Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Oικονομολόγος: Το δολάριο μπορεί να καταρρεύσει ως τα τέλη του 2021

Oικονομολόγος: Το δολάριο μπορεί να καταρρεύσει ως τα τέλη του 2021
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η «φαινομενικά τρελή ιδέα» ότι το δολάριο ΗΠΑ θα καταρρεύσει έναντι άλλων μεγάλων νομισμάτων στην παγκόσμια οικονομία μετά την πανδημία δεν είναι πλέον τόσο τρελή, δήλωσε ο οικονομολόγος Στίβεν Ρόουτς στο CNBC.

Ο Ρόουτς , πρώην πρόεδρος της Morgan Stanley Asia, βλέπει επίσης περισσότερο από 50% πιθανότητα ύφεσης διπλής πτώσης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Βασίζει αυτή η πρόβλεψη σε ιστορικά στοιχεία, τα οποία δείχνουν ότι στις 8 από τις 11 τελευταίες ανακάμψεις του επιχειρηματικού κύκλου υπήρξε και δεύτερη φάση πτώσης.

«Είναι σίγουρα κάτι που συμβαίνει συχνότερα παρά όχι», είπε π Ρόουτς στο «Trading Nation» του CNBC.

Ο Ρόουτς ανακοίνωσε τον Ιούνιο ότι προβλέπει μια πτώση του δολαρίου κατά 35% έναντι άλλων σημαντικών νομισμάτων μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Τον Ιούνιο ο δολαριακός δείκτης ήταν στο 96,0. Σήμερα είναι στο 94,41.

Τώρα αναμένει ότι η κατάρρευση θα συμβεί νωρίτερα, μέχρι το τέλος του 2021, αλλά δε διευκρίνησε με τί ποσοστό.

«Έχουμε δεδομένα που επιβεβαιώνουν μια πιο δραματική επιδείνωση στη δυναμική της αποταμίευσης και στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών από αυτή που ανέμενα ακόμα και εγώ», είπε.

Εξηγώντας τις εκτιμήσεις του για το μέλλον, ο Ρόουτς επισήμανε τα καταστροφικά στοιχεία από το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

«Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο είναι το πιο ευρύ κριτήριο της ανισορροπίας με τον υπόλοιπο κόσμο, υπέστη επιδείνωση ρεκόρ στο δεύτερο τρίμηνο», είπε.

«Το λεγόμενο καθαρό εθνικό ποσοστό αποταμίευσης, το οποίο είναι το άθροισμα των αποταμιεύσεων ατόμων, επιχειρήσεων και του κυβερνητικού τομέα, κατέγραψε επίσης ρεκόρ μείωσης το δεύτερο τρίμηνο, περνώντας σε αρνητική επικράτεια για πρώτη φορά μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση».

Η παρατεταμένη αδυναμία της οικονομίας και οι επιπτώσεις της μέχρι στιγμής ύφεσης είναι δύο παράγοντες που παραπέμπουν σε δυσοίωνο μέλλον για το δολάριο, είπε.

«Καθώς δεν έχουμε αποταμίευση αλλά θέλουμε να τονώσουμε την ανάπτυξη, φουσκώνουμε τα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών για να δανειστούμε το πλεόνασμα αποταμίευσης – και αυτό ωθεί πάντα τα νομίσματα χαμηλότερα», δήλωσε ο Ρόουτς.

«Το δολάριο δεν είναι απρόσβλητο σε αυτού του είδους την προσαρμογή».

Επιπλέον, ένας συνδυασμός νέων μολύνσεων και απαράδεκτα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας είναι πιθανό να προκαλέσουν ένα οικονομικό μετασεισμό.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΗΠΑ: Πιθανότατα δεν θα υπάρξει συγχαρητήριο τηλεφώνημα στον Πούτιν από τον Μπάιντεν

Τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν-Νετανιάχου, η πρώτη εδώ και έναν μήνα

Κάμαλα Χάρις: Κανείς δεν πρέπει να φυλακίζεται επειδή κάπνισε μαριχουάνα

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σχετικά με δημοσιεύματα για την Κύρωση των Μνημονίων με ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr