ στο δεύτερο εξάμηνο του 2017, κυρίως λόγω της αύξησης κατά 2,6 δισ. ευρώ που σημειώθηκε τον Δεκέμβριο στις καταθέσεις των νοικοκυριών και των μη κερδοσκοπικών οργανισμών.

Η αύξηση αυτή ήταν πολύ μεγαλύτερη από τη μείωση των καταθέσεων των επιχειρήσεων κατά 105 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα, την οποία ο οίκος αποδίδει στις ανάγκες των επιχειρήσεων να πληρώσουν πιεστικές υποχρεώσεις, όπως αυξημένα ποσά για μισθούς και δώρα, πριν το τέλος του έτους.

«Η αύξηση των καταθέσεων ενισχύει τις προσπάθειες των ελληνικών τραπεζών να εξαλείψουν την εξάρτησή τους από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA), που επηρεάζει αρνητικά την κερδοφορία τους.

Οι αυξημένες καταθέσεις είναι credit positive για τις ελληνικές τράπεζες, περιλαμβανομένων της Εθνικής Τράπεζας, της Τράπεζας Πειραιώς, της Eurobank, της Alpha Bank και της Attica Bank», αναφέρει ο Moody’s.

Οι καταθέσεις στις τράπεζες από τους πελάτες τους αυξήθηκαν στα 126,3 δισ. ευρώ στο τέλος του 2017, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από την επιβολή των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) τον Ιούνιο του 2015.

Μετά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος τον Δεκέμβριο του 2015, τα διάφορα μέτρα που έλαβαν οι τράπεζες μείωσαν τη χρηματοδότησή τους από την κεντρική τράπεζα στο 13% του συνολικού ενεργητικού τους τον περασμένο Δεκέμβριο από 22% πριν από έναν χρόνο, ενώ ειδικότερα η χρηματοδότηση μέσω ELA περιορίσθηκε στο 8% από 14%, αντίστοιχα.

«Η αύξηση των καταθέσεων των πελατών και η συνεχιζόμενη πρόσβαση στη διατραπεζική αγορά ρέπος είναι ζωτικής σημασίας για τις προσπάθειες των ελληνικών τραπεζών να απαλλαγούν από τη χρήση του ELA, που έχει αυξημένο κόστος, περίπου 1,5% έναντι 0,6% που είναι το κόστος για τις καταθέσεις ενός έτους των νοικοκυριών», σημειώνεται.

Οι τράπεζες μπόρεσαν, επίσης, να εκδώσουν καλυμμένα ομόλογα το 2017 και τον Ιανουάριο του 2018, διαφοροποιώντας τις πηγές χρηματοδότησής τους.

Η Εθνική Τράπεζα ήταν η πρώτη τράπεζα που απαλλάχθηκε από τη χρήση του ELA τον Δεκέμβριο, ενώ οι άλλες τράπεζες στοχεύουν να αποπληρώσουν το σύνολο της χρηματοδότησής τους μέσω ELA έως το τέλος του 2018.

«Τα ευπαθή προφίλ χρηματοδότησης των τραπεζών παραμένουν μία βασική πρόκληση, μαζί με το απόθεμα των περίπου 100,5 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους (NPEs) τον Σεπτέμβριο του 2017.

Το τεράστιο ύψος των NPEs καταναλώνει πόρους και μειώνει την κερδοφορία και τα κεφάλαια των τραπεζών, περιορίζοντας την ικανότητά τους να χορηγούν δάνεια στην πραγματική οικονομία φέτος, οπότε αναμένουμε η Ελλάδα να σημειώσει μία σταδιακή οικονομική ανάκαμψη», σημειώνει ο οίκος, προσθέτοντας ότι κάθε τράπεζα έχει δεσμευθεί έναντι του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ με σχέδιο για τη μείωση τόσο του ELA όσο και των NPEs

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Συναντήσεις του Άδωνι Γεωργιάδη για τη σωτηρία της Creta Farm

Τι αλλάζει από Δευτέρα στις αναλήψεις από ATM

Ο οίκος Fitch υποβάθμισε 12 τουρκικές τράπεζες

Πιο πλούσιοι από ποτέ οι Γερμανοί – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Ο οίκος Moody’s αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες

Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr