ΙράνΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΙσλαμικό ΚράτοςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Ανάσα» για τους δανειολήπτες του νόμου Κατσέλη από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου

«Ανάσα» για τους δανειολήπτες του νόμου Κατσέλη από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σε μια απόφαση-σταθμό που δικαιώνει χιλιάδες δανειολήπτες οι οποίοι έχουν υπαχθεί στις προστατευτικές διατάξεις του «νόμου Κατσέλη», προχώρησε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Το ανώτατο δικαστήριο κλήθηκε να επιλύσει το ακανθώδες ζήτημα του τρόπου υπολογισμού των τόκων, παίρνοντας σαφή θέση υπέρ των οφειλετών.

Η συντριπτική πλειοψηφία και το σκεπτικό

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Ολομέλεια ευθυγραμμίστηκε πλήρως με την εισήγηση του αντιπροέδρου του σώματος, Σωτήρη Πλαστήρα. Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, διαμορφώθηκε μια ισχυρή πλειοψηφία, με 35 δικαστές να τάσσονται υπέρ των δανειοληπτών, έναντι 12 που εξέφρασαν αντίθετη άποψη.

Η απόφαση αυτή επιφέρει μια κρίσιμη αλλαγή στην πράξη:

Νέος τρόπος υπολογισμού: Οι τόκοι θα υπολογίζονται πλέον επί της μηνιαίας δόσης που έχει οριστεί από το δικαστήριο.

Τέλος στην επιβάρυνση επί του συνόλου: Καταργείται ο υπολογισμός των τόκων επί του συνολικού εναπομείναντος χρέους, γεγονός που περιορίζει δραστικά την οικονομική επιβάρυνση των δανειοληπτών.

Πλέον, αναμένεται η καθαρογραφή της απόφασης, η οποία θα ρίξει φως στο πλήρες νομικό σκεπτικό των αρεοπαγιτών.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Το ζήτημα έφτασε στο ανώτατο δικαστικό επίπεδο μέσω της διαδικασίας της πρότυπης δίκης, κατόπιν παραπομπής από το Ειρηνοδικείο Ιωαννίνων.

Η παρέμβαση του Αρείου Πάγου κρίθηκε επιβεβλημένη, καθώς μέχρι πρότινος επικρατούσε νομική αβεβαιότητα, με τα δικαστήρια της επικράτειας να εκδίδουν αντικρουόμενες αποφάσεις για το θέμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη συζήτηση της υπόθεσης, τον Φεβρουάριο του 2025, η τότε Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, είχε προλειάνει το έδαφος για τη θετική αυτή εξέλιξη, τασσόμενη με την πλευρά των δανειοληπτών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΔΣΑ: Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η υπόθεση των υποκλοπών – Καταπέλτης κατά Τζαβέλλα

Υποκλοπές: Νέες σφοδρές αντιδράσεις για τoν Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Κων. Τζαβέλλα

Υποκλοπές: Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών ζητά παραίτηση Τζαβέλλα από τον Άρειο Πάγο

Σκληρή δήλωση Φαραντούρη για υποκλοπές: «Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Τζαβέλλας (…) αυτή τη στιγμή προσφέρει την καλύτερη υπηρεσία σε αυτούς που τον διόρισαν»

Ανδρουλάκης: Ο Μητσοτάκης διαβρώνει τους θεσμούς για να μείνει στην εξουσία – Εξεταστική για τις υποκλοπές θα ζητήσει το ΠΑΣΟΚ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr