Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Θετικά μηνύματα για τα «κόκκινα δάνεια» από τον Moody’s

Θετικά μηνύματα για τα «κόκκινα δάνεια» από τον Moody’s
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η σταδιακή αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας και μείωση της ανεργίας στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τις πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) και διαγραφές θα μειώσουν σταδιακά τα «κόκκινα» δάνεια τους επόμενους 18 μήνες, εκτιμά ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s σε έκθεσή του για την Alpha Bank, την Eurobank, την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς.

Η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα είναι στην καλύτερη θέση να επιτύχουν τους στόχους μείωσης των κόκκινων δανείων, σύμφωνα με τον οίκο.

«Οι εποπτικές Αρχές θέλουν να δουν τα ποσοστά NPE των τραπεζών να μειώνονται κάτω από το 10% στο τέλος του 2021, κάτι που θα είναι πολύ δύσκολο να επιτύχουν.

Και οι τέσσερις τράπεζες έχουν επιτύχει τους στόχους τους για τα NPE έως τώρα, με τη βοήθεια αναδιάρθρωσης δανείων, διαγραφών και πωλήσεων», σημειώνει ο Moody’s, προσθέτοντας:

«Η Eurobank και η Εθνική είχαν ποσοστά NPE 39% και 42%, αντίστοιχα, τον Σεπτέμβριο του 2018, έναντι 50% της Alpha και 54% της Πειραιώς.

»Η Εθνική καταγράφει την ισχυρότερη κάλυψη με προβλέψεις για τέτοια δάνεια, περίπου στο 60%.

»Η πρόσφατη ανακοίνωση από την Eurobank του σχεδίου της για τη μείωση των NPE της δίνει την καλύτερη πιθανότητα να επιτύχει τον στόχο της για NPEs κάτω από το 10% στο τέλος του 2021».

Ο οίκος σημειώνει ότι τα κεφαλαιακά επίπεδα των τραπεζών θα μειωθούν ελαφρά τη διετία 2019-20, λόγω των αυστηρότερων απαιτήσεων για σχηματισμό προβλέψεων για ζημιές από δάνεια με βάση τα λογιστικά πρότυπα IFRS 9.

Τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών υπερβαίνουν το ελάχιστο υποχρεωτικό όριο, με μέσο κεφαλαιακό δείκτη (CET 1) περίπου 15,6% του σταθμισμένου ενεργητικού τους τον Σεπτέμβριο του 2018.

Με βάση το πιο συντηρητικό μέτρο του υλικού (tangible) μετοχικού κεφαλαίου, η Alpha Bank έχει την ισχυρότερη υλική κεφαλαιακή βάση μεταξύ των τραπεζών, με το χαμηλότερο επίπεδο αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων, αναφέρει ο Moody’s.

Το μεγάλο απόθεμα NPE θα συνεχίσει να δημιουργεί καθοδικούς κινδύνους στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, προσθέτει.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Moody’s: Διέψευσε τις προσδοκίες της κυβέρνησης και δεν «έδωσε» την επενδυτική βαθμίδα

Τρώνε από τα έτοιμα οι Έλληνες λόγω ακρίβειας – Μείωση καταθέσεων τον Ιανουάριο κατά 5,2 δισ. ευρώ

Δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο: Η κυβέρνηση τους αφήνει στα «νύχια» των τραπεζών

Οι τράπεζες της Τουρκίας ακυρώνουν ρωσικούς λογαριασμούς υπό τον φόβο αμερικανικών κυρώσεων

Scope Ratings: Δεν προχώρησε σε αναβάθμιση, διατηρεί την αξιολόγηση ΒΒΒ– για την Ελλάδα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr