Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δημήτρης Μηλιάκος: Η πορεία και το βίαιο τέλος της Αγροτικής Τράπεζας

Δημήτρης Μηλιάκος: Η πορεία και το βίαιο τέλος της Αγροτικής Τράπεζας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αγροτική Τράπεζα, Τράπεζες,

Την διαδρομή της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΑΤΕ, αργότερα ΑΤΕbank) και το ρόλο που διδραμάτισε στην οικονομία αλλά και την κοινωνία μέχρι και το άδοξο τέλος της το 2012, σκιαγραφεί με τεχνοκρατική αλλά παράλληλα και ανθρώπινη ματιά ο Δημήτρης Μηλιάκος, στο βιβλίο του με τίτλο «Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΑΙΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ».

Το νέο βιβλίο του Δημήτρη Μηλιάκου παρακολουθεί τη διαδρομή της Αγροτικής Τράπεζας και αναζητά τις αιτίες του άδοξου τέλους της το 2012 μετά από μια επιτυχημένη όπως φαίνεται περίοδο εκσυγχρονισμού της.

Το βιβλίο είναι επίκαιρο, γιατί οι ιδιωτικοποιήσεις και λοιπές αναδιαρθρώσεις στον τραπεζικό τομέα με εξαγορές και συγχωνεύσεις συνεχίζονται, αναφέρει στον πρόλογό του ο ομότιμος καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πάνος Καζάκος.

Είναι επίσης διδακτικό, γιατί προσφέρει μια συναρπαστική περιγραφή «αφανών συμπαιγνιών» (Mancur Olson) και αντιθέσεων συμφερόντων μεταξύ πολλών εμπλεκομένων στις οικονομικές διαδικασίες – πολιτικών, τράπεζας, ανταγωνιστών του ιδιωτικού τομέα, συνεταιρισμών, ανεξαρτήτων αρχών, τοπικών παραγόντων και συνδικαλιστών.

Φωτίζει μερικές από τις δυσλειτουργίες όχι μόνο του κράτους, αλλά και του ιδιωτικού τομέα και των ανεξαρτήτων Αρχών.

Επομένως, το βιβλίο μπορεί να διαβασθεί από περισσότερες οπτικές γωνίες – ως ιστορικό μιας πορείας, ως συνεισφορά στην πολιτική οικονομία (δηλαδή στις σχέσεις οικονομίας και πολιτικής) της χώρας και ως προσπάθεια ενός πρωταγωνιστή να εργασθεί εκσυγχρονιστικά μαζί με άλλα στελέχη εντός του θεσμού (2004-2009) και με ούριο άνεμο από την τότε κυβέρνηση ΝΔ.

Το βιβλίο συνδυάζει τεχνοκρατική ανάλυση με μια πολιτικοκοινωνικά ευαίσθητη ματιά.

Ο συγγραφέας ενδιαφέρεται μεν για την τράπεζα, καθώς τον διαπερνά η αγωνία του για την επιβίωσή της σε ένα μεταβαλλόμενο εθνικό, διεθνές και ευρωπαϊκό περιβάλλον, αλλά ο ίδιος διαπνέεται και από μια ισχυρή αίσθηση ευθύνης για το δημόσιο συμφέρον.

Είναι μια ειλικρινής και θαρραλέα απόπειρα να εμβαθύνει με κριτική διάθεση στην πορεία που κατέληξε στο κλείσιμο της ΑΤΕ.

Ο τίτλος του βιβλίου «Η κοινωνικοοικονομική πορεία και το βίαιο τέλος της Αγροτικής Τράπεζας (Ντοκουμέντα, Μυθεύματα και Αναπάντητα Ερωτηματικά), Αθήνα, 2021» έχει προγραμματικό χαρακτήρα.

Μπορεί κανείς να έχει ενστάσεις για ορισμένες θέσεις του ή για παραλείψεις, αλλά ο σκληρός πυρήνας των πληροφοριών που παρέχει δικαιώνουν πολλές από τις εξηγήσεις των γεγονότων που δίνει. […] (Από τον πρόλογο του Πάνου Καζάκου, Ομότιμου Καθ/τή του Εθνικού κ’ Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών “Από την αναδιάρθρωση της ΑΤΕ στο άδοξο τέλος της”).

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τρώνε από τα έτοιμα οι Έλληνες λόγω ακρίβειας – Μείωση καταθέσεων τον Ιανουάριο κατά 5,2 δισ. ευρώ

Δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο: Η κυβέρνηση τους αφήνει στα «νύχια» των τραπεζών

Οι τράπεζες της Τουρκίας ακυρώνουν ρωσικούς λογαριασμούς υπό τον φόβο αμερικανικών κυρώσεων

Πετράλωνα: Έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού στην είσοδο τράπεζας

Φλώρινα: Θύμα «phishing» 33χρονη – 53χρονος της «άδειασε» τον τραπεζικό της λογαριασμό

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr