Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στο μάτι του κυκλώνα η Γκεοργκίεβα για τις «πλάτες» στην Κίνα

Στο μάτι του κυκλώνα η Γκεοργκίεβα για τις «πλάτες» στην Κίνα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Αποδυναμωμένη εμφανίζεται η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα μετά την αποκάλυψη ότι την εποχή που ήταν διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας ασκούσε πιέσεις για να τροποποιηθεί μια έκθεση αυτού του διεθνούς οικονομικού οργανισμού ώστε να εμφανιστεί βελτιωμένη η θέση της Κίνας.

Οι χώρες μέλη του ΔΝΤ «οφείλουν να πουν αν εκτιμούν ότι (η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα) θα πρέπει να παραμείνει στη θέση της», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Ρόμερ.

Ο Ρόμερ, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, κατηγορεί την Γκεοργκίεβα ότι προσπάθησε να αποσιωπήσει τις διαφωνίες για τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε στην έκθεση για το επιχειρείν “Doing Business», εξαιτίας των οποίων ο ίδιος παραιτήθηκε από τον οργανισμό, τον Ιανουάριο του 2018.

Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, το οποίο συνεδρίασε την Πέμπτη κατόπιν αιτήματος της Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, είχε σήμερα στην ατζέντα του άλλη μια συνεδρίαση με αντικείμενο την κατάσταση της ινδικής οικονομίας. Όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο, το ΔΝΤ απέφυγε να διευκρινίσει αν θα τηρηθεί αυτή η ατζέντα ή αν θα τροποποιηθεί.

Ένας εκπρόσωπος του οργανισμού είπε στο πρακτορείο Reuters ότι το διοικητικό συμβούλιο «εξετάζει το θέμα» και ότι όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, η επιτροπή δεοντολογίας θα δώσει την αναφορά της.

Από το Λονδίνο, ένας εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης είπε ότι η Βρετανία «εξετάζει» την αντίδρασή της στην έρευνα που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Γκεοργκίεβα, όταν υπηρετούσε στην Παγκόσμια Τράπεζα, ασκούσε «αδικαιολόγητες πιέσεις» για να εμφανιστεί βελτιωμένη η θέση της Κίνας. «Στηρίζουμε τη διαφάνεια και εξετάζουμε τη χθεσινή δημοσιοποίηση των ευρημάτων της ανεξάρτητης έρευνας περί παρατυπιών στα δεδομένα» της έκθεσης Doing Business, είπε ο εκπρόσωπος.

Η έρευνα που διενεργήθηκε από ένα ανεξάρτητο νομικό γραφείο βάζει στο στόχαστρο τη νυν γενική διευθύντρια του ΔΝΤ επειδή το 2017 άσκησε πιέσεις υπέρ της Κίνας με φόντο εκφοβισμούς και μια «τοξική» κουλτούρα εντός της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Πλέον, πολλοί είναι αυτοί που μιλούν ανοιχτά για απώλεια της εμπιστοσύνης απέναντι στους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς.

«Η εμπλοκή» της Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα «στη χειραγώγηση των δεδομένων προς όφελος της Κίνας είναι ανησυχητική», σχολίασε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Άντι Μπαρ, εκτιμώντας ότι «είναι ουσιώδες να διαφυλαχθεί η ακεραιότητα του ΔΝΤ».

Ο συνάδελφός του, Φρεντς Χιλ, χαρακτήρισε επίσης «ανησυχητικά» τα συμπεράσματα της έρευνας δηλώνοντας ότι «αμαυρώνεται η φήμη των πολυμερών πιστωτών». Πρόσθεσε ότι αν ισχύουν οι φήμες, «το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα πρέπει γρήγορα να αποτιμήσει τη δράση» της Γκεοργκίεβα από τη θέση της γενικής διευθύντριάς του.

Υποστήριξε επίσης ότι πρόκειται για άλλο ένα παράδειγμα «του τρόπου με τον οποίο το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας εργάζεται συστηματικά για να εργαλειοποιήσει τους πολυμερείς θεσμούς».

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανέφερε ήδη από χθες ότι αναλύει την έκθεση, χαρακτηρίζοντας «ανησυχητικά» τα συμπεράσματα των ερευνητών και τόνισε ότι «βασική ευθύνη του είναι να διαφυλάξει την ακεραιότητα των διεθνών οικονομικών οργανισμών».

Ο Φρεντς Χιλ κάλεσε την υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν να εξηγήσει την κατάσταση στο Κογκρέσο και να βρει τρόπους «να εγγυηθεί τη διαφάνεια των δεδομένων στις εκθέσεις και τις εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ».

«Σκληρό πλήγμα για το ΔΝΤ»

Ο Τζάστιν Σάντεφερ, του Κέντρου Παγκόσμιας Ανάπτυξης, το οποίο είχε επισημάνει τα προβλήματα μεθοδολογίας στην έκθεση Doing Business της Παγκόσμιας Τραπεζας, δεν εμφανίστηκε καθόλου αισιόδοξος όσον αφορά το μέλλον της Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα στο ΔΝΤ.

«Για την επικεφαλής του ΔΝΤ, η εμπλοκή της στη χειραγώγηση δεδομένων είναι μια συντριπτική κατηγορία», είπε, εξηγώντας ότι πρόκειται για «σκληρό πλήγμα στην αξιοπιστία» του διεθνούς οργανισμού.

Η έκθεση Doing Business κατατάσσει τις χώρες ανάλογα με το επενδυτικό κλίμα της καθεμιάς, λαμβάνοντας υπόψη διάφορες παραμέτρους. Το 2017 η Κίνα βρισκόταν στην 78η θέση.

Για να μην πέσει ακόμη χαμηλότερα, στην έκθεση του επόμενου έτους, αλλά και για να εξασφαλίσουν τη στήριξη του Πεκίνου σε ευαίσθητες διαπραγματεύσεις, η Γκεοργκίεβα και ο τότε πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο Αμερικανός Τζιμ Γιονγκ Κιμ, επιδίωξαν να τροποποιήσουν τη μεθοδολογία της έκθεσης.

Η Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι «διαφωνεί» με τα συμπεράσματα της έρευνας, στο πλαίσιο της οποίας έδωσαν κατάθεση πολλές δεκάδες νυν και πρώην εργαζόμενοι της Παγκόσμιας Τράπεζας και εξετάστηκαν εξονυχιστικά 80.000 έγγραφα.

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι σταματά τη δημοσίευση της έκθεσης Doing Business.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κοινή ναυτική άσκηση Ρωσίας, Ιράν και Κίνας στον βόρειο Ινδικό ωκεανό

Δεύτερη ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη η Ελλάδα – Στη δεκάδα στον πληθωρισμό τροφίμων

Η Κίνα ανακάλυψε το μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου στον κόσμο

Η Κίνα θα στείλει ανθρώπους στη Σελήνη

Πότε και γιατί ο Πούτιν θα ξεκινούσε πυρηνικό πόλεμο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr