Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Bank of America: Το πετρέλαιο θα φτάσει 100 δολάρια το βαρέλι

Bank of America: Το πετρέλαιο θα φτάσει 100 δολάρια το βαρέλι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Κυρίαρχη γίνεται η άποψη στην Wall Street ότι το ανοδικό ράλι στις τιμές του πετρελαίου έχει μεγαλύτερο περιθώριο καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει από την πανδημία της COVID-19.

Ο αναλυτής της Bank of America για τα εμπορεύματα, Francisco Blanch, αναφέρει σε σημείωμά του ότι βλέπει λόγους για μία αύξηση των τιμών στα 100 δολάρια το βαρέλι το επόμενο έτος.

Αυτό συμβαίνει επειδή αυξάνεται και θα συνεχίσει να αυξάνεται η ζήτηση ενώ πιέζεται ταυτόχρονα η πρόσφορα. Σύμφωνα με τον Francisco Blanch, η ζήτηση αυξάνεται καθώς:

Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για μετακινήσεις μετά το 18μηνο lockdown.

Ενισχύεται η χρήση των ΙΧ αυτοκινήτων για μεγάλη χρονική περίοδο.

Μελέτες προς της πανδημίας δείχνουν ότι η αύξηση της εργασίας εξ αποστάσεως θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη κινητικότητα, καθώς η εργασία από το σπίτι θα μετατραπεί σε εργασία από το αυτοκίνητο.

Όπως ανέφερε ο Blanch από την πλευρά της προσφοράς, αναμένουμε:

α) πίεση στην πολιτική των ΗΠΑ και γενικότερα όλου του κόσμου να μειωθούν οι επενδύσεις στα επόμενα τρίμηνα για να επιτευχθούν οι στόχοι του Παρισιού (για το κλίμα)

β) οι επενδυτές εκφράζονται περισσότερο κατά των δαπανών στον ενεργειακό τομέα, τόσο για οικονομικούς λόγους όσο και για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος

γ) αυξάνονται οι δικαστικές πιέσεις για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Με λίγα λόγια, η ζήτηση αναμένεται να ανακάμψει και η προσφορά μπορεί να μην ακολουθήσει πλήρως, με αποτέλεσμα ο ΟΠΕΚ να έχει τον έλεγχο της αγοράς πετρελαίου το 2022.

Διατηρείται η ανοδική τάση

H τιμή του πετρελαίου έχει διατηρήσει την ανοδική της τάση το τελευταίο διάστημα, αν και οι τιμές άλλων πρώτων υλών, όπως του χαλκού, έχουν υποχωρήσει.

Η τιμή του μπρεντ κινείται πάνω από τα 74 δολάρια το βαρέλι, επίπεδο που τελευταία φορά είχε καταγραφεί το φθινόπωρο του 2018.

Σε σχέση με ένα χρόνο πριν, η τιμή του μπρεντ είναι αυξημένη 88%.Τα πρόσφατα κέρδη τροφοδοτήθηκαν από τις ενδείξεις ισχυρής ζήτησης εν μέσω οικονομικής ανάκαμψης και των χαμηλών επιπέδων προσφοράς.

Η αμερικανική Υπηρεσία Ενεργειακής Πληροφόρησης (ΕΙΑ) ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι τα αποθέματα αργού των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 7,4 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα έως τις 11 Ιουνίου.

Και η Goldman Sachs

Στο ίδιο μήκος κύματος με την BofA, η Goldman Sachs αναμένει περαιτέρω αύξηση των τιμών του πετρελαίου, με αναλυτές της τράπεζας να μην αποκλείουν να φτάσουν τα 100 δολάρια το βαρέλι πριν από το τέλος του έτους.

«Βραχυπρόθεσμα, πιστεύουμε περισσότερο στις αγορές πετρελαίου, όπου εξακολουθούμε να βλέπουμε το μπρεντ να κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 80 δολάρια στο τρίτο τρίμηνο με πιθανές εξάρσεις αρκετά πάνω από τα 80 δολάρια. Η παγκόσμια ζήτηση αυξήθηκε στα 97 εκατ. βαρέλια την ημέρα τις τελευταίες ημέρες από 95 εκατ. βαρέλια πριν από λίγες εβδομάδες καθώς οι ΗΠΑ δίνουν τη σκυτάλη στην Ευρώπη και τις αναδυόμενες αγορές, όπου ακόμη και η Ινδία αρχίζει να σημειώνει βελτίωση», σημείωσε ο αναλυτής της Goldman Sachs, Jeffrey Currie.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

DW: Ιράν εναντίον Ισραήλ – Οι επιπτώσεις στην οικονομία

Οι αγορές σταθμίζουν τον κίνδυνο των αντιποίνων μετά τα χτυπήματα του Ιράν στο Ισραήλ

Πρεσβευτής Ισραήλ στην Αθήνα: Η Τουρκία παίζει καταστροφικό ρόλο στον πόλεμο με τη Χαμάς

«Φουσκωμένοι» λογαριασμοί ρεύματος: Τι μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές που διαφωνούν

Η Τουρκία στην «πυρηνική εποχή» – Ενεργοποιείται αντιδραστήρας που κατασκεύασαν Ρώσοι

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr