Ισλαμικό ΚράτοςΛιβύηΤουρκίαΚουρδιστάνΙσραήλΚύπροςΑλβανίαΚορωνοϊός - Κορονοϊός
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Εξωδικαστικός μηχανισμός για το 95% των επαγγελματιών με οφειλές – Όλη η διαδικασία

Εξωδικαστικός μηχανισμός για το 95% των επαγγελματιών με οφειλές – Όλη η διαδικασία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σε περίπου 95% ανέρχεται το ποσοστό των ελεύθερων επαγγελματιών της χώρας με οφειλές προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία που είναι δικαιούχοι της ρύθμισης της οφειλής τους μέσω του Εξωδικαστικού Μηχανισμού, επισήμανε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης.

Η ρύθμιση αφορά επαγγελματίες «με ύψος χρέους έως 50.000 ευρώ προς την εφορία και 50.000 ευρώ προς ασφαλιστικά ταμεία», δηλαδή περίπου 95% των ελεύθερων επαγγελματιών με οφειλές.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον κ. Κουρμούση, η όλη διαδικασία για τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι σημαντικά πιο απλή σε σχέση με τα όσα πρέπει να πράξουν οι εταιρείες, καθώς μεγάλο μέρος των ενεργειών γίνεται πλέον με αυτόματο τρόπο.

«Αυτό που έχουν να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι επαγγελματίες είναι να εισέλθουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης, όπου θα βρουν όλα τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία, αλλά και θα συμπληρώσουν όποια άλλα χρέη έχουν προς το τραπεζικό σύστημα ή άλλους ιδιώτες» εξήγησε ο κ. Κουρμούσης, αναφερόμενος στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

Τόνισε πως ενσωματωμένα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα θα βρίσκονται και όποια έγγραφα είναι διαθέσιμα και αναγκαία, ενώ όσα δεν θα είναι ενσωματωμένα, θα συμπληρώνονται χειροκίνητα με τα απαραίτητα στοιχεία online.

Στη συνέχεια, η διαδικασία θα ολοκληρώνεται και ο φάκελος θα διαβιβάζεται ηλεκτρονικά στον αρμόδιο φορέα.

Η άλλη πλευρά που εμπλέκεται στη διαδικασία, «όπως επί παραδείγματι ο ΕΦΚΑ ή η ΔΕΗ», ύστερα από τον έλεγχο της αίτησης θα παρέχει τη ρύθμιση σε δόσεις και με το κούρεμα προστίμων και προσαυξήσεων.

Σε ποιες περιπτώσεις δεν μπορεί ένας επαγγελματίας να ενταχθεί στη ρύθμιση

Σε ποιες περιπτώσεις δεν μπορεί ένας επαγγελματίας να ενταχθεί στη ρύθμιση; Πρόκειται σύμφωνα με τον κ. Κουρμούση για τις περιπτώσεις που οι οφειλές ξεπερνούν τα 50.000 ευρώ προς το Δημόσιο ή τα 50.000 ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Εξάλλου, «δεν μπορούν να ενταχθούν όσοι έχουν πολύ μεγάλη περιουσία, καθώς δεν μπορεί η αξία της περιουσίας ενός ελεύθερου επαγγελματία να είναι 25 φορές μεγαλύτερη από το συνολικό χρέος».

Επιπλέον, όπως τονίζει ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, «πρέπει να υπάρχει μία φορά έστω και ένα ευρώ κέρδος, τα έσοδα δηλαδή να ήταν παραπάνω από τα έξοδα έστω μία φορά κατά την προηγούμενη τριετία», ακόμα και το φορολογικό έτος 2017.

Η πρόσβαση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού γίνεται μέσω του ιστοτόπου της ΕΓΔΙΧ, στη διεύθυνση www.keyd.gov.gr.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο νέος λαϊκισμός των «Μετοίκων»

Πληρωμή φόρου εισοδήματος: Γρήγορη εξυπηρέτηση και ανέπαφες πληρωμές σε 3.000 καταστήματα ΟΠΑΠ

Ποιοι μπορούν να πάρουν σύνταξη πριν από τα 62

Με ποιες οφειλές θα γίνει ο συμψηφισμός της έκπτωσης για μειωμένα ενοίκια

Λουκέτα σε δύο γνωστά εστιατόρια της Μυκόνου – Δεν έκοβαν αποδείξεις

Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr