Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΔΝΤ: Η παγκόσμια οικονομία σε βαθύτερη ύφεση από εκείνη του 2008-2009

ΔΝΤ: Η παγκόσμια οικονομία σε βαθύτερη ύφεση από εκείνη του 2008-2009
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η πανδημία του κορωνοϊού και τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπισή της θα βυθίσουν φέτος την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση πιο βαθιά από ό,τι κατά την εποχή της πιστωτικής κρίσης του 2008-2009, προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο του ΔΝΤ -που προϋποθέτει επιβράδυνση της πανδημίας στο δεύτερο ήμισυ του έτους και σταδιακή άρση του lockdown- η παγκόσμια οικονομία θα εισέλθει σε ύφεση 3% φέτος από ανάπτυξη 2,9% του 2019, με το Ταμείο να «ψαλιδίζει» τις εκτιμήσεις του κατά 6,3 ποσοστιαίες μονάδες.

Για το 2021 προβλέπει επιστροφή σε δυναμική ανάπτυξη 5,8%, καθώς ομαλοποιείται η οικονομική δραστηριότητα, με τη βοήθεια των μέτρων στήριξης από κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες.

«Είναι πολύ πιθανό φέτος η παγκόσμια οικονομία να βιώσει τη χειρότερη ύφεση από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης, ξεπερνώντας εκείνη κατά τη διάρκεια της πιστωτικής κρίσης προ μίας δεκαετίας», εκτίμησε η Γκίτα Γκόπινατ, επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ.

Στην έκθεσή του για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, το Ταμείο προβλέπει ύφεση 5,9% για τις ΗΠΑ φέτος από ανάπτυξη 2,3% του 2019 και επιστροφή σε ανάκαμψη με ρυθμούς 4,7% για την επόμενη χρονιά.

Για την Κίνα -τη χώρα από όπου ξεκίνησε η διασπορά του κορωνοϊού- αναμένεται ισχνή ανάπτυξη 1,2% και 9,2% για το 2021.

Σε βαθιά ύφεση 6,5% αναμένεται να εισέλθει και η βρετανική οικονομία εξαιτίας του Covid-19, για να ανακάμψει 4% το 2021.

Το ΔΝΤ όμως προειδοποιεί για «εξαιρετική αβεβαιότητα» ως προς την υλοποίηση της συγκεκριμένης πρόβλεψης.

«Οι οικονομικές επιπτώσεις εξαρτώνται από παράγοντες που αλληλεπιδρούν με τρόπους που είναι δύσκολο να προβλεφθούν, όπως η πορεία της πανδημίας, η ένταση και αποτελεσματικότητα των προσπαθειών ανάσχεσης, το μέγεθος των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά και αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών(όπως για παράδειγμα να αποφεύγουν επισκέψεις σε εμπορικά κέντρα και μετακινήσεις με μέσα μαζικής μεταφοράς), αντίκτυπο του κορωνοϊού στην εμπιστοσύνη, αλλά και μεταβλητότητα στις τιμές εμπορευμάτων», υπογραμμίζει το ΔΝΤ στην έκθεσή του για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές(Global Economic Outlook).

Σύμφωνα με το Ταμείο, πολλές χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με πολλαπλά σοκ, με συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας σε συνδυασμό με κατάρρευση της εξωτερικής ζήτησης, εκροές κεφαλαίων και βουτιά στις τιμές εμπορευμάτων.

«Αποτελεσματικές πολιτικές είναι ζωτικής σημασίας ώστε να αποτραπούν χειρότερα αποτελέσματα», υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Παράλληλα, χρειάζονται οι κατάλληλες οικονομικές πολιτικές ώστε να μετριασθεί ο αντίκτυπος από την υποχώρηση της δραστηριότητας σε καταναλωτές, επιχειρήσεις και χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης στις επηρεαζόμενες χώρες εφαρμόσθηκαν με ταχύτητα σε πολλές προηγμένες οικονομίες(όπως Αυστραλία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ισπανία, Βρετανία και ΗΠΑ).

Πολλές αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως Κίνα, Ινδονησία και Νότιος Αφρική παρέχουν δημοσιονομική στήριξη σε τομείς και εργαζομένους που πλήττονται.

Χρειάζονται όμως πρόσθετα μέτρα, ειδικά στην περίπτωση που η οικονομική δραστηριότητα παραμείνει αδύναμη μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, σημειώνει το ΔΝΤ.

Το Ταμείο υπογραμμίζει την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των χωρών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, και η παροχή βοήθειας προς τις οικονομικά ασθενέστερες χώρες που αντιμετωπίζουν διπλό υγειονομικό και χρηματοδοτικό σοκ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γερμανία: Στα όρια της ύφεσης η οικονομία – Το 2024 θα είναι μια δύσκολη χρονιά

Γερμανία: 62χρονος εμβολιάστηκε 217 φορές κατά της covid-19

Στη Λάρισα οι νεκροί του κορωνοϊού δεν έχουν «λιώσει» – Στο Νέο Κοιμητήριο σταμάτησαν οι εκταφές

Εμβόλια Covid: Έχουν τελικά σπάνιες αλλά σοβαρές παρενέργειες σύμφωνα με παγκόσμια μελέτη

Σε ύφεση εισήλθε η βρετανική οικονομία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr