Ισλαμικό ΚράτοςΕθνικές Εκλογές 2023ΤουρκίαΚουρδιστάνΙσραήλΟυκρανίαΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο oίκος Fitch αναβάθμισε τα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών

Ο oίκος Fitch αναβάθμισε τα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σε αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης των υψηλής εξασφάλισης προνομιούχων ομολόγων (SP) της Eθνικής Τράπεζας και της Eurobank σε «Β-/RR4» από «CCC/RR5», προχώρησε η Fitch.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης, αναβάθμισε επίσης την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των υψηλής εξασφάλισης προνομιούχων ομολόγων της Τράπεζας Πειραιώς σε «CCC/RR5» από «CCC-/RR6».

Σύμφωνα με την Fitch, η αναβάθμιση αντανακλά την εκτίμησή της ότι oι ανακτήσεις για τους κατόχους των εν λόγω τίτλων έχουν βελτιωθεί λόγω των μικρότερων ρίσκων όσον αφορά την αξία των υποκείμενων στοιχείων ενεργητικού, μετά την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη μειώση του ρίσκου (derisking) στο ενεργητικό των τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης και της πώλησης μεγάλων χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE).

Η Fitch εκτιμά ακόμη ότι η πρόσφατη δημοσίευση των ελάχιστων απαιτήσεων για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (Minimum Requirements for Own Funds and Eligible Liabilities) των τραπεζών θα στηρίξει τη δημιουργία μεγαλύτερων μαξιλαριών ασφαλείας (resolution debt buffers) και θα αυξήσει την προστασία για τους κατόχους του χρέους σε περίπτωση χρεοκοπίας.

Η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των υψηλής εξασφάλισης προνομιούχων ομολόγων της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank ευθυγραμμίζεται με την αξιολόγηση του μακροπρόθεσμου αξιόχρεού (IDR) τους, αναφέρει χαρακτηριστικά η Fitch.

Στην ανακοίνωσή της τονίζει ότι η αξιολόγηση ανάκτησης «RR4» για το εν λόγω χρέος της Εθνικής και της Eurobank αντανακλά τις προσδοκίες της Fitch για τις μέσες προοπτικές ανάκτησης.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την Fitch, τα μαξιλάρια ασφαλείας των τριών τραπεζών είναι χαμηλά, αναμένεται ωστόσο να ενισχυθούν σταδιακά καθώς οι τράπεζες θα επιχειρούν να επιτύχουν τους στόχους για τις ελάχιστες απαιτήσεις για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις, οι οποίοι θα τεθούν σε πλήρη ισχύ από τον Ιανουάριο του 2026.

Τονίζεται ακόμη ότι η αξιολόγηση της Πειραιώς μπορεί να αναβαθμιστεί αν αναβαθμιστεί η αξιολόγηση για τις προοπτικές ανάκτησης στο «RR4» από «RR5».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Από την Eurobank θα ξεκινήσει η στρατηγική αποεπένδυσης του ΤΧΣ – Η διεκδίκηση του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα

Μάντζος: Με λογιστικό τρικ η ΝΔ δεν φορολογεί τα υπερκέρδη στην ενέργεια

ΗΠΑ: 190 τράπεζες με περιουσιακά στοιχεία 300 δισ. δολαρίων κινδυνεύουν με χρεοκοπία

ΗΠΑ: Κατέρρευσε η τράπεζα First Republic Bank – H τρίτη σε δύο μήνες

Βενιζέλος κατά Μητσοτάκη για την κινδυνολογία περί κλεισίματος τραπεζών και νέων μνημονίων

Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr