Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

60% ακριβότερο το πετρέλαιο για τους Τούρκους αγοραστές μετά την πτώση της λίρας

60% ακριβότερο το πετρέλαιο για τους Τούρκους αγοραστές μετά την πτώση της λίρας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η οικονομική κρίση και η πτώση της λίρας φαίνεται ότι δημιουργεί προβλήματα και για την ενεργειακή κατάσταση της Τουρκίας, που βασίζεται σε εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, γράφει η Wall Street Journal.

Ενώ το πετρέλαιο είναι περίπου 6% πιο ακριβό από πέρσι για τις διεθνείς αγορές, η τιμή του έχει αυξηθεί περισσότερο από 60% για τους Τούρκους αγοραστές, λόγω της κατάρρευσης του νομίσματός τους έναντι του δολαρίου.

Την Πέμπτη, η τουρκική κυβέρνηση αύξησε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης για τη βενζίνη και το πετρέλαιο ντίζελ, μια κίνηση που θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποφυγή μιας μεγαλύτερης τρύπας στον προϋπολογισμό λόγω των ενεργειακών δαπανών.

Η ενέργεια αντιπροσωπεύει περισσότερο από τα 2/3 του μεγάλου ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας και αντιστοιχεί πλέον στο 5,5% του ΑΕΠ.

Η ανάγκη της Τουρκίας για ξένη ενέργεια θα μπορούσε να ωθήσει τον Πρόεδρο Ερντογάν πιο κοντά σε πετρελαιοπαραγωγά κράτη –εχθρικά προς τις ΗΠΑ- όπως το Ιράν και τη Ρωσία.

Αυτό καθιστά την τρέχουσα κρίση «ιδιαίτερα ευαίσθητο γεωπολιτικό ζήτημα», δήλωσε ο Trieu Pham, ερευνητής αναδυομένων αγορών στην ολλανδική τράπεζα ING.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, μετέβη στην Κωνσταντινούπολη αυτή την εβδομάδα για να προσφέρει υποστήριξη.

Υπογράμμισε ότι η Ρωσία και η Τουρκία θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο ντάμπινγκ στο διμερές εμπόριο, αλλά δεν ανέλαβε καμία δέσμευση.

Η Τουρκία είναι επίσης σημαντικός αγοραστής ιρανικού αργού πετρελαίου, ωστόσο η επιβολή αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν, δυσχεραίνει σημαντικά τις εισαγωγές από τη χώρα αυτή.

Οι ενεργειακές ανάγκες της Τουρκίας θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν την παγκόσμια αγορά πετρελαίου, τροφοδοτώντας ευρύτερες ανησυχίες για την ανάπτυξη και τις εμπορικές εντάσεις.

Ενώ οι ανάγκες πετρελαίου της Τουρκίας αποτελούν περίπου το 1% της παγκόσμιας ζήτησης, σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών για την Ενέργεια, η χώρα συγκαταλέγεται μεταξύ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων καταναλωτών πετρελαίου και φυσικού αερίου των μελών του ΟΟΣΑ (η συνολική κατανάλωση ενέργειας στην Τουρκία αυξήθηκε κατά περίπου 10% το 2017).

Οι συνολικές δαπάνες για τα ορυκτά καύσιμα, μια κατηγορία εισαγωγής που περιλαμβάνει πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια του έτους μέχρι τον Ιούνιο, σε 41 δισ. δολάρια, έναντι 27 δισ. το 2016.

Η απόφαση της Άγκυρας για αύξηση του φόρου επί της βενζίνης θα μπορούσε να βοηθήσει την κυβέρνηση με ορισμένες από αυτές τις αυξήσεις.

Θα μπορούσε επίσης να περιορίσει την ζήτηση ενέργειας στη χώρα.

Οι οικονομολόγοι ισχυρίζονται συχνά ότι μια πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας μπορεί να αποκαταστήσει την ισορροπία των οικονομιών, καθώς οι καταναλωτές στρέφονται σε εγχώρια προϊόντα αντί για ακριβότερες εισαγωγές.

Ωστόσο, οι μεγάλες ποσότητες ενέργειας δεν μπορούν να παραχθούν γρήγορα και οικονομικά στο εσωτερικό, δήλωσε ο Viktor Szabo, ανώτερος διευθυντής επενδύσεων στην Aberdeen Standard Investments, γεγονός που σημαίνει ότι το πρόβλημα «μπορεί να διορθωθεί μόνο μακροπρόθεσμα».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Νέα πρόκληση από Ερντογάν: «Αν είχαμε πιέσει, η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας»

Κωνσταντινούπολη: Ο Ιμάμογλου μπροστά στις δημοσκοπήσεις από τον εκλεκτό του Ερντογάν

Οι Ιρακινοί εξάρθρωσαν μεγάλο δίκτυο λαθρεμπορίας πετρελαίου

Τούρκοι συνοριοφύλακες σκότωσαν Σύρο πρόσφυγα – Άνοιξαν πυρ σε ομάδα και με γυναίκες

Αδιανόητο ξύλο στον αγώνα Τραμπζονσπόρ-Φενέρμπαχτσε μεταξύ ποδοσφαιριστών και οπαδών στο γήπεδο (βίντεο)

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr