Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Citigroup: Μπορεί η Ευρωζώνη να γίνει «νησί»;

Citigroup: Μπορεί η Ευρωζώνη να γίνει «νησί»;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Citigroup, Ευρωζώνη, Ευρωπαϊκή Ένωση,

Οι πολλαπλές προκλήσεις στο πολιτικό πεδίο και η αισθητή επιδείνωση του οικονομικού και επενδυτικού κλίματος στην Ευρωζώνη έχουν σημάνει συναγερμό στους αναλυτές, που εξετάζουν τις πιθανότητες ύφεσης στην νομισματική ένωση.

Mεταξύ αυτών και η Citigroup, που εστιάζει όμως όχι μόνο στα τρωτά σημεία, αλλά και σε σε εκείνα στο εσωτερικό της, που καθιστούν την περιοχή «ανθεκτική» σε εξωτερικούς κινδύνους.

Σε σημείωμά τους προς τους επενδυτές οι αναλυτές της Citi θέτουν το ακόλουθο ερώτημα: Μπορεί η ευρωπαϊκή οικονομία να γίνει «νησί» ή με άλλα λόγια να είναι αρκετά «αυτόνομη»;

Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε σημαντική κάμψη της ζήτησης από το εξωτερικό, η οποία θέτει υπό πίεση τη μεταποίηση και άλλους κλάδους στηριζόμενους στις εξαγωγές.

Ωστόσο διαπιστώνεται και μία ανθεκτικότητα των εσωστρεφών κλάδων, όπως οι υπηρεσίες και οι κατασκευές.

Υπάρχουν παράγοντες που θα μπορούσαν να συμβάλλουν ώστε η ανθεκτικότητα αυτή να έχει διάρκεια: Μεταξύ αυτών είναι το φθηνό πετρέλαιο, που μπορεί να λειτουργήσει ως πολύτιμο καύσιμο.

Επιπλέον τα ποσοστά αποταμίευσης στον ιδιωτικό τομέα είναι σταθερά και η Ευρωζώνη εμφανίζει πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών, ενώ το χρέος του ιδιωτικού τομέα ως ποσοστού του ΑΕΠ δεν έχει αυξηθεί από την κρίση και έπειτα, όπως συνέβη σε άλλες περιοχές ανά τον πλανήτη.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα στην Ευρωζώνη (0,7% του ΑΕΠ) είναι αισθητά χαμηλότερο από ό,τι στις ΗΠΑ (5,2% του ΑΕΠ), στην Ιαπωνία (4,1% ) ή και τη Βρετανία (1,5%), ενώ το ίδιο ισχύει και για τα επίπεδα του χρέους. Όλοι αυτοί οι παράγοντες, σε συνδυασμό με την πτώση της ανεργίας και την αύξηση των μισθών, μπορούν να στηρίξουν την εσωτερική κατανάλωση, σύμφωνα με την Citi.

Από την άλλη η οικονομία της Ευρωζώνης (ακόμη και τα πιο ισχυρά μέλη της) κατεβάζει αναμφίβολα ταχύτητα.

Οι παραγγελίες από το εξωτερικό καταγράφουν σημαντική πτώση και το κλίμα επιδεινώνεται συνεχώς, ενώ οι πολιτικές προκλήσεις αναδεικνύονται σε σοβαρό εμπόδιο, στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και αλλού.

Το μεγάλο μειονέκτημα της Ευρωζώνης, όπως προειδοποιεί η Citi, είναι η απουσία ισχυρών εργαλείων αντιμετώπισης κρίσεων και κυρίως η απουσία πραγματικής δημοσιονομικής ένωσης.

Παρά τις αδυναμίες αυτές, που μπορεί να αποδειχθούν άκρως επικίνδυνες για το μέλλον, η Citi δεν βλέπει προς το παρόν υψηλές πιθανότητες για ύφεση μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2019.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αποκαλύπτονται τα ψέματα της προπαγάνδας Μητσοτάκη – Δεύτερη φτωχότερη στην ΕΕ η Ελλάδα

Ο Νίκος Δένδιας παρουσία του Λουίτζι Ντι Μάιο έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα για το πώς λύνουν τις διαφορές τους οι πολιτισμένες χώρες

Μακρόν: «Ίσως χρειαστεί στρατός στην Ουκρανία» – «Μεσαίου μεγέθους δύναμη η Ρωσία»

Οι γυναίκες στην ΕΕ ζουν 5,4 χρόνια περισσότερο από τους άνδρες – Τι ισχύει για την Ελλάδα

Φον ντερ Λάιεν: Στο Κάιρο στις 17 Μαρτίου μαζί με Μητσοτάκη, Μελόνι και Ντε Κροο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr