Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία ενισχύουν τις οικονομικές τους σχέσεις

Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία ενισχύουν τις οικονομικές τους σχέσεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Βόρεια Μακεδονία, Σκόπια,

Η Ελλάδα είχε επενδύσει στη Βόρεια Μακεδονία τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο, μετά στη Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγονται νέοι ορίζοντες οικονομικών σχέσεων.

Υπό τον τίτλο «Η Συμφωνία των Πρεσπών βάση για καλύτερες οικονομικές σχέσεις μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Ελλάδας», το εβδομαδιαίο οικονομικό-πολιτικό περιοδικό «KAPITAL» αναφέρει ότι η διευθέτηση του «πολιτικού δράματος» μεταξύ της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας ανοίγει χώρο για την ενδυνάμωση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Η Ελλάδα δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι με όγκο συναλλαγών της τάξης των 840 εκατομ. ευρώ πέρυσι, η Ελλάδα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Βόρειας Μακεδονία ς.

Οι συνολικές ελληνικές επενδύσεις στη Βόρεια Μακεδονία μέχρι τώρα ξεπερνούν το μισό δισεκατομμύριο ευρώ, γεγονός που καθιστά την Ελλάδα τρίτο μεγαλύτερο επενδυτή στη Βόρεια Μακεδονία.

Αύξηση στις εμπορικές συναλλαγές

Σύμφωνα με στοιχεία της Κρατικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Βόρειας Μακεδονία ς, σημειώνει το περιοδικό, οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών πέρυσι αυξήθηκαν κατά 15,8% συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά, ωστόσο μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στις εισαγωγές από την Ελλάδα παρά στις εξαγωγές προς την Ελλάδα.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, με δηλώσεις του απέδωσε την αύξηση αυτή των εμπορικών ανταλλαγών στην Συμφωνία των Πρεσπών.

«Η αύξηση των εμπορικών συναλλαγών πέρυσι είναι σίγουρα αποτέλεσμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

»Κάποιοι ίσως πουν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών υπεγράφη τον Ιούνιο και εμείς κάνουμε λόγο για εμπορικές συναλλαγές για ολόκληρη την χρονιά, ωστόσο της συμφωνίας προηγήθηκε σειρά βημάτων προς την κατεύθυνση της ενδυνάμωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών:

»Αλλάξαμε το όνομα του αεροδρομίου, το όνομα του αυτοκινητόδρομου του Διαδρόμου 10, ενώ και από την πλευρά της Ελλάδας υπήρξαν συγκεκριμένα μέτρα σχετικά με την Συμφωνία Σύνδεσης και Σταθεροποίησης, με την μακρο-περιφέρεια Αδριατικής και Ιονίου κ.ο.κ..

»Οι επιχειρήσεις ένιωσαν κάποια κινητικότητα.

»Και όχι μόνον με την Ελλάδα, αλλά αύξηση στις εμπορικές συναλλαγές σημειώνουμε και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και μάλιστα ακόμη μεγαλύτερη.

»Είναι σαφές ότι τα οφέλη που απορρέουν από την Συμφωνία των Πρεσπών για την οικονομία θα είναι μεγάλα και γι’ αυτό είμαι αισιόδοξος.

»Οι επενδύσεις που προαναγγέλλονται είναι μεγάλες, και απομένει απλώς εμείς να επιδοθούμε στην υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων», δήλωσε, σύμφωνα με το «KAPITAL», ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονία ς.

Ενδυνάμωση της οικονομικής συνεργασίας

Η πολιτική φιλία που έχει καθιερωθεί και επισημοποιηθεί με την Συμφωνία των Πρεσπών, συνεχίζει το «KAPITAL», δημιουργεί κλίμα αισιοδοξίας και στον τομέα των επιχειρήσεων ότι επίκειται ακόμη μεγαλύτερη αύξηση στην οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Η εκτελεστική Διευθύντρια του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Βόρειας Μακεδονίας, Μπιλιάνα Πέεβα Γκιούριτς, σε δηλώσεις της προς το περιοδικό τόνισε ότι οι εταιρείες των δύο χωρών ήδη συμμετείχαν σε κοινό επιχειρηματικό φόρουμ, όπου άνοιξαν νέες ευκαιρίες και δυνατότητες για εμπορικές συναλλαγές.

«Εάν μέχρι τώρα, ιδιαίτερα όσον αφορά τις εξαγωγές μας στην Ελλάδα, είχαμε μεγαλύτερη συνεργασία με προϊόντα της βιομηχανίας μετάλλων, καπνού, μαρμάρου αλλά και στον τομέα της ενέργειας, αναμένουμε ότι η θετική αυτή τάση θα συνεχιστεί και περαιτέρω και ότι μάλιστα θα σημειώσει αύξηση.

»Όσον αφορά τις δυνατότητες για περισσότερες εμπορικές συναλλαγές, θεωρώ ότι αυτές είναι μεγαλύτερες στους τομείς της γεωργίας και της βιομηχανίας τροφίμων», ανέφερε η Γκιούριτς.

Κατά την ίδια, οι δύο χώρες, προκειμένου να ενισχυθεί η οικονομική τους συνεργασία, θα πρέπει να κάνουν και κάποια ακόμη βήματα, μερικά από τα οποία προβλέπονται και από την Συμφωνία των Πρεσπών.

«Πρώτα θα πρέπει να βελτιωθεί το νομικό πλαίσιο, δηλαδή είναι αναγκαία η σύναψη συμφωνιών για την αποφυγή της διπλής φορολογίας και της προστασίας των επενδύσεων.

»Όπως αναφέρεται και στην ίδια την Συμφωνία των Πρεσπών, προβλέπεται η συγκρότηση μεικτής επιτροπής, σε υπουργικό επίπεδο, και όπως τονίζεται στην Συμφωνία, θα καταβληθούν προσπάθειες για την βελτίωση των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών στους σημαντικούς τομείς.

»Πέραν αυτού, αναμένουμε και αύξηση της διακίνησης αγαθών και ανθρώπων, κάτι που απαιτεί εκσυγχρονισμό των συνοριακών διόδων και διεύρυνση των δυνατοτήτων τους ώστε να αποφευχθούν καταστάσεις που είχαμε στο παρελθόν εξαιτίας διαδηλώσεων, απεργιών…», τόνισε η Γκιούριτς.

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι στα οικονομικά οφέλη που απορρέουν από την Συμφωνία των Πρεσπών έχει αναφερθεί και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι η Συμφωνία θα συμβάλει στην ευημερία και την οικονομική ανάπτυξη όλης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά πρωτίστως στην εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της καλύτερης σύνδεσης των δύο χωρών, προσθέτει το δημοσίευμα, είναι και η καθιέρωση απευθείας αεροπορικής γραμμής Σκόπια-Αθήνα, η οποία, μετά από δέκα περίπου χρόνια διακοπής, επαναλειτούργησε πριν από τρεις μήνες.

Εμπορικές συναλλαγές

Όσον αφορά τις εμπορικές συναλλαγές, σημειώνει ακόμα το δημοσίευμα, η Βόρεια Μακεδονία περισσότερο εισάγει από την Ελλάδα απ’ ότι εξάγει προϊόντα της προς την ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με αναλυτικά στοιχεία της Κρατικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Βόρειας Μακεδονίας, ο κύριος όγκος των εισαγωγών από την Ελλάδα αφορά την εισαγωγή πετρελαίου και πετρελαιοειδών εκ μέρους των διυλιστηρίων ΟΚΤΑ (372,2 εκατομ. ευρώ) και ακολουθούν οι εισαγωγές σιδήρου και χάλυβα (83,4 εκατομ. ευρώ), ειδών κλωστοϋφαντουργίας (11,9 εκατομ. ευρώ), λεβήτων και μηχανών (9,7 εκατομ. ευρώ), πλαστικών υλικών (8,8 εκατομ. ευρώ).

Όσον αφορά τις εξαγωγές της Βόρειας Μακεδονίας προς την ελληνική αγορά, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Κρατικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Βόρειας Μακεδονίας, επικρατεί η εξαγωγή σιδήρου και χάλυβα (63,63 εκατομ. ευρώ) και ακολουθεί του καπνού (27,1 εκατομ. ευρώ), των ενδυμάτων και των αξεσουάρ ενδυμάτων (25,6 εκατομ. ευρώ), των μαρμάρων (11,5 εκατομ. ευρώ) και της ηλεκτρικής ενέργειας (6,3 εκατομ. ευρώ).

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Νίκος Δένδιας: Εξαιρετικό επίπεδο διμερούς αμυντικής σχέσης Ελλάδος–Μαυροβουνίου

Δεύτερη ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη η Ελλάδα – Στη δεκάδα στον πληθωρισμό τροφίμων

Διπλωματικές πηγές για καταδίκη Μπελέρη: Οι Αλβανοί παραβίασαν το τεκμήριο της αθωότητας

Βορίδης για Μπελέρη: Η απόφαση της Αλβανίας οδηγεί την Ελλάδα σε βέτο

ΣΥΡΙΖΑ: Η καταδίκη Μπελέρη εγείρει σοβαρά ερωτηματικά, ιδιαίτερα μετά τις συστηματικές δημόσιες παρεμβάσεις της αλβανικής κυβέρνησης

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr