Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα που προσφέρουν οι τράπεζες στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα που προσφέρουν οι τράπεζες στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη και τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας μπορούν να έχουν οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις με δημιουργία και νέων θέσεων εργασίας, σύμφωνα με συγκλίνουσες απόψεις που διατυπώνονται από οικονομικούς αναλυτές και παραγωγικούς φορείς, επιμελητήρια και οργανώσεις.

Ειδικότερα στην περίπτωση της χώρας μας ο ρόλος αυτός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μπορεί να είναι καθοριστικός στη διαμόρφωση βιώσιμων υψηλών αναπτυξιακών ρυθμών, που αποτελεί το μεγάλο ζητούμενο μετά την πολυετή οικονομική κρίση που πέρασε η χώρα μας και τα προγράμματα προσαρμογής που δεν άφησαν ανεπηρέαστο κανένα τομέα της οικονομίας και της κοινωνίας.

Και αυτό γιατί οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) αποτελούν σημαντικό πυλώνα της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε εθνικό επίπεδο, με ποσοστά που κυμαίνονται μεταξύ 99,8% και 99,9%.

Καλύπτουν όλο το φάσμα των παραγωγικών δραστηριοτήτων και κλάδων, έχουν ιδιαίτερες δυνατότητες, αλλά και ιδιαίτερες ανησυχίες, όπως επισημαίνεται και σε μελέτη του ΣΕΒ με την EY.

Ένα από τα μεγαλύτερα ζητούμενα για την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποτελεί η πρόσβαση τους στη χρηματοδότηση τόσο για κεφάλαια κίνησης όσο και για επενδύσεις, κάτι που στη διάρκεια της κρίσης αποτελούσε σημαντικό ζήτημα λόγω της περιπέτειας που πέρασε το τραπεζικό σύστημα, που επλήγη από τις συνέπειες της κρίσης

Τράπεζες: «Σήμερα είμαστε έτοιμες με επαρκή ρευστότητα και οργανωτική υποδομή»

Σήμερα, όπως τονίζουν σε κάθε δημόσια τοποθέτηση τους διοικητικά στελέχη τραπεζών, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι έτοιμο να συμβάλει με όλες τις δυνάμεις στην χρηματοδότηση της οικονομίας και ειδικότερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Διαθέτουμε ρευστότητα, οργανωτική υποδομή, εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό και δεν θα αφήσουμε κανένα βιώσιμο επιχειρηματικό σχέδιο χωρίς χρηματοδότηση είναι το μήνυμα που θέλουν να περάσει στον επιχειρηματικό κόσμο.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ επικοινώνησε με τις τράπεζες και παρουσιάζει τα βασικά χρηματοδοτικά προγράμματα που τρέχουν σήμερα σε συνεργασία με εθνικούς και διεθνείς φορείς και οργανισμούς.

Με τα αρμόδια στελέχη των τραπεζών να τονίζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να διστάζουν να έρθουν σε απευθείας επικοινωνία με την τράπεζα τους για την από κοινού επιλογή του προγράμματος που τους ταιριάζει.

Τράπεζα Πειραιώς

Η Τράπεζα Πειραιώς με συνεργασίες με εθνικούς και ευρωπαϊκούς φορείς έχει εξασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους, με αποκλειστικό στόχο την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές μικρομεσαίες, με προνομιακούς όρους στα προϊόντα αυτά.

Στο πλαίσιο αυτών των συνεργασιών η Τράπεζα Πειραιώς παρέχει τις ακόλουθες χρηματοδοτικές λύσεις:

Χρηματοδοτικές Λύσεις σε συνεργασία Εθνικούς Αναπτυξιακούς Φορείς.

ΕΤΕΑΝ – ΤΕΠΙΧ ΙΙ: Επιχειρηματική Χρηματοδότηση.

Σε συνεργασία με το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ ΑΕ), η Τράπεζα Πειραιώς συμμετέχει στην δράση Επιχειρηματική Χρηματοδότηση του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ. Σκοπός του προγράμματος είναι η ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, μέσω κεφαλαίων κίνησης ή/και επενδυτικών δανείων, που προέρχονται από συγχρηματοδότηση της ΕΤΕΑΝ και της Τράπεζας Πειραιώς.

Το τελικό επιτόκιο χορήγησης είναι ιδιαιτέρως ανταγωνιστικό, καθώς το 40% του κεφαλαίου κάθε χρηματοδότησης, που προέρχεται από κεφάλαια του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, είναι άτοκο και το υπόλοιπο 60%, που προέρχεται από κεφάλαια της Τράπεζας Πειραιώς, παρέχεται με ευνοϊκό επιτόκιο.

Το ύψος των δανείων ανέρχεται έως τις 500.000 για τα κεφάλαια κίνησης και τις 1.500.000 ευρώ για τα επενδυτικά δάνεια.

Χρηματοδοτικές Λύσεις σε συνεργασία με Ευρωπαϊκούς Αναπτυξιακούς Φορείς.

Ειδικότερα:

-Η Τράπεζα σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων συμμετέχει στο εγγυοδοτικό εργαλείο «COSME» που έχει ως στόχο τη βελτίωση της πρόσβασης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση, με την παροχή εγγύησης για το 50% του δανείου. Τα δάνεια χορηγούνται με προνομιακούς όρους και μειωμένες εξασφαλίσεις και αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η Τράπεζα Πειραιώς έχει δημιουργήσει εξειδικευμένα χρηματοδοτικά προϊόντα, ανάλογα με τις ανάγκες και τον τομέα δραστηριοποίησης της κάθε επιχείρησης. Το συνολικό ύψος της συμφωνίας ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ.

-Η Τράπεζα σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων συμμετέχει στο εγγυοδοτικό εργαλείο «Innovfin». Το πρόγραμμα παρέχει, σε καινοτόμες επιχειρήσεις, εγγύηση για το 50% του δανείου που θα λάβουν για την υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων και ευνοϊκή τιμολόγηση χρηματοδότησης. Η χρηματοδότηση ξεκινάει από 25.000 και φτάνει έως 7.500.000 ευρώ. Το συνολικό ύψος της συμφωνίας ανέρχεται σε 100 εκατ.ευρώ.

– Χρηματοδότηση για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών και επενδυτικών σχεδίων των επιχειρήσεων, που απασχολούν έως 3.000 άτομα με ευνοϊκή τιμολόγηση και με πόρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Το ύψος των δανείων κυμαίνεται μεταξύ 20.000 έως και 12,5 εκατ.ευρώ (Τίτλος προγράμματος: Loan for SMEs & MidCaps)

– Η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε στη σύναψη συμφωνίας με την ΕΤΕπ, συνολικού ποσού 100 εκατ.ευρώ, με σκοπό την χρηματοδότηση έργων εξοικονόμησης ενέργειας, μέσω του προγράμματος Private Finance for Energy Efficiency (PF4EE). Το πρόγραμμα PF4EE είναι πιλοτικό πρόγραμμα της ΕΕ και αποτελεί ένα καινοτόμο συνδυαστικό εργαλείο διάθεσης ρευστότητας και εγγυήσεων δανείων.

Η συμφωνία της Τράπεζας Πειραιώς για το πρόγραμμα PF4EE, αποτελεί τη μοναδική στην Ελλάδα και τη μεγαλύτερη, στο πλαίσιο του συγκεκριμένου χρηματοδοτικού προγράμματος σε όλη την Ευρώπη.

Το ύψος του δανείου κυμαίνεται από 40.000 ευρώ έως 5.000.000 ευρώ, για μικρομεσαίες επιχειρήσεις με βασική προϋπόθεση το έργο τους να αφορά σε ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίου.

-Συνεργασία της Τράπεζας με το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο (IfG) και την Γερμανική Επενδυτική Τράπεζα (KfW) για τη χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για κεφάλαιο κίνησης ή/ και επενδυτικό δάνειο με προνομιακή τιμολόγηση. Το ύψος του δανείου μπορεί να φτάσει έως και τα 5 εκατ. ευρώ. Συνολικό ποσό προγράμματος 100 εκατ.ευρώ

Χρηματοδοτήσεις μέσω της έκδοσης καλυμμένου ομολόγου:

Η Τράπεζα Πειραιώς συμφώνησε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) την έκδοση καλυμμένου ομολόγου μέσω του οποίου θα χρηματοδοτηθούν επενδύσεις 700 εκατ. ευρώ από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα.

Πρόκειται για την πρώτη έκδοση καλυμμένου ομολόγου από την έναρξη της οικονομικής κρίσης.

Τrade Finance Facility:

Εξειδικευμένα προγράμματα (ενέγγυες πιστώσεις κι εγγυητικές επιστολές0 στοχευμένα στην ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων και ανάπτυξης εξαγωγικών δραστηριοτήτων σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Τέλος, πέραν των χρηματοδοτικών εργαλείων που διαθέτει για τους πελάτες της, η Τράπεζα Πειραιώς έχει αναπτύξει την καινοτόμο διαδικτυακή πύλη www.360funding.gr στην οποία καταγράφονται όλα τα προγράμματα επιδότησης που είναι ενεργά από τους δημόσιους φορείς.

Με αυτό τον τρόπο, μπορούν όλες οι επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από το αν είναι πελάτες της Τράπεζας ή όχι, να έχουν δωρεάν και εύκολη πρόσβαση στα ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα χρηματοδοτικής ενίσχυσης.

Συμφωνία με την Berliner Sparkasse:

Πρόσφατα η Τράπεζα ανακοίνωσε συμφωνία πλαίσιο με την Berliner Sparkasse, Branch of Landesbank Berlin για την παροχή πιστωτικής γραμμής με σκοπό τη στήριξη ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες συναλλάσσονται με γερμανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή του Βερολίνου.

Στο πλαίσιο αυτό η Τράπεζα θα χρηματοδοτεί, με ανταγωνιστικούς όρους και σε συνεργασία με την Berliner Sparkasse, επενδύσεις σε διάφορους κλάδους, μεταξύ των οποίων οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, καθώς και μεγάλα έργα υποδομών.

Εθνική Τράπεζα

Η Εθνική Τράπεζα ως διαχρονικός αρωγός της ανάπτυξης της ελληνικής επιχειρηματικότητας, όπως αναφέρουν στελέχη της, στηρίζει τις υγιείς και βιώσιμες επιχειρήσεις συνεισφέροντας στην ενίσχυση της ρευστότητάς τους και στην υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων. Ειδικότερα, εστιάζει στην ενίσχυση και διευκόλυνση της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε κλάδους με προοπτική, παρέχοντας χρηματοδοτήσεις με ευνοϊκούς όρους.

Αναλυτικότερα, η Εθνική Τράπεζα προχώρησε σε συμφωνία με το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας για την υλοποίηση της Δράσης «Επιχειρηματική Χρηματοδότηση – ΤΕΠΙΧ ΙΙ».

Η δράση που μόλις ξεκίνησε, αφορά σε χρηματοδότηση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για επενδυτικά σχέδια ή/και κεφάλαια κίνησης ειδικού σκοπού, με ιδιαίτερα ευνοϊκή τιμολόγηση, λόγω της άτοκης συμμετοχής του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ για το 40% του ποσού του δανείου.

Επιπλέον, η Εθνική Τράπεζα αποτελεί κύριο συνεργάτη διεθνών τραπεζών, όπως του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης.

Έχοντας ήδη υλοποιήσει σημαντικά προγράμματα, συνεχίζει με νέες συμφωνίες όπως το Πρόγραμμα Εγγυήσεων EaSI, για παροχή μικροπιστώσεων σε πολύ μικρές επιχειρήσεις μέχρι 25.000 ευρώ, με ενοχικές μόνο εξασφαλίσεις.

Μέσω του Προγράμματος EaSI μια πολύ μικρή επιχείρηση μπορεί να αιτηθεί δάνειο για να χρηματοδοτηθεί για το σύνολο των αναγκών της, είτε πρόκειται για ανάγκες παγιοποίησης είτε για ανάγκες κάλυψης του συναλλακτικού της κυκλώματος.

Το στοίχημα τώρα, όπως επισημαίνεται από την τράπεζα, είναι η πλήρης απορρόφηση αυτών των προγραμμάτων από την επιχειρηματική πελατεία, καθώς τα εργαλεία υπάρχουν και πρέπει να αξιοποιηθούν.

Alpha Bank

H Alpha Bank, με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη βελτίωση της ανταγωνιστικής τους θέσης στην εσωτερική και εξωτερική αγορά, συνεργάζεται με εθνικούς και ευρωπαϊκούς φορείς προκειμένου να παρέχει την απαιτούμενη ρευστότητα για τη στήριξη των αναπτυξιακών τους σχεδίων και την τόνωση της επενδυτικής τους δραστηριότητας.

Αναλυτικότερα:

Συνεργασία Alpha Bank με Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ): Η Alpha Bank, στο πλαίσιο της νέας Δράσης «Επιχειρηματική Χρηματοδότηση-ΤΕΠΙΧ ΙΙ» συνολικού προϋπολογισμού 915,75 εκατ.ευρώ, στην οποία συμμετέχει από τον Μάρτιο 2019, θα διαθέσει τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτήσει τα επιχειρηματικά και επενδυτικά σχέδια επιλέξιμων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

Βασικά Χαρακτηριστικά του Προγράμματος:

– Προνομιακό επιτόκιο (και εισφορά του Ν.128/75), μειωμένο κατά 40% λόγω της άτοκης συμμετοχής του ΤΕΠΙΧ

– Υψηλό ποσό χρηματοδότησης, έως 1.500.000 ευρώ για δάνεια επενδυτικού σκοπού και έως 500.000 ευρώ για δάνεια κεφαλαίου κίνησης αναπτυξιακού σκοπού

– Ευελιξία αποπληρωμής, ανάλογα με το συναλλακτικό κύκλωμα κάθε επιχείρησης.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) κάθε σταδίου λειτουργίας (νεοσύστατες ή/και υφιστάμενες) και κάθε νομικής μορφής (ατομικές, Ι.Κ.Ε., Ο.Ε., Ε.Ε., Ε.Π.Ε., Α.Ε.), οι οποίες πληρούν αθροιστικά ορισμένες προϋποθέσεις.

Επιπλέον, επιχειρήσεις με επενδυτικό σχέδιο στο πλαίσιο των Δράσεων του ΕΣΠΑ 2014-2020, δύνανται, υπό προϋποθέσεις, να χρηματοδοτηθούν για το μέρος της Ιδιωτικής Συμμετοχής του Έργου, με μακροπρόθεσμο δάνειο μέσω της Δράσης «Επιχειρηματική Χρηματοδότηση-ΤΕΠΙΧ ΙΙ».

Τα ανωτέρω δάνεια προβλέπεται να χορηγηθούν έως την 31.10.2023 και εφόσον δεν εξαντληθεί νωρίτερα ο διαθέσιμος προϋπολογισμός. Για τη συμμετοχή τους στη Δράση, οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις υποβάλλουν κατ΄ αρχήν ηλεκτρονική αίτηση στο www.ependyseis.gr/mis επιλέγοντας την Alpha Bank.

Συνεργασία της Alpha Bank με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, COSME (LGF) – InnovFin SME Direct Guarantee

Η Alpha Bank συμμετέχει ενεργά από το 2009 στην προώθηση εγγυοδοτικών και συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (Ε.Τα.Ε.). Τον Απρίλιο του 2017, η Alpha Bank υπέγραψε δύο συμφωνίες με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (Ε.Τα.Ε.) για τη διάθεση των εγγυοδοτικών προγραμμάτων COSME-LGF και InnovFin SME Direct Guarantee. Μετά από διαδοχικές αυξήσεις, ο συνολικός προϋπολογισμός ανήλθε στο ποσό των 600 εκατ.ευρώ.

Μέσω του εγγυοδοτικού προγράμματος COSME-LGF η Alpha Bank έχει διασφαλίσει ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανεξαρτήτως νομικής μορφής και κλάδου δραστηριότητας. Οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στο πρόγραμμα έχουν πρόσβαση σε τραπεζικά κεφάλαια με μειωμένες εξασφαλίσεις, λόγω της εγγύησης του Ε.Τα.Ε. σε ποσοστό 50% επί εκάστης χρηματοδότησης.

Μέσω του προγράμματος InnovFin SME Direct Guarantee, καινοτόμες Μικρομεσαίες και μικρού μεγέθους Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης Επιχειρήσεις (Small Mid-Caps) έχουν αποκτήσει πρόσβαση σε ρευστότητα με ευνοϊκούς όρους τιμολόγησης και με την εγγύηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων.

Τα δύο Εγγυοδοτικά Χρηματοδοτικά Εργαλεία παρέχουν τη δυνατότητα χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων και αναγκών κεφαλαίου κίνησης αναπτυξιακού σκοπού, αλλά και κάλυψης των καθημερινών συναλλαγών με χρήση πιστωτικών ορίων:

-COSME, έως του ποσού 150.000 ευρώ (υπό προϋποθέσεις έως 3.000.000 ευρώ) και

– InnovFin, έως του ποσού των 7.500.000 ευρώ,

Εγγυοδοτικά προγράμματα Διεθνούς Εμπορίου EBRD-IFC

Με στόχο τη στήριξη και την ενίσχυση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο Διεθνές Εμπόριο, η Alpha Bank προχώρησε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και το International Finance Corporation (IFC), για την παροχή εγγυοδοσίας υπέρ της Τραπέζης σε αλλοδαπές συνεργαζόμενες Τράπεζες. Τα Προγράμματα απευθύνονται σε επιχειρήσεις με εισαγωγική και εξαγωγική δραστηριότητα αγαθών καθώς και υπηρεσιών.

Μέσω των προγραμμάτων ενίσχυσης του διασυνοριακού εμπορίου διασφαλίζεται η πρόσβαση εισαγωγικών και εξαγωγικών επιχειρήσεων, σε πολλαπλές μορφές πιστοδοτήσεων, όπως Ενέγγυες Πιστώσεις (Ε/Π), Εγγυητικές Επιστολές (Ε/Ε) κ.λπ. και στηρίζεται η προσπάθεια συμμετοχής ελληνικών επιχειρήσεων σε διαγωνισμούς στο εξωτερικό.

Στα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος συγκαταλέγονται το ποσοστό κάλυψης έως 100% του ύψους της συναλλαγής και η μέγιστη διάρκεια συναλλαγής 3 έτη. Τα οφέλη ένταξης στο πρόγραμμα είναι το ευρύ δίκτυο συνεργαζόμενων τραπεζών, το μειωμένο κόστος και η σημαντική διευκόλυνση συναλλακτικού κυκλώματος.

Συνεργασία με τον Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (Ο.Α.Ε.Π.)

ALPHA Ανάπτυξη Εξαγωγών:

Η Alpha Bank, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (Ο.Α.Ε.Π.), στηρίζει τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις που είναι ασφαλισμένες στο Πρόγραμμα “Εξωστρέφεια” του Ο.Α.Ε.Π.

Το πρόγραμμα αφορά στην ασφάλιση των εξαγωγών έναντι μη πληρωμής τους από τον Οίκο του Εξωτερικού και προσφέρεται χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις, παρά μόνο την εκχώρηση του τιμολογίου. Στόχος είναι η χρηματοδότηση των εξαγωγικών επιχειρήσεων, για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και την κάλυψη κινδύνου μη πληρωμής.

Στα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος περιλαμβάνονται:Χρηματοδοτικό όριο έως Ευρώ 1.000.000 ανά επιχείρηση, 80% αξίας του τιμολογίου, διάρκεια αποπληρωμής 1-4 μήνες και το ότι εξοφλείται με το προϊόν της εξαγωγής.

Τα οφέλη ένταξης στο πρόγραμμα επικεντρώνονται στο ιδιαίτερα χαμηλό κόστος χρηματοδότησης καθώς και στην προνομιακή τιμολόγηση εργασιών κίνησης κεφαλαίων και εξαγωγών.

Εurobank

Η Eurobank την τρέχουσα χρονική περίοδο έχει τα ακόλουθα χρηματοδοτικά προγράμματα:

-Χρηματοδότηση μέσω των συμφωνιών Eurobank Loan for SMEs & MidCaps I, II και III από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ) μέσω της οποίας παρέχεται η δυνατότητα υποστήριξης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με προνομιακούς όρους τιμολόγησης (οικονομικό πλεονέκτημα – μειωμένο επιτόκιο). Πρόκειται για χρηματοδότηση κεφαλαίου κίνησης, χρηματοδότηση αναγκών που προκύπτουν από τις λειτουργικές δραστηριότητες της επιχείρησης, χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων, ανανέωση εξοπλισμού, επενδύσεις σε επαγγελματική στέγη (αγορά υπό όρους, κατασκευή, αποπεράτωση), δημιουργία δικτύων διανομής (ακόμη και σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ), δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη, για τη μεταβίβαση εταιρείας (υπό προϋποθέσεις), για την απόκτηση αδειών/ διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας (εφόσον είναι αναγκαία για την τεχνική υλοποίηση της επένδυσης) και χρηματοοικονομικά κόστη που προκύπτουν κατά τη διάρκεια κατασκευής ενός παγίου. Παρέχεται χρηματοδότηση έως 12,5 εκατ. ευρώ (για επενδυτικά/επιχειρηματικά σχέδια με συνολικό κόστος έως 25 εκατ. ευρώ) και επιτόκιο με ευνοϊκούς όρους. Επιπλέον παρέχονται πρόσθετα χρηματοδοτικά πλεονεκτήματα στις επιχειρήσεις που πληρούν τα κριτήρια υπαγωγής στην πρωτοβουλία της ΕΤΕπ «Δεξιότητες και θέσεις απασχόλησης – Επενδύσεις για τους νέους» (Jobs for Youth Initiative) και προάγουν την απασχόληση των νέων.

-Χρηματοδότηση Cosme Loan Guarantee Facility από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΙF) για υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με μειωμένες απαιτήσεις εξασφαλίσεων και ελκυστική τιμολόγηση. Αφορά σε δάνεια για Κεφάλαιο Κίνησης και Επενδύσεις. Η χρηματοδότηση μπορεί να φτάσει από 35.000 έως 150.000 ευρώ, με βάση τις πραγματικές ανάγκες, τα οικονομικά στοιχεία, καθώς και το ύψος του επιχειρηματικού/επενδυτικού σχεδίου της επιχείρησης. Η διάρκεια μπορεί να φτάσει και τα 10 χρόνια.

-Χρηματοδότηση EaSi AFI από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΙF) για μικροπιστώσεις προς υφιστάμενες και νέες πολύ μικρές επιχειρήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απασχόληση και την κοινωνική καινοτομία (EaSI) της ΕΕ. Μέσω της συνεργασίας με την AFI παρέχονται μικροπιστώσεις έως 25.000 ευρώ με ευνοϊκούς όρους, για την κάλυψη δαπανών κεφαλαίου κίνησης και απόκτησης παγίων στοιχείων σε πολύ μικρές επιχειρήσεις, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και αυτοαπασχολούμενους, με δυσκολία πρόσβασης στη χρηματοδότηση αλλά και στην αγορά εργασίας. Στόχος είναι οι χρηματοδοτούμενοι, είτε να αναπτύξουν την επιχείρηση τους δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας ή να ιδρύσουν μια νέα επιχείρηση δημιουργώντας τη δική τους θέση εργασίας. Πέραν της χρηματοδότησης μέσω του προγράμματος παρέχονται εξειδικευμένες υπηρεσίες, όπως εστιασμένα προγράμματα εκπαίδευσης, κατάρτισης, συμβουλευτικής υποστήριξης και καθοδήγησης (υπηρεσίες Mentoring) σε όσους ενταχθούν.

-Χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους σε πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μέσω της Δράσης «Επιχειρηματική Χρηματοδότηση -ΤΕΠΙΧ II». Με τη νέα συμφωνία με το ΕΤΕΑΝ και τη συμμετοχή της στο ΤΕΠΙΧ ΙΙ, η Eurobank παρέχει δύο μορφές χρηματοδότησης με ευνοϊκούς όρους για την χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων και την χρηματοδότηση κεφαλαίου κινήσεως καλύπτοντας μεγάλο εύρος επιχειρηματικών αναγκών για την ανάπτυξη αλλά και την διευκόλυνση του εμπορικού/συναλλακτικού κυκλώματος της κάθε επιλέξιμης επιχείρησης. Πρόκειται για δάνεια επενδυτικού σκοπού στα οποία παρέχεται ποσό χρηματοδότησης έως και 1.500.000 ευρώ και δάνεια επιχειρηματικής ανάπτυξης (κεφάλαια κίνησης) όπου παρέχεται ποσό έως και 500.000 ευρώ. Και στις δύο περιπτώσεις παρέχεται ευνοϊκό επιτόκιο, καθώς η συμμετοχή του ΤΕΠΙΧ II ανέρχεται στο 40% της κάθε χρηματοδότησης και είναι άτοκη. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα χρηματοδότησης και σε επενδυτικά σχέδια που έχουν υποβληθεί/εγκριθεί στο πλαίσιο των δράσεων του ΕΣΠΑ 2014-2020 για την κάλυψη του μέρους της ιδιωτικής συμμετοχής μέσω μακροπρόθεσμο δανείου .

ΕΣΠΑ 2014-2020: Στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, η Eurobank έχει αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο φάσμα υπηρεσιών συμβουλευτικής και ενημέρωσης για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, παρέχοντάς τους με αυτό τον τρόπο τη δυνατότητα αξιοποίησης προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Στις υπηρεσίες περιλαμβάνεται η έγκαιρη ενημέρωση από τον επαγγελματικό σύμβουλο για τα διαθέσιμα επιχορηγούμενα προγράμματα που σχετίζονται με την κάθε επιχείρηση, καθώς και εξειδικευμένη γραμμή για την ενημέρωση και την επίλυση αποριών.

Τέλος, έχει διαμορφώσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα χρηματοδότησης, τόσο για την κάλυψη της ιδιωτικής συμμετοχής όσο και της επιχορήγησης, εξασφαλίζοντας την απαραίτητη επάρκεια κεφαλαίων σε κάθε στάδιο της επένδυσης, για να ολοκληρωθεί στον χρόνο που έχει υπολογιστεί.

Attica Bank

Η Attica Bank υπέγραψε συμφωνία με το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (Ε.Τ.Ε.ΑΝ. Α.Ε.) για τη στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας μέσω παροχής δανείων με ευνοϊκούς όρους σε Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσω της Δράσης «Επιχειρηματική Χρηματοδότηση – ΤΕΠΙΧ II».

Οι πόροι του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ (ΤΕΠΙΧ ΙΙ) συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και το Ελληνικό Δημόσιο, και προέρχονται από την συνεισφορά πόρων από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) και τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ).

Η Attica Bank και το ΤΕΠΙΧ ΙΙ θα διαθέσουν μέσω της Δράσης περί τα 100 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ευνοϊκό επιτόκιο, καθώς η συμμετοχή του ΤΕΠΙΧ II ανέρχεται στο 40% της κάθε χρηματοδότησης και είναι ΑΤΟΚΗ.

Τα προσφερόμενα προϊόντα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω της Δράσης είναι:

-Δάνεια επενδυτικού σκοπού – «Attica Επιχειρηματική Χρηματοδότηση – ΤΕΠΙΧ ΙΙ» από 25.000 έως 1.500.000 ευρώ, με διάρκεια από 5 έως 10 έτη και με δυνατότητα περιόδου χάριτος έως 24 μήνες

-Δάνεια επιχειρηματικής ανάπτυξης (κεφάλαια κίνησης ειδικού σκοπού) – «Attica Επιχειρηματική Ανάπτυξη – ΤΕΠΙΧ ΙΙ» από 10.000 έως 500.000 ευρώ, με διάρκεια από 24 έως 60 μήνες καιμε δυνατότητα περιόδου χάριτος έως 6 μήνες.

Τα δάνεια της Δράσης παρέχονται με ευνοϊκούς όρους όπως προνομιακό επιτόκιο, λόγω της άτοκης συμμετοχής του ΤΕΠΙΧ ΙΙ σε ποσοστό 40% σε κάθε χρηματοδότηση, εισφορά του Ν.128/75 μειωμένη σε κάθε χρηματοδότηση, καθώς με την εισφορά επιβαρύνονται μόνο τα κεφάλαια της Τράπεζας, δηλ. 60% του ποσού του δανείου καθώς και ευελιξία αποπληρωμής, με δυνατότητα για ισόποσες ή ανισόποσες χρεολυτικές δόσεις. Διατίθενται δε, από την Τράπεζα, με καταληκτική ημερομηνία την 31.10.2023, εκτός εάν ο διαθέσιμος προϋπολογισμός εξαντληθεί νωρίτερα.

Η υποβολή αιτημάτων δανειοδότησης από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις γίνεται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων – ΠΣΚΕ (https://www.ependyseis.gr/mis) και ακολούθως ο πελάτης προσέρχεται στην Τράπεζα προκειμένου να υποβάλλει τον πλήρη φάκελο των δικαιολογητικών κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Τράπεζας https://www.atticabank.gr/el/companies/loans/tepix-ii αλλά και να απευθυνθούν στο δίκτυο καταστημάτων της Attica Bank.

Παγκρήτια Τράπεζα

Εστιάζοντας στην Κρήτη αλλά με παρουσία και στην Αττική – Θεσσαλονίκη και Μήλο η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα, όπως επισημαίνουν στελέχη, διευρύνει συνεχώς την πελατειακή της βάση, τόσο στο χώρο των επιχειρήσεων, όσο και των ιδιωτών. Με αναβαθμισμένη οργανωτική δομή στο δίκτυο των καταστημάτων της και μέσω της υπηρεσίας ηλεκτρονικής τραπεζικής Pancreta Online, εξασφαλίζει υψηλού επιπέδου εξυπηρέτηση στις επιχειρήσεις, διευκολύνοντας τις συναλλαγές τους με ασφάλεια, ταχύτητα και αξιοπιστία.

Η τράπεζα έχει δημιουργήσει το πρόγραμμα Παγκρήτια Επιχειρηματικότητα που απευθύνεται σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που προάγουν τον εξωστρεφή προσανατολισμό της ελληνικής και ιδιαίτερα της τοπικής οικονομίας, συμβάλουν στην αύξηση και διατήρηση των θέσεων απασχόλησης, παρέχουν υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας και ενισχύουν την ανάπτυξη καινοτόμων δραστηριοτήτων. Μέσω ευέλικτων χρηματοδοτικών εργαλείων και τραπεζικών υπηρεσιών – με ταχύτατες και απλουστευμένες διαδικασίες η τράπεζα υποστηρίζει ζωτικούς κλάδους της οικονομίας, όπως ο τουρισμός, η μεταποίηση, ο αγροτο-διατροφικός τομέας, η ενέργεια και η τεχνολογία.

Ειδικότερα η Παγκρήτια Τράπεζα διαθέτει:

-Δάνεια σε Συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (Ε.Τα.Ε.) στο Πλαίσιο του Προγράμματος για την Απασχόληση και την Κοινωνική Καινοτομία (EaSI).

Στόχος είναι η διευκόλυνση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση, πολύ μικρών επιχειρήσεων, (έως και 9 εργαζόμενους – σε ΕΜΕ) και αυτοαπασχολούμενων, με δάνεια μέχρι 25.000 ευρώ, με την εγγύηση του Ε.Τα.Ε., χωρίς εμπράγματες διασφαλίσεις. Το ύψος του χαρτοφυλακίου ανέρχεται σε 15 εκ.ευρώ.

– Δάνεια μέσω του προγράμματος COSME, συνολικού χαρτοφυλακίου 50 εκ. ευρώ για τη χρηματοδότηση νεοσύστατων ή/και υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που απασχολούν έως 250 άτομα (σε ΕΜΕ), με 50% ποσοστό εγγύησης σε κάθε δάνειο, από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (Ε.Τα.Ε.)

Οι χρηματοδοτήσεις μπορούν να ανέλθουν μέχρι τις 150.000 ή μέχρι 1.500.000 ευρώ, εφόσον η αιτούσα επιχείρηση δεν πληροί κανένα από τα κριτήρια επιλεξιμότητας του προγράμματος Innovfin. Χρηματοδοτούνται επενδυτικά σχέδια ή/και κεφάλαια κίνησης. Η διάρκεια των δανείων είναι από 5 έως 10 έτη ενώ το επιτόκιο είναι προνομιακό. Λόγω της υφιστάμενης εγγύησης του Ε.Τα.Ε. δεν απαιτούνται επιπλέον εμπράγματες διασφαλίσεις.

– Μέσω της νέας σύμβασης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ποσού 40 εκ.ευρώ, που υπογράφηκε το 2018, η Τράπεζα χρηματοδοτεί επιχειρήσεις που απασχολούν έως 3.000 υπαλλήλους (σε ΕΜΕ) μέσω δανείων κεφαλαίου κίνησης, ύψους ανάλογου του κύκλου εργασιών και των λειτουργικών αναγκών της επιχείρησης και επενδυτικού σκοπού μέχρι 12.500.000 ευρώ, και αποπληρωμής έως 12 έτη. To προνομιακό επιτόκιο (χωρίς εισφορά ν.128/75) διαμορφώνεται σύμφωνα με την πιστοληπτική αξιολόγηση της επιχείρησης. Μέσω της πρωτοβουλίας της ΕΤΕπ “Δεξιότητες και Θέσεις Απασχόλησης – Επενδύσεις για τους Νέους”, παρέχεται δυνατότητα περαιτέρω μείωσης επιτοκίου για όσες επιχειρήσεις υποστηρίζουν την απασχόληση νέων (15-25 ετών).

-Δάνεια μέσω της Δράσης «Ταμείο Επιχειρηματικότητας IΙ (ΤΕΠΙΧ IΙ)- Επιχειρηματική Χρηματοδότηση», που απευθύνεται σε νεοσύστατες ή/και υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις κάθε μορφής που δραστηριοποιούνται σε επιλέξιμους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ).

Μέσω της Δράσης αυτής χρηματοδοτούνται δάνεια για επενδυτικά σχέδια επιχειρήσεων που δεν έχουν υλοποιηθεί, και δάνεια επιχειρηματικής ανάπτυξης (κεφάλαια κίνησης ειδικού σκοπού στο πλαίσιο δραστηριοτήτων ανάπτυξης ή επέκτασης της επιχείρησης).

Το ύψος των επενδυτικών δανείων κυμαίνεται από 25.000 ευρώ έως 1.500.000 ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής από 5-10 έτη, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας χορήγησης περιόδου χάριτος έως 24 μήνες.

Επίσης, το ύψος των δάνειων επιχειρηματικής ανάπτυξης κυμαίνεται από 10.000 έως 500.000 ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής από 24 έως 60 μήνες, και δυνατότητα περιόδου χάριτος έως 6 μήνες.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι και στις δύο παραπάνω κατηγορίες δανείων μπορούν να υποβάλλονται από μια επιχείρηση, περισσότερα του ενός αιτήματα για διαφορετικά επενδυτικά ή/και επιχειρηματικά σχέδια, τα οποία ωστόσο αθροιζόμενα δεν θα υπερβαίνουν το 1,5 εκ. ευρώ και 500.000Euro για τα επενδυτικά και επιχειρηματικά δάνεια αντίστοιχα.

Τα παραπάνω χρηματοδοτικά εργαλεία που υποστηρίζονται από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων που έχουν ενταχθεί ή πρόκειται να ενταχθούν σε προγράμματα του ΕΣΠΑ, στον Αναπτυξιακό Νόμο κτλ.

Επιπλέον, οι δικαιούχοι επιδότησης μπορούν να προεισπράξουν την επιχορήγησή τους με λήψη βραχυπρόθεσμου δανείου, εκχωρώντας την επιχορήγηση στην τράπεζα, ενώ υπάρχει η δυνατότητα έκδοσης Εγγυητικής Επιστολής για την λήψη προκαταβολής από την δικαιούμενη επιχορήγηση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΟΠΑΠ Forward: 13 νέες εταιρείες και βράβευση των επιχειρήσεων που ξεχώρισαν με τις επιδόσεις τους

Τρώνε από τα έτοιμα οι Έλληνες λόγω ακρίβειας – Μείωση καταθέσεων τον Ιανουάριο κατά 5,2 δισ. ευρώ

Δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο: Η κυβέρνηση τους αφήνει στα «νύχια» των τραπεζών

Οι τράπεζες της Τουρκίας ακυρώνουν ρωσικούς λογαριασμούς υπό τον φόβο αμερικανικών κυρώσεων

Παράταση ενός μήνα στην προθεσμία εγκατάστασης POS από τους επαγγελματίες

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr