Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ερντογάν «έφαγε» τον κεντρικό τραπεζίτη Αγμπάλ επειδή άρχισε να ψάχνει τα χαμένα 130 δισ. επί Αλμπαϊράκ

Ο Ερντογάν «έφαγε» τον κεντρικό τραπεζίτη Αγμπάλ επειδή άρχισε να ψάχνει τα χαμένα 130 δισ. επί Αλμπαϊράκ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Πρόεδρος Ερντογάν απέλυσε τον Τούρκο κεντρικό τραπεζίτη Νάτζι Αγμπάλ όταν έμαθε ότι αναζήτησε να μάθει τι συνέβη με τα 130 δισ. δολάρια που εξαέρωσε ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρός του Ερντογάν, υποτίθεται για να στηρίξει την τουρκική λίρα.

Ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και της τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας είπαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι η ταχεία άνοδος και πτώση του Αγμπάλ αντικατοπτρίζει τόσο το διαφορετικό όραμά του για την οικονομία όσο και την πολύ πραγματική απειλή στον γαμπρό του Ερντογάν και πρώην υπουργό Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Τρεις πηγές, οι οποίες μίλησαν στο Reuters με την προϋπόθεση της ανωνυμίας, δήλωσαν ότι ο Ερντογάν ενοχλήθηκε τον Φεβρουάριο με την απόφαση του Αγμπάλ να αναθεωρήσει τη δαπανηρή πολιτική που Μπεράτ Αλμπαϊράκ -περίπου 130 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2019- για την υπεράσπιση της λίρας.

«Υπήρχε δυσφορία γι ‘αυτό; Ναι, υπήρχε. Ήταν ένα από τα σημαντικά ζητήματα στο προεδρικό παλάτι», ανέφερε η πρώτη πηγή.

Ένα άλλο πρόσωπο με άμεση γνώση δήλωσε ότι θα μπορούσε να εξελιχθεί σε έρευνα αν ο Αγμπάλ παρέμενε στην τράπεζα.

Προ ημερών ο Αλί Μπαμπατζάν, νυν ηγέτης του Κόμματος Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA) και πρώην υπουργός Οικονομικών του Ερντογάν, μίλησε για τις φήμες που κυκλοφορούν αναφορικά με τον πραγματικό λόγο που ο Τούρκος πρόεδρος απέλυσε τον κεντρικό τραπεζίτη – και αγαπημένο των Αγορών.

Σύμφωνα με τη σχετική φημολογία, ο Άμπαλ ρωτούσε επίμονα να μάθει υπό ποιες συνθήκες χάθηκαν 130 δισ. δολάρια από την κεντρική τράπεζα όταν υπουργός Οικονομικών ήταν ο γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Επί των ημερών του Αλμπαϊράκ η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας πούλησε το 2019 – 2020 κάπου 130 δισ. δολαρια για να σταθεροποιήσει τη λίρα με αποτέλεσμα να μειωθούν τα συναλλαγματικά αποθέματα κατά περίπου τρία τέταρτα μόνον την περασμένη χρονιά.

«Μιλάνε συνέχεια για το που είναι τα λεφτά. Τα λεφτά είναι στο θησαυροφυλάκιο του λαού και την κεντρική τράπεζα», είπε πριν καμιά εικοσαριά ημέρες ο Ερντογάν για τους αντιπολιτευόμενους πολιτικούς. «Τίποτε δεν έχει χαθεί», πρόσθεσε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Το «Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης» για τον Ερντογάν που χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους Πόντιους: «Σας ευχαριστούμε πολύ»

Οργή Τελιγιορίδου για Ερντογάν που αποκάλεσε τους Πόντιους «τρομοκράτες»: «Τρομοκράτες είναι το τουρκικό κράτος»

26/3/1919 Εφημερίς «ΕΠΟΧΗ»: «Κάθε πόθος που πνίγεται με την βίαν και με την αγριότητα, ριζώνει βαθύτερα εις την ψυχήν του λαού»

Ο Ερντογάν απείλησε να στείλει στον Αλλάχ τον Νετανιάχου: «Ο Κύριός μας να τον κάνει να υποφέρει»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr