Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας: Καθοριστική εξέλιξη για την παγκόσμια οικονομία – Σημάδια ανάκαμψης στον ορίζοντα

Εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας: Καθοριστική εξέλιξη για την παγκόσμια οικονομία – Σημάδια ανάκαμψης στον ορίζοντα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Μετά από δύο ημέρες εντατικών διαβουλεύσεων στη Γενεύη, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας κατέληξαν σε κατ’ αρχήν εμπορική συμφωνία, γεγονός που ερμηνεύεται από πολιτικοοικονομικούς αναλυτές ως σημαντική καμπή στην πορεία των διμερών σχέσεων.

Οι συνομιλίες του Σαββατοκύριακου χαρακτηρίστηκαν από υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ουάσιγκτον ως «παραγωγικές», ενώ επισημάνθηκε η επίτευξη «ουσιαστικής προόδου» στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης των εντάσεων που κλιμακώθηκαν μετά την επιβολή δυσθεώρητων δασμών εκατέρωθεν.

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε την επίτευξη της συμφωνίας με επίσημο δελτίο Τύπου υπό τον τίτλο:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοινώνουν εμπορική συμφωνία με την Κίνα στη Γενεύη».

Το κείμενο πλαισιώθηκε από δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ και του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ Τζέιμισον Γκριρ.

Ο Μπέσεντ, σε σύντομη παρέμβασή του προς τους δημοσιογράφους, δήλωσε ότι οι συνομιλίες υπήρξαν «παραγωγικές», σημειώνοντας με εμφανή ικανοποίηση τη «σημαντική πρόοδο» που σημειώθηκε.

Ο Γκριρ, από την πλευρά του, έκανε λόγο για «εποικοδομητική αλληλεπίδραση» με τους Κινέζους ομολόγους του, υπογραμμίζοντας τον επείγοντα χαρακτήρα της συμφωνίας.

Η εν λόγω συμφωνία συνιστά σημείο καμπής στην εξέλιξη του σφοδρού εμπορικού πολέμου που ξέσπασε πρόσφατα, με αποκορύφωμα την απόφαση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει γενικευμένους δασμούς ύψους 145% επί σχεδόν όλων των κινεζικών εισαγωγών.

Η Κίνα απάντησε με δασμούς 125% επί αμερικανικών προϊόντων, προκαλώντας κατακόρυφη πτώση του διμερούς εμπορίου και έντονη αστάθεια στις αγορές.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Flexport, Ράιαν Πίτερσεν, δήλωσε πως ο δασμολογικός συντελεστής των 145% οδήγησε σε μείωση των κινεζικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ κατά 60%.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι ακόμη και ενδεχόμενη μείωση του εν λόγω ποσοστού κατά το ήμισυ ενδέχεται να μην είναι επαρκής για την ουσιαστική επαναφορά του εμπορίου στα προ κρίσης επίπεδα.

Όπως σημειώνουν αναλυτές, το όριο του 50% θεωρείται κρίσιμο για την ανάκτηση σχετικής ισορροπίας.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τα πλοία που μεταφέρουν κινεζικά προϊόντα υπό το καθεστώς των ισχυόντων δασμών βρίσκονται ήδη καθ’ οδόν προς τα αμερικανικά λιμάνια, γεγονός που καθιστά την άμεση μείωση των τιμών στην αγορά πρακτικά ανέφικτη.

Η εξάρτηση των ΗΠΑ από τα κινεζικά προϊόντα είναι βαθιά και πολυδιάστατη: από υποδήματα, ρουχισμό και οικιακές συσκευές μέχρι μικροτσίπ, παιχνίδια, εξοπλισμό αθλητισμού και εξαρτήματα γραφειακού εξοπλισμού.

Η αιφνίδια διακοπή των εμπορικών ροών έχει ήδη πλήξει την αμερικανική οικονομία, με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν να παρουσιάζει την πρώτη του τριμηνιαία συρρίκνωση από τις αρχές του 2022.

Αντίστοιχα, στην κινεζική πλευρά, η επιβάρυνση ήταν εξίσου βαριά.

Η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα κατέγραψε τον Απρίλιο τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 16 μηνών, γεγονός που υποχρεώνει το Πεκίνο να εξετάζει πρόσθετα μέτρα οικονομικής στήριξης.

Ο Αμερικανός Εμπορικός Αντιπρόσωπος Τζέιμισον Γκριρ, αναφερόμενος στην πορεία των διαπραγματεύσεων, τόνισε:

«Ο Πρόεδρος κήρυξε εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης και επέβαλε δασμούς.

»Πιστεύουμε ακράδαντα πως η συμφωνία που επιτεύχθηκε με τους Κινέζους εταίρους μας θα λειτουργήσει καταλυτικά για την αποκλιμάκωση αυτής της έκτακτης κατάστασης».

Πριν την έναρξη των συνομιλιών, οι προσδοκίες για άμεση επίτευξη συμφωνίας παρέμεναν χαμηλές.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι έκαναν λόγο για «αρχικό βήμα» και απέφυγαν τις θριαμβολογίες.

Ο ίδιος ο Μπέσεντ είχε προειδοποιήσει ότι οι εμπορικές σχέσεις των δύο κρατών είχαν περιέλθει σε «ουσιαστικό αδιέξοδο» μετά την εφαρμογή των δασμών από την αμερικανική πλευρά.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, τόσο ο Μπέσεντ όσο και ο Γκριρ επέδειξαν συγκρατημένη αισιοδοξία, αποφεύγοντας τη δημόσια απάντηση σε ερωτήσεις του Τύπου.

Ο Μπέσεντ, σε δήλωσή του, διευκρίνισε ότι ο Πρόεδρος Τραμπ ενημερώνεται διαρκώς για την πορεία των συνομιλιών και είναι «πλήρως ενήμερος για κάθε πτυχή της διαδικασίας».

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι, προτού ξεκινήσουν οι συζητήσεις, ο Πρόεδρος Τραμπ είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των δασμών έως το 80%, επισημαίνοντας, μέσω ανάρτησής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πως η απόφαση «εναπόκειται στον Σκοτ Μπ.».

Ωστόσο, κυβερνητικοί εκπρόσωποι έσπευσαν να διευκρινίσουν πως οποιαδήποτε υποχώρηση των ΗΠΑ θα συνοδευθεί από ανάλογες κινήσεις της κινεζικής πλευράς.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

CNN: H αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας (DIA) εκτιμά ότι τα πλήγματα στο Ιράν δεν κατέστρεψαν πυρηνικές εγκαταστάσεις

DW: O «ειρηνοποιός» Τραμπ και οι άβουλοι Ευρωπαίοι

Τραμπ: Δεν θέλω να δω αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν – Μίλησα με τον Πούτιν

Ο Τραμπ έχει «νεύρα» με Ισραήλ και Ιράν – Ο Αμερικανός Πρόεδρος θα ταξιδέψει στο Ισραήλ

Ο Νετανιάχου ανακοίνωσε εκεχειρία με το Ιράν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr