Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πέφτουν υπογραφές! Γεωστρατηγική συμμαχία Ελλάδας-ExxonMobil για τα κοιτάσματα της Κρήτης

Πέφτουν υπογραφές! Γεωστρατηγική συμμαχία Ελλάδας-ExxonMobil για τα κοιτάσματα της Κρήτης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Και τυπικά πέφτουν οι υπογραφές σε λίγα 24ωρα για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Κρήτης.

Ο ρόλος της αμερικανικής εταιρείας και το κοίτασμα – μαμούθ που κρύβει ο υποθαλάσσιος χώρος νότια και δυτικά της Κρήτης.

Τι έδειξαν πρόσφατες μελέτες τι αναφέρει ο Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Αβραάμ Ζεληλίδης, όπως αποκαλύπτει το news247.gr.

Την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην υπογραφή συμφωνίας για έρευνα φυσικού αερίου και αξιοποίησή του στα θαλάσσια οικόπεδα νοτίως και δυτικά της Κρήτης με την εταιρεία ExxonMobil, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε στις Βρυξέλλες.

«Την επόμενη εβδομάδα θα προχωρήσουμε στην υπογραφή για έρευνα κι αξιοποίηση των οικοπέδων νότια και δυτικά της Κρήτης με μια μεγάλη εταιρεία, την EXXONMOBIL, διότι συνεχίζουμε ένα σχεδιασμό ο οποίος είναι μακρόπνοος σχεδιασμός, ένα σχεδιασμός που δεν είναι στο πόδι, διότι επαναλαμβάνω τα κρίσιμα θέματα για την αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου, για την αξιοποίηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, όλα αυτά δεν τα κάνουμε στο πόδι, είναι αποτέλεσμα σχεδίου χρόνων της εξωτερικής πολιτικής που αποφέρουν καρπούς όχι απ’ τη μία μέρα στην άλλη αλλά σε ένα βάθος χρόνου.

»Και τώρα είμαστε σε θέση να γευτούμε αυτούς τους καρπούς. Και η Κύπρος αλλά και η Ελλάδα.

»Εμείς λοιπόν θα συνεχίσουμε επαναλαμβάνω, σε ένα σχέδιο το οποίο είναι πολύ καλά μελετημένο και έχει να κάνει τόσο με την αναβάθμιση του διεθνή ρόλου της χώρας στην ευρύτερη περιοχή, όσο όμως και με την αποφασιστική αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου, σ αυτό δε θα μας σταματήσει κανείς και τα ταυτόχρονα θα συνεχίσουμε με πολύ μεγάλη αποφασιστικότητα να ζητάμε από τους γείτονές μας να τηρήσουν το διεθνές δίκαιο” είπε αναλυτικά ο πρωθυπουργός.

»Η υπογραφή της συμφωνίας με την κοινοπραξία στην οποία συμμετέχουν πέραν της αμερικανικής ExxonMobil, η γαλλικής Total και ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων ανοίγει το δρόμο για την έναρξη των εργασιών τους, αίτημα το οποίο είχαν ήδη σε εκκρεμότητα εδώ και αρκετούς μήνες.

»Ωστόσο, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Αβραάμ Ζεληλίδη, που σχολίασε την εξέλιξη αυτή στο News 24/7, το χρονικό σημείο που επιλέγεται δεν είναι τυχαίο και συνδέεται με τις εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Γεωστρατηγικό θέμα η συνεργασία με την ExxonMobil

«Το θέμα της ExxonMobil είναι καθαρά γεωστρατηγικό. Καλά έκανε και το ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, τώρα οι συγκυρίες μας βοηθούν ώστε να έχουμε εδώ τους Αμερικανούς» μας λέει αλλά παράλληλα αναρωτιέται γιατί υπήρξε τέτοια μεγάλη καθυστέρηση.

«Οι έρευνες για τους υδρογονάνθρακες έχουν μείνει πίσω και αυτό γιατί ενδεχομένως να υπήρξαν αντιδράσεις από κομμάτια και εντός του ΣΥΡΙΖΑ» υπογραμμίζει.

Πόσο σημαντική είναι μια τέτοια κίνηση όμως και τι μηνύματα στέλνει;

Επ’ αυτού δεν φαίνεται να υπάρχει αμφιβολία.

«Όταν η ExxonMobil πήγε στην Κυπριακή ΑΟΖ οι Τούρκοι έπαψαν να ασχολούνται με τα οικόπεδα αυτά.

»Άρα, είναι σημαντική η παρουσία της ExxonMobil, οριοθετεί με έναν τρόπο την ΑΟΖ της Ελλάδος με τη Λιβύη και αυτό είναι σοβαρό γιατί οι Τούρκοι “βλέπουν” σύνορα με τη Λιβύη, την Αίγυπτο και κοινές ΑΟΖ» απαντά ο κ. Ζεληλίδης και σημειώνει:

«Θα μπορούσε η ανακοίνωση αυτή να γίνει αργότερα αλλά το χρονικό σημείο που επιλέγεται παράλληλα με τις εξελίξεις στην Κύπρο δεν είναι τυχαίο».

Έχουν εμπειρία σε τέτοιες έρευνες, δεν επέλεξαν τυχαία την περιοχή

«Total, Exxon και ΕΛΠΕ από κοινού έχουν ενδιαφερθεί για δύο μεγάλα οικόπεδα από το Ακρωτήρι Ταίναρο και δυτικά και από την Κρήτη και νοτιοδυτικά, μιλάμε για μια μεγάλη περιοχή.

»Έγιναν οι προσφορές, δεν υπήρχε κάποια άλλη πρόταση και εδώ και ένα χρόνο οι άνθρωποι περίμεναν να υπογράψουν τις συμβάσεις.

»Άρα, είναι μια εξέλιξη που την περιμέναμε. Και η ExxonMobil είναι η μόνη εταιρεία που έχει την εμπειρία και την γνώση για να κάνει τέτοιες έρευνες σε αυτό το σημείο διότι πρόκειται για ένα υποθαλάσσιο βουνό και αυτό θέλουν να εξερευνήσουν.

»Επίσης, νότια του Ταινάρου υπάρχει το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου που σημαίνει ότι κάτι έχουν στο νου τους, κάτι είδαν από τις σεισμικές έρευνες.

»Νομίζω ότι θα ξεκινήσουν από το βουνό που είναι ρηχό σημείο και έπειτα θα πάνε στην περιοχή που υπάρχει μια λεκάνη πίσω από το βουνό μεταξύ Ταινάρου και Κρήτης» λέει ο κ. Ζεληλίδης.

Οι σεισμικές έρευνες στην περιοχή

Για να καταλάβουμε καλύτερα όσα μας λέει ο κ.Ζεληλίδης για την συγκεκριμένη περιοχή αρκεί να ανατρέξουμε περίπου δύο χρόνια πριν το Μάιο του 2017 όταν η αμερικανική γεωφυσική εταιρεία Spectrum σε συνεργασία με την ελληνική γεωφυσική εταιρεία ΙΟΝ, έδωσε στη δημοσιότητα σεισμικές έρευνες για την περιοχή που ανέφεραν γιγαντιαία υποθαλάσσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων μεταξύ Λιβύης και Κρήτης.

Όπως υποστήριξαν τότε οι επιστήμονες οι έρευνες έδειξαν ότι και ο ελληνικός θαλάσσιος χώρος κρύβει κοιτάσματα-μαμούθ και μάλιστα μεγαλύτερα από αυτά που έχουν ανακαλυφθεί πρόσφατα στην ΑΟΖ του Ισραήλ (κοίτασμα Λεβιάθαν) και της Αιγύπτου (κοίτασμα Zορ).

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, σε περίπτωση ανακαλύψεων κοιτασμάτων πετρελαίου αντί φυσικού αερίου νοτιοδυτικά της Κρήτης, οι πόροι των κοιτασμάτων αυτών θα μπορούσαν με 50% πιθανότητα να ξεπεράσουν τα 10 δισ. βαρέλια που αντιστοιχούν σε μία ακαθάριστη αξία υδρογονανθράκων 600 δισ. δολαρίων.

Στη μελέτη της εταιρείας σημειώνεται ότι νοτιοδυτικά της Κρήτης και εντός της ΑΟΖ που ανήκει στη Λιβύη εντοπίστηκαν ύφαλοι καρστικών ασβεστολίθων ανάλογοι με αυτούς που υπάρχουν γύρω από το Ύβωμα του Ερατοσθένη στην Κύπρο.

Ο πρώτος ύφαλος εμφανίζει εξαιρετικές ομοιότητες με τον αντίστοιχο ύφαλο καρστικού ασβεστολίθου του κοιτάσματος Ζορ, ο οποίος, ως γνωστόν, έχει μήκος περίπου 10 χλμ.

Αυτά τα επιστημονικά ευρήματα δείχνουν με βεβαιότητα ότι οι δύο ύφαλοι κρύβουν μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τραγωδία στον Άγιο Νικόλαο: Νεκρός 33χρονος από φωτοβολίδα – Το δράμα της οικογένειας

Οι Ιρακινοί εξάρθρωσαν μεγάλο δίκτυο λαθρεμπορίας πετρελαίου

Συνελήφθη ιερέας στην Κρήτη – Έγραψε ότι θα πρέπει να πυροβολούνται αδέσποτα σκυλιά και φιλόζωοι

Τσίπρας: Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν θα ευδοκιμήσουν – Η κυβέρνηση παρακάμπτει το Σύνταγμα

Ελλάδα-ΗΑΕ: Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο τραπέζι Μητσοτάκη και του υπουργού Βιομηχανίας των Εμιράτων

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr