Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Έκπληξη: Δείτε το δυναμικό «μπάσιμο» που κάνουν τα ελληνικά προϊόντα στην Τουρκία

Έκπληξη: Δείτε το δυναμικό «μπάσιμο» που κάνουν τα ελληνικά προϊόντα στην Τουρκία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης έχουν εισέλθει οι ελληνικές εξαγωγές, οι οποίες αναμένεται να καταγράψουν περαιτέρω άνοδο της τάξης του 8% έως 10% εντός του 2018.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για το α’ εξάμηνο, οι εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, αυξήθηκαν κατά 2,2 δισ. ευρώ ή κατά 15,6% και ανήλθαν σε 16,2 δισ. ευρώ, από 14,0 δισ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2017.

Χωρίς τα πετρελαιοειδή, μάλιστα, οι εξαγωγές ενισχύθηκαν στα 10,81 δισ. ευρώ από 9,58 δισ. ευρώ πέρυσι, δηλαδή κατά 1,23 δισ. ευρώ ή κατά 12,8%.

Ως αποτέλεσμα, το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε σημαντικά κατά 1,12 δισ. ευρώ ή κατά 10%, στα 10,05 δισ. ευρώ από 11,17 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2017.

Χωρίς τα πετρελαιοειδή, το έλλειμμα συρρικνώθηκε στα 7,88 δισ. ευρώ από 9,57δισ. ευρώ πέρυσι, δηλαδή κατά 1,69 δισ. ευρώ, ή κατά 17,7%.

Πρόκειται, σύμφωνα με τον ΠΣΕ, για «μια πολύ σημαντική εξέλιξη, καθώς βασικός στόχος της χώρας θα πρέπει να είναι ο εξορθολογισμός του εμπορικού ισοζυγίου».

Κατά το ίδιο διάστημα, παράλληλα, οι Έλληνες εξαγωγείς ενίσχυσαν την παρουσία τους σε παραδοσιακές αγορές της Ευρώπης, οι οποίες απορροφούν το μεγαλύτερο κομμάτι των ελληνικών προϊόντων, ενώ διεύρυναν το αποτύπωμά τους, σε νέες και πολλά υποσχόμενες οικονομίες, εκμεταλλευόμενοι τα συγκριτικά πλεονεκτήματά τους.

Η Ιταλία εξακολουθεί να αποτελεί τον σημαντικότερο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών, ενώ στη δεύτερη θέση αναρριχήθηκε η Τουρκία. Ακολούθησε η Γερμανία και στη συνέχεια, η Κύπρος.

Η Βουλγαρία και ο Λίβανος παρέμειναν στην 5η και 6η θέση αντίστοιχα, ενώ στην 7η ενισχύθηκαν οι ΗΠΑ και στην 8η το Ηνωμένο Βασίλειο. Την πρώτη 10άδα συμπλήρωσε η Ισπανία και η Αίγυπτος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις προβλέψεις του ΠΣΕ, και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν αρνητικές γεωπολιτικές εξελίξεις μεγάλης έκτασης στην ευρύτερη περιοχή, οι ελληνικές εξαγωγές αναμένεται να αυξηθούν περίπου κατά 8% – 10% για το σύνολο του 2018, οδεύοντας προς νέο ιστορικό ρεκόρ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μητσοτάκης: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν στην Άγκυρα

Reuters: Η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας δεν έχει μεταφραστεί σε βελτίωση του βιοτικού επιπέδου

Οι Τούρκοι έτοιμοι για «τσαμπουκά» για το θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο

H Χαμάς εξήρε τον «αδελφό» Ερντογάν – Αυτά τα ξεφτιλίκια να τα βλέπουν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Τζιχαντιστική υστερία Ερντογάν: Η Χαμάς είναι όπως οι Τούρκοι που πέταξαν τους Έλληνες στη θάλασσα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr