Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ρεκόρ όλων των εποχών στις ελληνικές εξαγωγές φρούτων και λαχανικών

Ρεκόρ όλων των εποχών στις ελληνικές εξαγωγές φρούτων και λαχανικών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Φρούτα,

Σε χρονιά- ρεκόρ «όλων των εποχών» αναμένεται να εξελιχθεί το 2018 για τις ελληνικές εξαγωγές φρούτων και λαχανικών, τόσο σε όγκο, όσο και κυρίως σε αξία, ξεπερνώντας ακόμη και τις εντυπωσιακές επιδόσεις του 2016, το οποίο χαρακτηρίστηκε έτος-σταθμός για τις πωλήσεις του κλάδου στο εξωτερικό.

Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών «Incofruit-Hellas AE», Γεώργιος Πολυχρονάκης.

Το σενάριο αυτό θα επαληθευτεί αν η παραγωγή διατηρηθεί σε κανονικά επίπεδα και στο υπόλοιπον του έτους και αν η προσφορά φρούτων και λαχανικών από τους παραγωγούς συνεχιστεί απρόσκοπτα.

Εν αναμονή των εξελίξεων, το πρώτο πεντάμηνο του 2018 έκλεισε με σημαντική αύξηση τόσο του όγκου όσο και της αξίας των εξαγωγών.

Οι εξαγωγές των νωπών φρούτων και λαχανικών, κατά το πρώτο πεντάμηνο 2018 αυξήθηκαν κατά 24,7% σε αξία εν συγκρίσει με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2017 και ανήλθαν σε 439,6 εκατ. ευρώ. Σε όγκο διευρύνθηκαν κατά 20%, στους 627.507 τόνους, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος.

Σε ό,τι αφορά ειδικά τα φρούτα, στο εν λόγω πεντάμηνο οι εξαγωγές τους αυξήθηκαν κατά 22,5% σε όγκο και κατά 32,8% σε αξία και ανήλθαν σε 474.643 τόνους και 330,341 εκατομμύρια ευρώ.

Στον τομέα των φρούτων πρωτοστάτησαν σε τονάζ τα μανταρίνια με αύξηση τονάζ κατά 54,8%, τα πορτοκάλια με άνοδο 14,7% και οι φράουλες με 15,2%, σε σχέση με το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2017, ενώ αντίθετα στον όγκο των εξαγόμενων μήλων σημειώθηκε πτώση 41,7% .

Οι δε εξαγωγές των λαχανικών αυξήθηκαν κατά 12,7% στον όγκο σε σχέση με τους ίδιους μήνες του 2017, φτάνοντας τους 152.864 τόνους, και σε αξία κατά 5,5%, ανερχόμενες σε 109,2 εκατ. ευρώ.

Στα λαχανικά αντίστοιχα πρωταγωνίστησαν τα αγγούρια (αύξηση τονάζ κατά 30,4%) και η ντομάτα (+18,1%) ενώ η υπέρμετρη αύξηση των λεμονιών οφείλεται, σύμφωνα με τον κ.Πολυχρονάκη, σε αυξημένη ζήτηση λόγω έλλειψης τροφοδότησης από ομοιοπαραγωγές χώρες (ζημιές στην παραγωγή).

Εκτός όμως από την αύξηση των εξαγωγών στα χειμερινά φρούτα, οι ενδείξεις από την εξαγωγή και των θερινών είναι πολύ ενθαρρυντικές. Βάσει προσωρινών στοιχείων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι εξαγωγές θερινών φρούτων “τρέχουν” με ρυθμό της τάξης του +9,7% συνολικά στην περίοδο έως 13/7 (ροδάκινα +6,6%, νεκταρίνια +16,2%, βερίκοκα +9% , καρπούζια + 10,3% και κεράσια +7,4%).

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Πρωταθλήτρια στην ακρίβεια και στα φρούτα η Ελλάδα: Οι αυξήσεις «άγγιξαν» το 25%

Η Γαλλία απαγορεύει τις πλαστικές συσκευασίες για φρούτα και λαχανικά

Τανζανία: Διευθυντής εργαστηρίου βρήκε φρούτα θετικά στον κορωνοϊό

Πώς θα τιμωρούνται αυτοί που βάζουν… βελόνες σε φρούτα της Αυστραλίας (φωτο)

Ποιο είναι το μυστικό για την ευτυχία – Τι έδειξε έρευνα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr