Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανίαΤουρκίαΚουρδιστάνΙσραήλΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Moody’s υποβάθμισε πέντε ελληνικές τράπεζες

Η Moody’s υποβάθμισε πέντε ελληνικές τράπεζες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Moody’s υποβάθμισε το outlook σε σταθερό από θετικό στην μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των καταθέσεων πέντε ελληνικών τραπεζών, της Alpha Bank, της Attica Bank, της Εθνικής Τράπεζας, της Παγκρήτιας Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς.

Ο οίκος αξιολόγησης επιβεβαίωσε επίσης όλες τις εκκρεμείς αξιολογήσεις και των πέντε ελληνικών τραπεζών, επισημαίνοντας ότι η υποβάθμιση στις προοπτικές αντανακλά τον αρνητικό αντίκτυπο που θα έχει η πανδημία του κορωνοϊού στην οικονομία και στα σχέδια των τραπεζών να βελτιώσουν περαιτέρω την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού και την κερδοφορία τους.

Ο βασικός μοχλός της απόφασης της Moody’s είναι η εκτίμησή της για καθυστέρηση στην εφαρμογή των στρατηγικών σχεδίων των τραπεζών για περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού και της κερδοφορίας τους το 2020-21, λόγω του αντίκτυπου της πανδημίας στην ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με τον οίκο, η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας που προκαλείται από τον κορωνοϊό όχι μόνο θα επιβαρύνει τα ήδη αδύναμα κέρδη των ελληνικών τραπεζών, αλλά θα αποτελέσει επίσης μια σημαντική πρόκληση στην ικανότητά τους να μειώσουν τα αυξημένα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs).

Τα μέτρα στήριξης πολιτικής και η ρυθμιστική χαλάρωση θα αντισταθμίσουν σε κάποιο βαθμό τις αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα των δανείων τους.

Επιπλέον, ο οίκος αξιολόγησης αναμένει ότι τα κεφάλαια των τραπεζών θα επιδεινωθούν με ήπιο τρόπο, αλλά θα παραμείνουν πάνω από τις χαλαρές κανονιστικές απαιτήσεις.

Το αναθεωρημένο outlook λαμβάνει επίσης υπόψη τις βελτιώσεις στη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα των τραπεζών, οι οποίες είναι απίθανο να επηρεαστούν σημαντικά από την πανδημία.

Η Moody’s αναμένει ότι οι οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα θα επιδεινωθούν, με απότομη επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας το 2020, όταν το ΑΕΠ είναι πιθανό να συρρικνωθεί κατά περίπου 5%, ανακάμπτοντας κατά 4% το 2021.

Το ξέσπασμα του κορωναϊού οδήγησε σε εκτεταμένο lockdown με στόχο τη διακοπή της εξάπλωση του ιού, το οποίο έπληξε μεγάλα τμήματα της οικονομίας.

Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα πλήξουν ιδιαίτερα τον τουριστικό τομέα, ο οποίος είναι ένας από τους κύριους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 12% του ΑΕΠ της χώρας.

Ταυτόχρονα, η Moody’s αναμένει ότι η απότομη πτώση της εγχώριας ζήτησης θα επηρεάσει τους τομείς των μεταφορών και της εφοδιαστικής, του εμπορίου και της μεταποίησης, το οποίο θα επηρεάσει την οικονομική κάλυψη των δανειοληπτών τους.

Ως αποτέλεσμα αυτής της οικονομικής επιβράδυνσης, η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών θα παραμείνει αδύναμη, με τα NPE να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, περίπου το 40% των ακαθάριστων δανείων που αναφέρθηκαν στο τέλος του 2019.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Bloomerg: Το χάπι της Merck ίσως να προκαλεί νέες μεταλλάξεις κορωνοϊού – Η απάντηση της εταιρείας

Γερμανία: Εγκρίθηκαν αποζημιώσεις για βλάβες στην υγεία από τον εμβολιασμό για τον κορωνοϊό

Ερυθρός Σταυρός: Επικίνδυνα απροετοίμαστος ο κόσμος για την επόμενη επιδημία

Κορωνοϊός: Pfizer και Moderna αύξησαν τις τιμές των εμβολίων εν μέσω πανδημίας

Κίνα: Tο 80% του πληθυσμού έχει ήδη νοσήσει με Covid

Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr