Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Να βγουν εκτός «δημοσιονομικών» οι δαπάνες για το μεταναστευτικό ζήτησε η Ελλάδα από τους θεσμούς

Να βγουν εκτός «δημοσιονομικών» οι δαπάνες για το μεταναστευτικό ζήτησε η Ελλάδα από τους θεσμούς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Πέντε βασικά ζητήματα ως προτεραιότητες της κυβέρνησης (και για τρία από αυτά συγκεκριμένες προτάσεις) έθεσε σήμερα το οικονομικό επιτελείο στους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών στο πλαίσιο της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Πρόκειται για:

– Την αξιοποίηση των κερδών των ελληνικών ομολόγων (ANFAs και SMPs) για ώριμες επενδύσεις

– Την αξιοποίηση της υπέρβασης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του ΕΝΦΙΑ

– Τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα

– Τη δυνατότητα μεταφοράς της υπέρβασης από το πρωτογενές πλεόνασμα, προκειμένου να υπάρξει αντίστοιχη μείωση στο επόμενο έτος

– Να μην υπολογίζεται στα δημοσιονομικά μεγέθη κατά πρόγραμμα ένα κονδύλι (περίπου 200 εκατ. ευρώ) λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, τα ζητήματα αυτά μπορεί να είναι τελείως διακριτά με διαφορετικά χρονοδιαγράμματα, ή όλα να «κουμπώνουν» μεταξύ τους.

Πάντως, όπως ο ίδιος πρόσθεσε, το οικονομικό επιτελείο έθεσε στους θεσμούς συγκεκριμένες προτάσεις για τρία από αυτά (ANFAs και SMPs, τη δυνατότητα της μεταφοράς της υπέρβασης των πλεονασμάτων και το μεταναστευτικό), καθώς πρέπει να προχωρήσουν πολύ τις επόμενες εβδομάδες και τους προσεχείς μήνες.

Ο συγκεκριμένος παράγοντας προανήγγειλε, παράλληλα, για τον επόμενο μήνα ένα ολοκληρωμένο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.

Ερωτηθείς δε, ανέφερε ότι προχωρά ικανοποιητικά η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες (πλην ΕΦΚΑ), ενώ εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις για την αποπληρωμή στις τράπεζες των κρατικών εγγυήσεων των δανείων (περίπου 3 δισ. ευρώ) που έχουν καταπέσει (σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επιδιώκει να αποπληρωθούν σε βάθος 7ετίας).

Στις σημερινές συναντήσεις με τους θεσμούς, τέθηκαν τα μακροοικονομικά μεγέθη, τα δημοσιονομικά, το ΠΔΕ και η ΑΑΔΕ (προσλήψεις, ΙΤ, βαθμολόγιο και μετέπειτα μισθολόγιο).

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, δεν προκύπτει προβληματισμός από την πλευρά των θεσμών για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών.

«Το 2019 πάει καλά, η ανάπτυξη φαίνεται κοντά στο 2% και βλέπουμε εάν υπάρχει carry over από το 2019 στο 2020», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε μάλιστα, πως κυβέρνηση και θεσμοί συμφωνούν στις εκτιμήσεις τους, ενώ ότι πρώτη προτεραιότητα για το οικονομικό επιτελείο είναι η εξασφάλιση του απαραίτητου δημοσιονομικού χώρου για την άσκηση των κυβερνητικών πολιτικών.

Αύριο θα τεθούν τα θέματα των αποκρατικοποιήσεων και τα χρηματοοικονομικά («κόκκινα» δάνεια, πτωχευτικό δίκαιο κ.ά.), ενώ, η 5η αξιολόγηση θα κλείσει την Παρασκευή με την ανασκόπηση των συζητήσεων.

Σημειώνεται ότι, σχετικά με τη δυνατότητα μετάπτωσης των οφειλετών του Δημοσίου από τη ρύθμιση των 12 δόσεων στις 24 δόσεις, στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει κάτι νεώτερο και ανακοινώσιμο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ιωάννης Κεφαλογιάννης: «Ο κ. Κασσελάκης υπηρετεί τη θητεία του χωρίς να έχει το παραμικρό προνόμιο»

Σύροι κι Αφγανοί σχεδίαζαν χτυπήματα σε Εβραϊκούς και Ισραηλινούς στόχους στην Ευρώπη

Εξάρχεια: Ο ένας λήστευε γυναίκα κι ο άλλος προσπάθησε να τη βιάσει

Παππάς: Οφσάιντ ήδη ο προϋπολογισμός – Έπεσε έξω η κυβέρνηση για ανάπτυξη και επενδύσεις

Γερμανία: Μεγάλη ζήτηση για Έλληνες οδηγούς λεωφορείων – Ελκυστικά «πακέτα»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr