Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μίχαλος: Διάλογος για μια ριζική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος

Μίχαλος: Διάλογος για μια ριζική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Γίνεται όλο και περισσότερο αντιληπτή η σημασία της ιδιωτικής ασφάλισης, στο πλαίσιο της ανάγκης για μια ριζική μεταρρύθμιση για ένα ασφαλιστικό σύστημα, βιώσιμο, δίκαιο, λειτουργικό και φιλικό προς την ανάπτυξη τόνισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Κωνσταντίνος Μίχαλος, στον χαιρετισμό του στην 1η Εθνική Συνδιάσκεψη Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, εκλεγμένων στα επιμελητήρια της χώρας, που διοργάνωσαν τα Επαγγελματικά Επιμελητήρια Αθηνών, Πειραιά και Θεσσαλονίκης, με τη στήριξη της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Η θέση των επιμελητηρίων σε αυτό το ζήτημα, όπως σημείωσε, είναι να ξεκινήσει ο διάλογος για μια ουσιαστική μεταρρύθμιση, με σκοπό τη σταδιακή μετάβαση σε ένα σύστημα τριών πυλώνων επεσήμανε ο κ. Μίχαλος.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΟΜΙΛΙΑ

«Σήμερα, ξεκινά ουσιαστικά ένας νέος θεσμός, που έχει στόχο να συμβάλει στην περαιτέρω εξέλιξη και την ενδυνάμωση του των επαγγελματιών του κλάδου, μέσα από τη δικτύωση, το διάλογο και τη διαμόρφωση ενιαίων θέσεων στα ζητήματα που τον αφορούν.

Το τελευταίο διάστημα, με πολλές προσπάθειες και δράσεις, ο κλάδος έχει ενισχυθεί σημαντικά. Ωστόσο, η φωνή των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, τόσο εντός του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιούνται, όσο και απέναντι στην Πολιτεία, μπορεί και πρέπει να γίνει ακόμη πιο δυνατή. Μπορεί να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα και επιρροή.

Ο ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης στην οικονομία και στην κοινωνία μας ήταν πάντα σημαντικός. Είναι ο θεσμός που εξασφαλίζει συνθήκες σταθερότητας και συνέχειας σε κάθε ανθρώπινη, επαγγελματική και επιχειρηματική δραστηριότητα. Που προστατεύει και αποκαθιστά πολύτιμους προσωπικούς, οικογενειακούς και εθνικούς πόρους και παράλληλα δημιουργεί ισχυρά αποταμιευτικά κεφάλαια για τη χρηματοδότηση παραγωγικών επενδύσεων.

Είναι ο θεσμός που στηρίζει και ενθαρρύνει την επιχειρηματική δράση, μέσα σε ένα όλο και πιο πολύπλοκο και έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον, παρέχοντας στις επιχειρήσεις την κάλυψη ώστε να αναλάβουν ρίσκο. Να επενδύσουν, να τολμήσουν να εφαρμόσουν νέες στρατηγικές.

Σήμερα, όμως, γίνεται όλο και περισσότερο αντιληπτή η καθοριστική σημασία της ιδιωτικής ασφάλισης, στο πλαίσιο της ανάγκης για μια ριζική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας. Της ανάγκης να διαμορφώσουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο θα είναι βιώσιμο, δίκαιο, λειτουργικό και φιλικό προς την ανάπτυξη.

Η θέση των Επιμελητηρίων σε αυτό το ζήτημα είναι ξεκάθαρη. Ζητούμε να ξεκινήσει ο διάλογος για μια ουσιαστική μεταρρύθμιση, με σκοπό τη σταδιακή μετάβαση σε ένα σύστημα τριών πυλώνων.

Έχει τεκμηριωθεί από σειρά μελετών, ότι μέσα από τη δημιουργία κεφαλαιοποιητικού πυλώνα αποταμίευσης, μπορεί να εξασφαλιστεί επαρκής προστασία για όλους τους ασφαλισμένους και να μειωθεί ταυτόχρονα το δημοσιονομικό βάρος για τη χρηματοδότηση του συστήματος. Παράλληλα, μέσω της δημιουργίας ενός δομημένου πλαισίου εθνικής αποταμίευσης, θα δημιουργηθούν πόροι για τη χρηματοδότηση επενδύσεων, θα μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος της εργασίας και θα αξιοποιηθούν παραγωγικότερα οι εισφορές των ασφαλισμένων.

Θεωρώ ότι ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης στην Ελλάδα, αλλά και οι επαγγελματίες που τον υπηρετούν, είναι σε θέση να ανταποκριθούν με επιτυχία σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση.

Ο κλάδος πλέον αναπτύσσεται σε υγιέστερες και ισχυρότερες βάσεις, σε σχέση με το παρελθόν. Οι εξελίξεις των τελευταίων ετών στο θεσμικό και εποπτικό πλαίσιο δημιούργησαν υψηλότερες απαιτήσεις για την προστασία του καταναλωτή, αλλά με αυτό τον τρόπο ενίσχυσαν σημαντικά τη φερεγγυότητα, τη διαφάνεια και την αξιοπιστία της αγοράς.

Αντίστοιχα, η εφαρμογή της οδηγίας για τη διανομή ασφαλιστικών προϊόντων, δημιουργεί μεν ένα αυστηρότερο πλαίσιο άσκησης του επαγγέλματος του ασφαλιστή. Αλλά παράλληλα διασφαλίζει την ποιότητα της ασφαλιστικής προσέγγισης, αναβαθμίζει τη σχέση ασφαλιστή και ασφαλισμένου και ενισχύει το κύρος του σωστού επαγγελματία.

Η ουσία είναι ότι, μέσα από όλες αυτές τις αλλαγές, έχει επιτευχθεί κάτι σημαντικό: οι πολίτες συνειδητοποιούν την ανάγκη για ιδιωτική ασφάλιση, ως συμπληρωματική λύση προς τη δημόσια ασφάλισή τους. Και ταυτόχρονα, εμπιστεύονται περισσότερο το θεσμό και τους επαγγελματίες που τον υπηρετούν.

Από την άλλη, η αγορά διαθέτει πλέον περισσότερα, πιο καινοτόμα και πιο διαφοροποιημένα προϊόντα, για να καλύψει αποτελεσματικά τις ασφαλιστικές ανάγκες των καταναλωτών.

Ο συνδετικός κρίκος, ανάμεσα στον άνθρωπο – καταναλωτή και στην αγορά, δεν είναι άλλος από τον ασφαλιστικό διαμεσολαβητή.

Ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής είναι αυτός που προτείνει τις κατάλληλες λύσεις για τον πελάτη του. Είναι αυτός που αποτελεί τα μάτια και τα αυτιά της αγοράς. Γιατί μεταφέρει την εικόνα των αναγκών και των προσδοκιών του καταναλωτή. Κινητοποιεί τις εταιρίες προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης των υπηρεσιών και των προϊόντων τους.

Είναι αλήθεια ότι παράλληλα με την ανάπτυξη της αγοράς, δημιουργούνται και νέα κανάλια πωλήσεων: τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα, πωλήσεις μέσω διαδικτύου κ.ά.. Όμως, θεωρώ ότι η προστιθέμενη αξία που δημιουργεί για τον πελάτη ένας επαγγελματίας ασφαλιστικός σύμβουλος, δύσκολα μπορεί να αντικατασταθεί. Η προσωπική επαφή, η εξατομικευμένη προσέγγιση, η διάθεση του απαραίτητου χρόνου, η αξιόπιστη ενημέρωση, είναι πλεονεκτήματα που ο διαμεσολαβητής μπορεί να εξασφαλίσει. Είναι ο ασφαλιστικός σύμβουλος που μπορεί να λειτουργήσει για τον πελάτη ως καθημερινός συνεργάτης. Να διακρίνει σημερινές αλλά και μελλοντικές του ανάγκες, με βάση τις συνθήκες της ζωής του, τα σχέδιά του για το μέλλον. Είναι αυτός που μπορεί να βρίσκεται μαζί του σε κάθε στάδιο της ζωής του.

Γι’ αυτό θεωρώ ότι η δουλειά ενός καλού επαγγελματία, ενός υπεύθυνου και αφοσιωμένου στους πελάτες του ασφαλιστικού συμβούλου, θα είναι πάντοτε απαραίτητη και πολύτιμη.

Τέτοιους επαγγελματίες διαθέτει η ελληνική αγορά. Και πολλοί από αυτούς βρίσκονται σήμερα σε αυτή την αίθουσα.

Εμείς, ως Επιμελητηριακή Κοινότητα, είμαστε μαζί σας. Στηρίζουμε ενεργά και με υπερηφάνεια την προσπάθεια, για την ανάδειξη του ρόλου σας. Για την αναβάθμιση των συνθηκών άσκησης του επαγγέλματος. Για την αξιοποίηση των ευκαιριών που φέρνει το μέλλον.

Οι εκλεγμένοι στα Επιμελητήρια Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές έχουν το χώρο, το βήμα και την υποστήριξη που χρειάζονται, για να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τη συσπείρωση του κλάδου. Για να βοηθήσουν τον κλάδο να αξιοποιήσει τις νέες ευκαιρίες και να κατακτήσει το ρόλο που του αξίζει, στην προσπάθεια για ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γιάννης Βουτσινάς: Δουλειά και μεγάλος σεβασμός στους κατοίκους των νησιών της Αττικής

Νίκος Δένδιας: Οι τέσσερις βασικοί άξονες του υπ. Εθνικής Άμυνας για εδαφική ακεραιότητα και εθνική ανεξαρτησία

Γιάννης Βουτσινάς: Μια ασφαλής επιλογή για την Π.Ε. Νήσων Αττικής με τον Νίκο Χαρδαλιά

Μητσοτάκης από ΔΕΘ: Οδεύουμε προς ένα μοντέλο υποχρεωτικής ασφάλισης της περιουσίας

Μητσοτάκης: Δεν θα υπάρξουν παροχές – Στήνει «πάρτι» για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr