Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Εισιτήρια, ποτά και τσιγάρα ευθύνονται για την ακρίβεια”

“Εισιτήρια, ποτά και τσιγάρα ευθύνονται για την ακρίβεια”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι αυξήσεις στα εισιτήρια των αεροπλάνων και των αστικών συγκοινωνιών, στα ποτά και τα τσιγάρα, αλλά και στο ηλεκτρικό ρεύμα ευθύνονται για την ακρίβεια, εμποδίζοντας την περαιτέρω μείωση του πληθωρισμού, υποστηρίζει το υπουργείο Ανάπτυξης.

Προφανώς για να αποποιηθεί κάθε ευθύνης για την διατήρηση της ακρίβειας , το υπουργείο Ανάπτυξης σε ανακοίνωση του , διευκρινίζει:

Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, έχοντας υπόψη το Δελτίο Τιμών Καταναλωτή της ΕΛ.ΣΤΑΤ, επισημαίνει ότι στην κατηγορία της «Διατροφής και των μη αλκοολούχων ποτών» του Γενικού Δείκτη Τιμών, κατά τον μήνα Οκτώβριο του 2014, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Οκτωβρίου 2013, καταγράφεται σημαντική μείωση (-1,1%), όπου η πλειονότητα των βασικών ειδών διατροφής παρουσιάζει έντονες αποπληθωριστικές τάσεις.

Από τις μειώσεις των κατηγοριών του Γενικού Δείκτη Τιμών:

• Κατά 1,1% της ομάδας «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών, στο νωπό γάλα (-1,1%), στα νωπά φρούτα (-9,9%) στα νωπά λαχανικά (πατάτες νωπές -26,9%) και στη ζάχαρη (-12,4%). Σημειώνεται ότι στην κατηγορία του νωπού γάλακτος η πραγματική μείωση είναι πολλαπλάσια δεδομένου ότι οι προωθητικές ενέργειες και οι προσφορές που πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση δεν καταγράφονται βάση μεθοδολογίας στο Γενικό Δείκτη Τιμών.

• Κατά 3,1% της ομάδας «Εκπαίδευση», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων (-3,9%), ξένων γλωσσών (-2,2%), φροντιστηρίων (-4,3%) και ΙΕΚ (-3,4%).

• Κατά 1,7% της ομάδας «Ένδυση και υπόδηση» λόγω μείωσης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

• Κατά 5,4% της ομάδας «Στέγαση», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των ενοικίων των κατοικιών (-6,5%), των υπηρεσιών κοινοχρήστων(-2,1%), του πετρελαίου θέρμανσης (-17,9%) λόγω μείωσης του ΕΦΚ κατά 30% σε συνδυασμό με την διεθνή πτώση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου(-9,4%).

• Κατά 0,5% της ομάδας «Μεταφορές», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των καυσίμων αυτοκινήτου (βενζίνη -2,1%) και των αυτοκινήτων(-1,2%).

• Κατά 1,6% της ομάδας Υγεία, λόγω της απορρόφησης της επίπτωσης που είχε προκληθεί στα φάρμακα από την αύξηση του ποσοστού συμμετοχής από τον Οκτώβριο του 2013. Η σημαντική μείωση των τιμών των ιατρικών υπηρεσιών (-3,2%) και των φαρμάκων (-0,9%) οδηγούν τον δείκτη και πάλι σε αρνητικά επίπεδα.

Να σημειωθεί ότι οι αυξήσεις στις υποκατηγορίες των μεταφορών (εισιτήρια αεροπλάνων κατά 13,8% και αστικές συγκοινωνίες κατά 10,6%), των αλκοολούχων ποτών και καπνού (κατά 2%) και της στέγασης (ηλεκτρισμός κατά 4,8%) συγκρατούν τις περεταίρω έντονες αποπληθωριστικές τάσεις του Γενικού Δείκτη Τιμών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Πτώση για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, άνοδος για ΣΥΡΙΖΑ – Έχασε την πρωτιά ο Μητσοτάκης στη δημοφιλία

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Σταθερά δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ – Ο Βελόπουλος πέρασε το ΚΚΕ – Ακρίβεια και Τέμπη «καίνε» την κυβέρνηση

Δεύτερη ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη η Ελλάδα – Στη δεκάδα στον πληθωρισμό τροφίμων

Ανδρουλάκης: Η ακρίβεια έχει την υπογραφή της κυβέρνησης – Η ΝΔ θέλει ιδιωτικά, κερδοσκοπικά πανεπιστήμια

Τουρκία: Στα «τάρταρα» η λίρα, στα ύψη ο πληθωρισμός

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr