Ισλαμικό ΚράτοςΕθνικές Εκλογές 2023ΤουρκίαΚουρδιστάνΙσραήλΟυκρανίαΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Εύη Σιμοπούλου
Δημοσιογράφος

Κατώτατος μισθός: Αναβολή στη δημοσιοποίησή του – Το επικρατέστερο σενάριο για την αύξησή του

Κατώτατος μισθός: Αναβολή στη δημοσιοποίησή του – Το επικρατέστερο σενάριο για την αύξησή του
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αυξήσεις Μισθών, Κατώτατος Μισθός,

Η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών έχει μειωθεί πολύ το τελευταίο διάστημα σε συνέπεια των αλλεπάλληλων αυξήσεων σε είδη πρώτης ανάγκης.

Αυτό είχε ως συνέπεια η κυβέρνηση να «εφεύρει» και να θεσπίσει ένα ακόμα επίδομα το οποίο θα δώσει μια ανάσα στα ευάλωτα νοικοκυριά, το επονομαζόμενο market pass.

Ωστόσο, επειδή το πρόβλημα δεν λύνεται μόνο με πρόσκαιρα επιδόματα, αναγκαία κρίνεται και η αύξηση του κατώτατου μισθού, ο οποίος διασφαλίζει τις κατ’ ελάχιστο απολαβές των εργαζομένων για ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης στους ίδιους και τις οικογένειες τους.

Ως γνωστόν ο κατώτατος μισθός είναι κατά βάση, ένας προωθητικός μηχανισμός οικονομικής ανάπτυξης με θετικό πρόσημο στην ισορροπία των ανισοτήτων και παράλληλα στην ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Αυτονόητα, η όποια αύξηση στον κατώτατο μισθό, καλείται να λαμβάνει υπόψη την τρέχουσα ενεργειακή κρίση, τις συνεχόμενες ανατιμήσεις των προϊόντων οπότε και το αυξημένο κόστος ζωής.

Κατώτατος Μισθός: Μερικές μέρες αναβολή για την ανακοίνωσή του

Η καταληκτική ημερομηνία, σύμφωνα με τον νόμο, για την ανακοίνωση της αύξησης του κατώτατου μισθού θα ήταν την Παρασκευή (10/03), αλλά μετά την τραγωδία με τη θανατηφόρα σύγκρουση των τρένων, αναβλήθηκε πρόσκαιρα η δημοσιοποίηση της.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Υπουργικό Συμβούλιο που έγινε το πρωί της Πέμπτης (09/03) και αναφέρθηκε κατά κύριο λόγο στα Τέμπη, φαίνεται να μετέβαλε μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας τις ανακοινώσεις για τη νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό.

Κατώτατος Μισθός: Πού «κλειδώνει» – Πόσο θα είναι το ποσοστό αύξησης

O κατώτατος μισθός, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να «κλειδώνει» περίπου στα 770 ευρώ μεικτά, από τα 713 ευρώ μικτά που είναι σήμερα.

Δηλαδή από 1η Απριλίου 2023 το ποσοστό αύξησης θα είναι της τάξεως περίπου του 8%, και αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα βάλουν επιπλέον στην τσέπη τους το ποσό περίπου των 55 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 2011, πριν τα μνημόνια στην Ελλάδα, ο κατώτατος μισθός των εργαζομένων με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ανερχόταν στα 751,36 ευρώ.

Αύξηση κατώτατου μισθού και αύξηση επιδομάτων

Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει και μια σειρά επιδομάτων.

Ειδικότερα:

*Επίδομα ανεργίας. Σήμερα το μηνιαίο επίδομα ανεργίας ανέρχεται σε 438 ευρώ. Το ύψος του επιδόματος ανεργίας ορίζεται σε ποσοστό 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη. Αντίθετα, το ειδικό επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας, το οποίο ανέρχεται σε 200 ευρώ τον μήνα, δεν πρόκειται να αυξηθεί, καθώς πρόκειται για σταθερό ποσό.

*Βοήθημα ανεργίας για αυτοαπασχολουμένους. Σήμερα διαμορφώνεται στα 438 ευρώ και από την 1η Απριλίου θα ανέλθει σε 462 έως 475,2 ευρώ.

*Ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας. Ισούται με 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.

*Βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας: Ισούται με 20 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.

*Ειδικό βοήθημα ύστερα από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα ανέργων. Ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας, δηλαδή σήμερα είναι 262,65 ευρώ. Από την 1η Απριλίου θα κυμαίνεται από 277 έως 285 ευρώ.

*Ειδικά εποχικά βοηθήματα. Οι οικοδόμοι εισπράττουν το 70% του 37πλάσιου του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή σήμερα 825 ευρώ. Με την αύξηση θα εισπράξουν από 870 έως 895 ευρώ.

*Ειδική παροχή μητρότητας: Ισούται με τον κατώτατο μισθό.

*Ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη: Καταβάλλονται έως 3 μισθοί. Για εργαζομένους οι οποίοι δεν διέπονται από κλαδική σύμβαση καταβάλλονται έως 3 κατώτατοι μισθοί, δηλαδή 2.139 ευρώ σήμερα και 2.256 έως 2.320 ευρώ από την 1η Απριλίου.

*Αποζημίωση των μαθητών στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ)

*Αποζημίωση για τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας κ.ά.

*Αμοιβές προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα.

*Αποζημίωση για κάθε ημέρα μαθητείας/πρακτικής Άσκησης. Ισούται με το 75% του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή σήμερα είναι 23,88 ευρώ και από την 1η Απριλίου θα κυμαίνεται από 25 έως 26 ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μητσοτάκης: «Σπέρνει» προεκλογικά «λεφτόδεντρα» και πλειοδοτεί στα 1.000 ευρώ τον κατώτατο μισθό

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης φοβάται να συγκριθούμε όπως ο διάβολος το λιβάνι

Δραγασάκης: Σύγχρονος Δηλιγιάννης ο κ. Μητσοτάκης – Δημαγωγεί με φορολογικό λαϊκισμό

ΓΣΕE: Η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν καλύπτει τις ανάγκες των εργαζομένων

Μαριλίζα: «Ψηφοθηρική αύξηση» κατώτατου μισθού – «Δεν ισοσταθμίζει καν τις απώλειες από τον πληθωρισμό»

Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr