Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Συρία – Ένα έτος μετά την κατάρρευση Άσαντ: Το SDC προειδοποιεί για την έλλειψη δημοκρατικής πορείας

Συρία – Ένα έτος μετά την κατάρρευση Άσαντ: Το SDC προειδοποιεί για την έλλειψη δημοκρατικής πορείας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Εννέα μήνες μετά την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ, το Συριακό Δημοκρατικό Συμβούλιο (SDC) εξέδωσε τη Δευτέρα 08/12 προειδοποίηση, τονίζοντας ότι η Συρία δεν έχει ακόμη χαράξει μια σαφή εθνική πορεία προς την οικοδόμηση ενός δημοκρατικού κράτους.

Το SDC επέκρινε έντονα τη μεταβατική συριακή κυβέρνηση για την εμμονή της σε μια στενή, φατριαστική νοοτροπία, την αποτυχία της να ξεκινήσει έναν εθνικό διάλογο χωρίς αποκλεισμούς και να ιδρύσει ανεξάρτητους μεταβατικούς θεσμούς, καθώς και για τη συνέχιση της διαχείρισης των κρατικών υποθέσεων με την ίδια συγκεντρωτική προσέγγιση που αποτελούσε τροχοπέδη για τη χώρα υπό το προηγούμενο καθεστώς.

Το Συμβούλιο επισήμανε ότι, παρόλο που η Συμφωνία της 10ης Μαρτίου μεταξύ της μεταβατικής κυβέρνησης και των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) ήταν ένα σημαντικό βήμα για την αποκλιμάκωση της εσωτερικής σύγκρουσης, η στασιμότητα των διαπραγματεύσεων και οι μη εφαρμοζόμενες διατάξεις, παράλληλα με την κλιμάκωση των κρίσεων στην παράκτια ζώνη και τη Σουέιντα (Suwayda), αποκάλυψαν την περιορισμένη ικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί την κρίσιμη μεταβατική φάση.

Βασικές προϋποθέσεις για τη μετάβαση

Το SDC υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη για μια δημοκρατική μετάβαση σύμφωνη με τα διεθνή ψηφίσματα, συμπεριλαμβανομένων των Ψηφισμάτων 2254 και 2799 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (UNSC).

Η διαδικασία αυτή πρέπει να διασφαλίσει:

◾Τον σχηματισμό μιας νόμιμης μεταβατικής Αρχής που θα αντιπροσωπεύει όλους τους Σύρους.

◾Τη σύνταξη ενός δημοκρατικού συντάγματος βασισμένου σε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο.

◾Τη θεσμική μεταρρύθμιση.

◾Τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης Δικαιοσύνης.

Το Συμβούλιο τόνισε ότι η επιτυχής μετάβαση απαιτεί ευρεία συμμετοχή από τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις, τα εθνικά κόμματα, τα γυναικεία κινήματα, τη νεολαία και την κοινωνία των πολιτών.

Επιπλέον, υπογράμμισε τη σημασία της τοπικής αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης δημοκρατίας, της δίκαιης κατανομής των πόρων, της αναγνώρισης των διαφορετικών κοινοτήτων της Συρίας, της αναδιάρθρωσης των θεσμών ασφαλείας και της ενσωμάτωσης των ενόπλων δυνάμεων σε ένα εθνικό πλαίσιο ασφαλείας με επίκεντρο τον πολίτη.

Απαραίτητη η Μεταβατική Δικαιοσύνη

Το SDC υπογράμμισε ότι η Μεταβατική Δικαιοσύνη είναι απαραίτητη για την εδραίωση διαρκούς ειρήνης.

Αυτή περιλαμβάνει την αναζήτηση της αλήθειας, τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των θυμάτων και την αντιμετώπιση των περιπτώσεων των κρατουμένων και των ατόμων που εξαφανίστηκαν βίαια.

Τονίστηκε ότι πρέπει να αποφευχθεί κάθε προσπάθεια να γίνει η μετάβαση μια τυπική διαδικασία που αναπαράγει τον παλιό συγκεντρωτισμό.

Τέλος, το Συμβούλιο υπογράμμισε ότι ο μελλοντικός ρόλος της Συρίας στην περιφερειακή γεωπολιτική εξαρτάται από το κατά πόσο οι Σύροι θα διαμορφώσουν οι ίδιοι τη μοίρα τους.

Απηύθυνε έκκληση στις συριακές πολιτικές, δημοκρατικές και γυναικείες δυνάμεις να ενωθούν και να συνεργαστούν με τις αραβικές χώρες, τα κράτη του Κόλπου και τη διεθνή κοινότητα, προκειμένου να υποστηρίξουν μια γνήσια αλλαγή που θα διασφαλίσει την εθνική σταθερότητα και θα προστατεύσει τα περιφερειακά δικαιώματα.

Το SDC κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Συρία διέρχεται μια ιστορική μεταμόρφωση που θα επαναπροσδιορίσει το κράτος και τον ρόλο του στη Μέση Ανατολή, κάτι που είναι εφικτό μόνο μέσω της εθνικής συνείδησης, της δέσμευσης στην ελευθερία, την ιδιότητα του πολίτη, τη δικαιοσύνη και τη συμμετοχική διακυβέρνηση.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Αξιωματούχος της Χαμάς δηλώνει ότι η οργάνωση είναι έτοιμη να συζητήσει το «πάγωμα ή την αποθήκευση» των όπλων της – Η Χαμάς θεωρεί «άμυνα» τη σφαγή της 7/10

Ιστορική συνεδρίαση στην Ισραηλινή Βουλή: Η Άγκυρα του Ερντογάν χαρακτηρίστηκε «μεγαλύτερη απειλή από το Ιράν» – Κοινό αμυντικό αφήγημα με Ελλάδα και Κύπρο.

Νετανιάχου: «Υπάρχει και μία τρίτη φάση, η απορριζοσπαστικοποίηση της Γάζας» – Μερτς: Η Γερμανία «θα υπερασπίζεται πάντα την ύπαρξη και την ασφάλεια του Ισραήλ»

Νετανιάχου: Συνάντηση με Τραμπ για τη «δεύτερη φάση» του σχεδίου για τη Γάζα

Η Χαμάς αρνείται να αφοπλιστεί – Το πρόσχημα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr