Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΔΝΤ: Καθίζηση της παγκόσμιας οικονομίας το 2023

ΔΝΤ: Καθίζηση της παγκόσμιας οικονομίας το 2023
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι μέρες που το ΔΝΤ προχωρούσε σε διαδοχικές υποβαθμίσεις της παγκόσμιας ανάπτυξης έχουν σχεδόν περάσει, εκτίμησε σήμερα Τρίτη η διευθύντρια του Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

«Δεν βλέπω κάποια υποβάθμιση τώρα, αλλά η ανάπτυξη το 2023 θα επιβραδυνθεί», είπε η κ. Γκεοργκίεβα στο αμερικανικό δίκτυο CNBC στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

«Η πρόβλεψή μας είναι ότι (το παγκόσμιο ΑΕΠ) θα υποχωρήσει κατά μισή ποσοστιαία μονάδα (0,5%) σε σχέση με το 2022.

»Τα καλά νέα όμως είναι ότι αναμένουμε πως η ανάπτυξη θα φτάσει πυθμένα και το 2024 θα είναι μια χρονιά κατά την οποία θα δούμε επιτέλους την παγκόσμια οικονομία να ενισχύεται», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο έχει υποβαθμίσει την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη τρεις φορές από τον Οκτώβριο του 2021.

Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο να αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκιά τους οι κεντρικές τράπεζες ανά τον πλανήτη, η κ. Γκεοργκίεβα είπε ότι «δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί» καθώς ο πληθωρισμός επιβραδύνεται αλλά παραμένει «ακόμα αρκετά υψηλός».

«Οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να είναι προσεκτικές ώστε να μην τραβήξουν το πόδι τους από το φρένο πολύ νωρίς», εξήγησε.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα οι ΗΠΑ είδαν τον πληθωρισμό να υποχωρεί σε χαμηλό από τον Οκτώβριο του 2021, ενώ ο πληθωρισμός της ευρωζώνης τον Δεκέμβριο υποχώρησε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

Όσον αφορά την Κίνα, η κ. Γκεοργκίεβα επανέλαβε τις προβλέψεις του ΔΝΤ ότι θα δει μεν αύξηση του ΑΕΠ της, αλλά ότι δεν θα αποτελέσει τόσο μεγάλο μέρος της παγκόσμιας ανάπτυξης όσο στο παρελθόν.

«Οι ρυθμοί ανάπτυξης της Κίνας δεν πρόκειται να επιστρέψουν στις μέρες που παρείχε περίπου το 40% της παγκόσμιας ανάπτυξης.

»Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί», είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με την Κρ. Γκεοργκίεβα, εφόσον η Κίνα παραμείνει στην τρέχουσα ατζέντα της για την επανεκκίνηση της οικονομίας θα φτάσει τις προβλέψεις του ΔΝΤ για ανάπτυξη 4,4% μέχρι το τέλος του έτους.

«Όχι 7%, όχι 6%, αλλά θα βρεθεί σε καλύτερη θέση από τον μέσο όρο της παγκόσμιας ανάπτυξης», ανέφερε.

Σημειώνεται ότι χτες σε νέα του έκθεση το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι έπειτα από δεκαετίες αυξανόμενης οικονομικής ολοκλήρωσης, ένας σοβαρός κατακερματισμός της παγκόσμιας οικονομίας θα μπορούσε να επιφέρει πλήγμα έως και 7% του ΑΕΠ της.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Reuters: Η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας δεν έχει μεταφραστεί σε βελτίωση του βιοτικού επιπέδου

Μέση Ανατολή: Η Κίνα στο πλευρό του Ιράν

DW: Ιράν εναντίον Ισραήλ – Οι επιπτώσεις στην οικονομία

Ακρίβεια: Στο 3,2% αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Μάρτιο – Διαψεύδεται η κυβέρνηση

ΝΑΤΟ: Η «συμμαχία αυταρχικών δυνάμεων» Κίνας, Ρωσίας, Ιράν κινείται ενάντια στη Δύση

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr