Ισλαμικό ΚράτοςΤζιχαντιστέςΑλβανίαΙσραήλΚουρδιστάνΤουρκίαΣκόπιαΒαλκάνιαΚύπρος
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Λευκός καπνός για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ – Τι ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ

Λευκός καπνός για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ – Τι ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ
Διαβάστε σχετικά για Γιώργος Σταθάκης, ΔΕΣΦΑ, Ενέργεια, ΤΑΙΠΕΔ,

Λευκός καπνός βγήκε στο διαγωνισμό για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ, καθώς σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, αυτό περνάει στην ευρωπαϊκή κοινοπραξία που έχει ως επικεφαλής την Ιταλική SNAM.

Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ έχει ως εξής:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση και σε συνεργασία με την Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. (ΕΛΠΕ), προέβη στην αποσφράγιση των φακέλων των βελτιωμένων οικονομικών προσφορών που υπέβαλαν τα εξής δύο επενδυτικά σχήματα:

Κοινοπραξία εταιρειών Snam S.p.A., Enagás Internacional S.L.U. και Fluxys S.A.

Κοινοπραξία εταιρειών Regasificadora del Noroeste S.A., Reganosa Asset Investments S.L.U., S.N.T.G.N. Transgaz S.A. και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD),

για την απόκτηση του 66% (31% συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ και 35% συμμετοχή των ΕΛΠΕ) του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ.

Σύμφωνα με τους όρους της διαγωνιστικής διαδικασίας, ζητήθηκε από την Κοινοπραξία εταιρειών Snam S.p.A., Enagás Internacional S.L.U. και Fluxys S.A., η οποία υπέβαλε την υψηλότερη προσφορά, να υποβάλει περαιτέρω βελτιωμένη οικονομική πρόταση, η οποία θα αξιολογηθεί σε επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και από τα αρμόδια όργανα της ΕΛΠΕ».

Η προσφορά πάνω από τα 500 εκατ. ευρώ είναι σημαντικά υψηλότερη, όχι μόνον από τα 400 εκατ. ευρώ που είχαν δώσει στον προηγούμενο διαγωνισμό οι Αζέροι της Socar, αλλά και από τα επίπεδα στα οποία κυμάνθηκαν οι προσφορές κατά τον πρώτο γύρο του τωρινού διαγωνισμού.

Ταυτόχρονα, τη διασφάλιση συμφερόντων του Δημοσίου σε στρατηγικής σημασίας έργα και υποδομές του φυσικού αερίου φέρεται να έχει πετύχει η κυβέρνηση μέσα από το σχέδιο συμφωνίας των μετόχων (shareholders’ agreement) που θα συνοδεύσει τη μεταβίβαση του 66% του ΔΕΣΦΑ.

Συγκεκριμένα το Δημόσιο έχει τη δυνατότητα να διορίζει Πρόεδρο στο Διοικητικό Συμβούλιο, όταν στο προηγούμενο shareholders’ agreement η επιλογή αυτή περιοριζόταν σε ένα μέλος με εκτελεστικές αρμοδιότητες.

Επίσης το Δημόσιο έχει δικαίωμα αρνησικυρίας σε κρίσιμες και στρατηγικής σημασίας αποφάσεις.

Τέτοιες είναι η συμμετοχή του ΔΕΣΦΑ σε διεθνή και διακρατικά έργα, τόσο εντός όσο κι εκτός της χώρας.

Επίσης ο νέος επενδυτής αναλαμβάνει ισχυρές δεσμεύσεις για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου.

Η εξέλιξη δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να αξιοποιήσει πολιτικά την επιτυχία αυτή, με το επιχείρημα ότι οι κινήσεις της (ξεκίνησαν από την τροπολογία Σκουρλέτη) που οδήγησαν στην ακύρωση του προηγούμενου διαγωνισμού είχαν τελικά θετικές συνέπειες για τα συμφέροντα της χώρας.

Χαρακτηριστική πρέπει να θεωρηθεί η σχετική αναφορά που έκανε ήδη με συνέντευξή του το Σάββατο ο Γιώργος Σταθάκης:

«Θωρακίζουμε με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα του Δημοσίου και παράλληλα διασφαλίζουμε αισθητά υψηλότερο τίμημα. Νομίζω ότι όσοι μας κατηγόρησαν ότι ακυρώνοντας τη συμφωνία με τη Socar «οδηγούμε την ιδιωτικοποίηση σε ναυάγιο» και «υπονομεύουμε τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας», θα πρέπει να ανασκευάσουν, ειδάλλως… αυτοτρολάρονται».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Στην Ιερουσαλήμ «κλείδωσε» η συμμαχία που θα αλλάξει τον ρουν του δυτικού πολιτισμού

Τι είναι ο EastMed; – Είναι η συμμαχία της δημοκρατίας απέναντι στη βαρβαρότητα

Μεγάλο παιχνίδι στα Ιεροσόλυμα: Η Κύπρος «δένει» με τις ΗΠΑ – Στο παιχνίδι κι άλλη δύναμη (βίντεο)

Μάικ Πομπέο: Εταίροι στην ενέργεια και την ασφάλεια Ισραήλ, Κύπρος και Ελλάδα

Γκάφα Μητσοτάκη: Εξήγγειλε έργο στη Θράκη που η κυβέρνηση ήδη υλοποιεί

Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr